Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca, din punctul sau de vedere, inchiderea MCV a CE ar putea avea loc la finele lui 2013, dupa revizuirea Constitutiei, precizand ca acest lucru ar trebui sa se intample doar daca Romania isi indeplineste angajamentele, potrivit Mediafax.

Intrebat care ar putea fi termenul pentru inchiderea Mecanismului de Cooperare si Verificare a Comisiei Europene, propusa vineri in cadrul unei conferinte de presa, Antonescu a raspuns: "Avand in vedere ca modificarea Constitutiei va dura cel putin 6 luni, undeva pana in toamna, cred ca in acest timp se pot stabili foarte clar si obiectivele care ar trebui atinse: intrarea in vigoare a unor legi, Codurile respective, modificarea unor legi daca este cazul – dar sa stim precis despre ce e vorba – numirea unor procurori generali, toate celalte lucruri. Asa incat, iata, cu intrarea in vigoare a noii Constitutii sa putem avea un nou bilant asupra acestor tuturor obiective precis trasate, si spre sfarsitul anului 2013 Romania daca si numai daca indeplineste aceste obiective asupra carora convine, Romania sa iasa de sub acest Mecanism de monitorizare si sa isi vada in conditiile unui membru pe deplin egal cu ceilalti, si in realitate, nu numai de forma, de marile probleme care sunt ale Europei, adica si ale noastre, de natura economica samd".

De asemenea, el a mentionat ca termenii concreti ai acestui calendar trebuie discutati cu oficialii europeni.

"Trebue sa fie un calendar convenit cu Comisia, discutia trebuie mai intai dusa si finalizata cumva ca pozitie de principiu in Romania, cu Guvernul Romaniei si dupa aceea Guvern, daca e nevoie si Parlament, cu Comisia Europeana", a mai explicat presedintele Senatului.

Antonescu a mentionat ca ar sustine varianta in care MCV sa fie inchis in sensul "topirii" acestuia intr-un mecanism european.

"Sa fie inchis in buna intelegere, sa fie inchis poate in sensul – mi se pare o idee buna – despre care insusi comisarul pentru Justitie, Viviane Reding vorbea despre o topire a acestui MCV in functiune inca doar pentru doi membri UE, Romania si Bulgaria, intr-un mecanism general de monitorizare a justitiei in toata UE", a declarat presedintele Senatului.

El a precizat autoritatile romane sunt interesate de modul in care functioneaza justitia in celelalte state UE, "pentru ca cetatenii romani in calitatea lor de cetateni europeni pot fi in atatea si atatea imprejurari direct afectati de calitatea de functionarea acestei justitii".

Antonescu a declarat, vineri, ca incheierea MCV trebuie sa fie o prioritate pentru Parlament, Guvern, Presedintie si alte institutii, el precizand ca nu se refera la o intrerupere a relatiilor cu Comisia Europeana in domeniul justitiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Gavrilescu: Imediat dupa sedinta de Guvern imi voi depune demisia