Alaturi de Romania, tarile cu cele mai putine masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale din Europa sunt Letonia, Slovacia si Irlanda, aceste patru state avand cel mult o masura implementata, arata un studiu recent al companiei de consultanta Deloitte. La polul opus, cu patru sau cinci masuri luate pentru incurajarea pietei de locuinte, se afla tarile: Austria, Cehia, Danemarca, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia, Polonia sau Spania.

“O solutie simpla pentru sustinerea pietei rezidentiale ar fi «Inclusionary housing», un program folosit in Statele Unite pentru a creste numarul de apartamente accesibile cu ajutorul dezvoltatorilor privati. “Inclusionary” este definit ca o cerinta obligatorie sau o optiune voluntara de a rezerva un anumit procent, cuprins intre 10-30%, din numarul total de apartamente dintr-un proiect rezidential nou, famiilor cu venituri mici”, scrie Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, in editorialul publicat astazi in Wall-Street.

Locatia acestor locuinte cu pret special poate fi in interiorul proiectului (raspandite uniform), la marginea proiectului sau chiar in alta locatie (in cazul in care este imposibila atingerea unui pret mic din cauza pretului mare al terenului).

In schimbul acestui efort, dezvoltatorii pot primi facilitati speciale non-monetare sub forma de indicatori urbanistici mai mari sau functiuni flexibile in planul urbanistic aprobat, explica seful Coldwell Banker.

Citeste aici editorialul semnat de Valentin Ilie: Solutii din import pentru piata de locuinte din Romania.