Vaccinarea anti-COVID este principalul obiectiv al autorităților din România. Imunizarea colectivă este șansa sigură spre revenirea la normal, iar oficialii implicați în campanie încearcă să recurgă la cât mai multe mijloace pentru a atrage cât mai mulți români (spre exemplu, deschiderea unor centre de vaccinare în muzee sau aeroporturi). Chiar și așa, ritmul campaniei a scăzut vizibil, mai ales, în contextul noilor măsuri de relaxare. Octavian Jurma, medic cercetător, susține că ținta de 10 milioane de vaccinați, cu cel puțin o doză, nu va fi atinsă anul acesta.

”Din păcate, ritmul mediu de vaccinare cu prima doză a scăzut atât de mult încât nu vom atinge în acest an ținta de 10 milioane de persoane vaccinate cu minimum o doză. Acest prag poate fi atins, daca ritmul actual de vaccinare se menține constant, doar în 7 ianuarie 2022”, a scris Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul susține că relaxarea inhibă vaccinarea, acesta acuzând autoritățile de lipsă de responsabilitate în campania de vaccinare și de populism.

”În ciuda escaladării optimismului autorităților de la stadiul de fantezie la cel de delir, relaxarea inhibă vaccinarea și minciuna ostentativă și populismul o vor inhiba și mai tare.Ținta de 5 milioane este mai degrabă simbolică și va fi atinsă abia la finalul lunii iunie”, a mai scris Jurma, în postarea sa.

Medicul cercetător insistă că ținta de 10 milioane de români vaccinați ar ajuta la evitarea unui val al patrulea al pandemiei, mai ales că autoritățile au în plan deschiderea tuturor școlilor.

”Adevarata miză este atingerea în timp util (înainte de începerea școlii în toamnă) a pragului de 10 milioane de persoane vaccinate. Acest nivel de protecție este minim necesar pentru evitarea unui nou val de infectări și decese în toamnă”, a conchis Jurma.

Până în prezent, peste 4 milioane de români au fost vaccinați anti-COVID, dintre care 3.317.789 de persoane au schema completă de vaccinare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri