Cu exceptia celor trei centre comerciale planificate spre deschidere in aceasta toamna, pe piata de retail niciun alt proiect nu se afla in constructie, astfel incat retailerii au inceput sa se intrebe pentru prima data in ultimele 18 luni unde se vor extinde anul viitor, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
In afara de Gold Plaza din Baia Mare, Severin Shopping Center – dezvoltat de BelRom la Drobeta Turnu-Severin si magazinul Cocor din Bucuresti, celelalte proiecte promovate in tara au sanse slabe de a fi livrate in perioada imediat urmatoare din cauza accesului dificil la finantare, se arata intr-o analiza a consultantului imobiliar Colliers International.

De aceea, pana cand bancile nu vor relaxa conditiile de finantare si nu vor deveni mai receptive in acordarea creditelor, dezvoltatorii vor intampina dificultati in demararea constructiei proiectelor. In prima jumatate a acestui an, din cei peste 50 de dezvoltatori imobiliari care au solicitat un credit mai putin de 10% au primit finantare bancara.

“Avand in vedere ca oferta de spatii comerciale performante este limitata, ne asteptam ca astfel de oportunitati sa devina din ce in ce mai rare in 2011. Pentru prima data in ultimele 18 luni auzim intrebarea ingrijorata: unde ma extind anul viitor?”, declara Georgiana Andrei (foto), directorul departamentului de retail al Colliers.

Retailerii vor continua sa caute oportunitati bune de spatii de inchiriat in Bucuresti si in principalele orase din tara, adauga Andrei. In prezent, pentru un spatiu cu o suprafata de circa 100 mp amplasat la parterul celor mai importante centre comerciale din Bucurestim retailerii platesc intre 60 si 80 euro/mp/luna.

In ceea ce priveste estiamarile pentru perioada urmatoare, big box-urile (n.r: unitati de sine statatoare) vor continua sa fie lideri in expansiunea retailului modern, spune consultantul Colliers.

“Intrucat acestea si-au mentinut planurile de achizitionare de terenuri pe parcursul crizei perioadei de criza, in urmatorii doi ani ne asteptam ca numarul box-urilor dezvoltate in tara sa creasca, mai ales pe domeniul alimentar”, subliniaza Georgiana.

Chiriile pe care dezvoltatorii le pot incasa pentru unitatile de tip big box variaza intre 10-12 euro/mp, potrivit unui raport recent al consultantului imobiliar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri