Unul dintre efectele programului Prima Casa a fost cresterea cu pana la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro, sustin reprezentantii agentiilor imobiliare.
"Preturile de strigare au crescut in medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55.000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10%, astfel incat proprietatile pe care le supun vanzarii sa fie in continuare eligibile in program", a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Malos, conform NewsIn.

Totusi, potrivit reprezentantului portalului, au existat si situatii, de la lansarea programului, in care proprietarii de apartamente cu doua camere care solicitau un pret de strigare pana in 75.000 euro au decis sa scada pretul de strigare sub 60.000 euro, astfel incat proprietatile lor sa fie eligibile in program, renuntand in aceasta situatie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de pret.

Si reprezentantii unui alt portal de imobiliare, TopEstate, considera ca proprietarii de locuinte vechi au crescut usor pretul la locuintele scoase pe piata dupa lansarea programului "Prima casa", pe fundalul sentimentului ca este tot mai usor pentru cumparatori sa obtina credit de la banca.

"S-au semnalat usoare cresteri de preturi pe garsoniere si apartamente cu doua camere vandute de particulari si usoare scaderi de preturi pe apartamente cu doua camere vandute de dezvoltatori. Variatia preturilor este de 5%", au declarat reprezentantii TopEstate.

Analistii agentiei imobiliare Bastion considera ca acest program de garantare de catre stat a unui credit imobiliar de pana la 60.000 de euro nu si-a facut simtit efectul in piata deocamdata.

In ceea ce priveste modalitatea in care "Prima casa" influenteaza piata locuintelor noi, reprezentantii Bastion estimeaza ca efectul va fi mai mare decat pe piata locuintelor vechi, deoarece o mare parte dintre cei care vor dori sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program vor prefera apartamentele in blocurile noi, chiar daca va trebui sa suplimenteze suma impumutata cu o suma economisita.

"Daca vorbim despre dezvoltatori, unii dintre acestia au creat oferte special dedicate programului "Prima Casa", scazand usor preturile apartamentelor cu doua camere pentru a se apropia cat mai mult de suma maxima garantata de stat prin program.

Astfel, apartamente cu doua camere de 85.000-95.000 de euro aflate la promotie in marile ansambluri rezidentiale din Capitala au ajuns sa coste acum in jur de 80.000 de euro. Socoteala este facuta in felul urmator: din 80.000 de euro pretul final al apartamentului, 25%, respectiv 20.000 de euro, este avansul minim necesar la dezvoltator, iar restul, 60.000 euro, credit prin programul "Prima Casa", au precizat reprezenatantii TopEstate.

Acestia au precizat insa ca nu sunt reduceri generalizate. "In ceea ce priveste piata locuintelor noi, multi dezvoltatori ofera deja finantare pentru diferenta de pret perceputa pentru imobilele care nu sunt eligibile in program. Exista si situatii in care dezvoltatorii sunt dispusi sa scada preturile, astfel incat proprietatile lor sa se incadreze in program", a conchis directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro.

Pana acum, BRD a acordat primul imprumut din programul Prima Casa, de 51.500 euro, iar Banca Transilvania a aprobat, si ea, primul sau credit in cadrul programului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri