In afara de Gold Plaza din Baia Mare, Severin Shopping Center – dezvoltat de BelRom la Drobeta Turnu-Severin si magazinul Cocor din Bucuresti, celelalte proiecte promovate in tara au sanse slabe de a fi livrate in perioada imediat urmatoare din cauza accesului dificil la finantare, se arata intr-o analiza a consultantului imobiliar Colliers International.

De aceea, pana cand bancile nu vor relaxa conditiile de finantare si nu vor deveni mai receptive in acordarea creditelor, dezvoltatorii vor intampina dificultati in demararea constructiei proiectelor. In prima jumatate a acestui an, din cei peste 50 de dezvoltatori imobiliari care au solicitat un credit mai putin de 10% au primit finantare bancara.

“Avand in vedere ca oferta de spatii comerciale performante este limitata, ne asteptam ca astfel de oportunitati sa devina din ce in ce mai rare in 2011. Pentru prima data in ultimele 18 luni auzim intrebarea ingrijorata: unde ma extind anul viitor?”, declara Georgiana Andrei (foto), directorul departamentului de retail al Colliers.

Retailerii vor continua sa caute oportunitati bune de spatii de inchiriat in Bucuresti si in principalele orase din tara, adauga Andrei. In prezent, pentru un spatiu cu o suprafata de circa 100 mp amplasat la parterul celor mai importante centre comerciale din Bucurestim retailerii platesc intre 60 si 80 euro/mp/luna.

Citeste si:

In ceea ce priveste estiamarile pentru perioada urmatoare, big box-urile (n.r: unitati de sine statatoare) vor continua sa fie lideri in expansiunea retailului modern, spune consultantul Colliers.

“Intrucat acestea si-au mentinut planurile de achizitionare de terenuri pe parcursul crizei perioadei de criza, in urmatorii doi ani ne asteptam ca numarul box-urilor dezvoltate in tara sa creasca, mai ales pe domeniul alimentar”, subliniaza Georgiana.

Chiriile pe care dezvoltatorii le pot incasa pentru unitatile de tip big box variaza intre 10-12 euro/mp, potrivit unui raport recent al consultantului imobiliar.