Discuțiile din rândul introducerii certificatului verde la nivel național au rămas moștenire de la vechiul Guvern. Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, vine cu o nouă propunere pe masa Parlamentului și precizează că este foarte probabil ca în valul cinci să avem nevoie de certificat verde.

”Cel mai probabil, vom avea nevoie de certificatul verde în valul cinci. Iar valul cinci ar putea să fie înregistrat în România la jumătatea lunii ianuarie”, a declarat Rafila, într-o intervenție la Digi24.

Potrivit celor furnizate de noul ministru al Sănătății, certificatul verde, așa cum e definit internațional, a fost adoptat pentru libera circulație în interiorul UE, în baza interesului de a proteja sănătatea publică de riscurile de transmitere a bolii. Rafila precizează că își dorește ca certificatul verde să nu fie transformat într-o măsură coercitivă sau care să stimuleze vaccinare.

”Abordarea trebuie sa fie diferită în funcție de certificatul verde. Am propus ca acesta să fie introdus când ne confruntăm cu o creștere susținută timp de trei săptămâni, oprim creșterea agresivă și ajungem la o incidență mică, iar atunci ne putem reveni și reintrăm în viața normală”, a mai spus Rafila.

Valul cinci, la jumătatea lunii ianuarie

Așa cum este menționat mai sus, valul cinci ar putea fi înregistrat în România la jumătatea lunii ianuarie. Rafila precizează că acesta va fi determinat de mobilitatea din perioada sărbătorilor de iarnă.

”Două săptămâni reprezintă perioada maximă de incubație a bolii, după sărbătorile de iarnă. Sfătuiesc oamenii care pleacă la rude, la familii sau bunicii de prin sate izolate să încerce să îi convingă în această perioadă să se vaccineze, astfel vom putea evita cazuri severe în noul val. În plus, vor putea petrece sărbătorile mai în siguranță”, a completat medicul.

Totodată, Rafila insistă că una dintre măsurile de pregătire pentru valul cinci este creșterea accesibilității la testare, dar și a dorinței oamenilor de a se testa și a recunoaște că sunt infectați.

”Numărul de teste depinde de situația epidemiologică traversată, am făcut chiar și 70.000 de teste. Avem, în prezent, circa 6.000 de asistenți comunitari care s-ar putea duce să preleveze probe din comunități, acestea fiind aduse, ulterior, la cabinetul medicului de familie”, a mai precizat ministrul.

Bineînțeles, a adăugat că își dorește o ierarhizare mai clară a internărilor în spitale, iar pacienții cu forme ușoare să se trateze la domiciliu.

Reforme promise de noul ministru

Reforma este laitmotivul promisiunilor miniștrilor din România și o regăsim, bineînțeles, și de data aceasta. Rafila precizează că își dorește un nou sistem public de sănătate, în care DSP-urile să se afle în coordonarea INSP-ului, iar procedurile să fie mult mai lineare și transparente.

”La DSP-uri avem funcționari publici, care sunt mai greu reformabili. Nu sunt demagog, nu spun că voi schimba acest lucru mâine, dar voi începe o procedură de reformare. În plus, avem probleme cu resursa umană, nu avem specialiști. Înlocuim un inginer cu alt inginer, pentru că nu există un medic pe care să îl angajăm”, a explicat ministrul.

Nu în ultimul rând, ministrul Rafila a lămurit că nu are nicio problemă cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și că sunt în relații foarte bune. Însă vrea ca pandemia să fie gestionată de Ministerul Sănătății, și nu de un organism care vizează urgențele. În acest sens, toate conferințele săptămânale se vor desfășura la minister.

O altă dezvăluire pe care a făcut-o a fost faptul că ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a găsit programul de PNRR pentru Sănătate pe un stick, rătăcit prin minister.

Sursa foto: Alexandru Rafila/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri