Licitatiile organizate de executorii judecatoresti sunt locurile in care iti poti cumpara de la prajitoare de paine, mixere si masini de spalat, la terenuri agricole, masini sau chiar hoteluri. Anunturile pot fi gasite in registrul electronic de publicitate a vanzarii bunurilor supuse executarii silite.

Licitatiile au loc in cadrul sediilor executorilor judecatoresti la date prestabilite de acestia si afisate in anuntul licitatiilor. In cadrul acestor anunturi se precizeaza clar adresa, data si ora la care trebuie sa fiti prezenti pentru a participa la licitatii si o serie de reguli.

Participantii la licitatie trebuie sa consemneze, cel mai tarziu pana la inceperea licitatiei, la dispozitia executorului judecatoresc cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru bunurile pe care acestia intentioneaza sa le cumpere. Conform dispozitiilor art.67 alin. 1 si 2 C.pr.civ, consemnarea se face la C.E.C Bank SA, Trezoreria Statului sau orice alta institutie de credit care are in obiectul de activitate operatiuni de consemnare, la dispozitia executorului judecatoresc, iar dovada se poate face cu recipisa de consemnare sau cu orice alt inscris admis de lege.

In functie de bunurile pe care vreti sa le achizitionati, mobile sau imobile sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le stiti, cum ar fi faptul ca cel care va adjudeca un bun imobil va plati pretul imobilului in termen de cel mult 30 de zile de la data vanzarii, tinandu-se seama de cautiunea depusa in contul pretului, iar adjudecatarul nu plateste pretul in termenul prevazut de 30 de zile, imobilul se va scoate din nou la vanzare in contul adjudecatorului, el fiind obligat sa plateasca cheltuielile prilejuite de noua licitatie si eventuala diferenta de pret.

In cazul in care bunul este mobil, dupa adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat sa depuna intregul pret, imediat sau in maxim 5 zile de la organizarea licitatiei, daca este si creditorul de acord. Daca pretul nu se va depune potrivit aliniatului precedent, se va relua licitatia sau, dupa caz, o alta modalitate de valorificare a bunului, iar primul adjudecatar este raspunzator atat de scaderea pretului obtinut la a doua vanzare, cat si de cheltuielile facute pentru aceasta.

Pentru a va face o idee de preturi si bunuri ce pot fi gasite, am selectat un anunt al unei licitatii ce contine urmatoarele bunuri:

1) mobilier de tineret, achizitionat in anul 2003, cu pretul de strigare de 300 lei
2) canapea si doua fotolii, achizitionate in anul 1996, cu pretul de strigare de 100 lei
3) aragaz, achizitionat in anul 1996, cu pretul de strigare de 100 lei
4) masina de spalat, achizitionata in anul 2004, cu pretul de strigare de 100 lei
5) cuptor cu microunde, achizitionat in anul 2005, cu pretul de strigare de 100 lei
6) aspirator, achizitionat in anul 2005, cu pretul de strigare de 100 lei
7) frigider, achizitionat in anul 2007, cu pretul de strigare de 250 lei
8) calculator desktop, achizitionat in anul 2008, cu pretul de strigare de 1.500 lei
9) Laptop, achizitionat in anul 2011, cu pretul de strigare de 2.000 lei
10) dezumidificator, achizitionat in anul 2009, cu pretul de strigare de 120 lei
11) radiator, achizitionat in anul 2009, cu pretul de strigare de 100 lei
12) aeroterma, achizitionata in anul 2009, cu pretul de strigare de 100 lei
13) televizor de dimensiuni mici, achizitionat in anul 2011, cu pretul de strigare de 100 lei
14) televizor de dimensiuni mari, achizitionat in anul 2012, cu pretul de strigare de 800 lei
15) masa de birou, achizitionata in anul 2009, cu pretul de strigare de 50 lei
16) mobila de bucatarie, achizitionata in anul 2009, cu pretul de strigare de 400 lei

Sursa foto: hxdbzxy / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri