Biserica de lemn din Ursi, judetul Valcea, a fost gasita in stare de pre-colaps si salvata de la degradare prin interventia de urgenta initiata de Ordinul Arhitectilor si finantata de Fundatia Pro Patrimonio. Restaurarea monumentului istoric a inceput in 2009, iar etapa finala, care se deruleaza anul acesta si implica curatarea frescelor, necesita suma de 12.000 de euro, pe care fundatia spera sa o stranga din donatii.

Biserica de lemn din Ursi se afla in comuna Popesti din judetul Valcea. Nu se stie cu siguranta in ce an a fost ridicata biserica, sursele mentionand anul 1757 si 1775. Forma ei actuala, cu picturi murale exterioare si interioare, este rezultatul renovarilor din anul 1843, biserica fiind inscrisa pe noua lista a monumentelor istorice.

Planul de salvare a bisericii de patrimoniu face parte din proiectul "60 de biserici de lemn", inceput in 2009, la initiativa arhitectului Serban Sturdza, proiect inceput cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si al Fundatiei Pro Patrimonio.

Sursa foto: Pro Patrimonio

Restaurarea bisericii de la Ursi a inceput in 2009, in urma prabusirii boltei peste altar, cu o interventie de urgenta initiata de Ordinul Arhitectilor si finantata de Fundatia Pro Patrimonio prin aritectul Serban Cantacuzino. Lucrarile au implicat in cursul anilor peste 100 de voluntari, au fost sprijinite constant de comunitatea locala, prin oferirea de mancare si cazare pentru voluntari, restauratori si echipele de mesteri, lucrari necalificate si chiar materiale.

De cativa ani, pe santierul bisericii de la Ursi se implica anual, in medie, cate 30-40 de voluntari. Din iunie pana in octombrie, grupe de cate 7-8 restauratori si studenti lucreaza la conservarea frescelor.

Finantarea s-a facut exclusiv din donatii de la persoane fizice, companii si organizatii internationale, precum World Monuments Fund, Europa Nostra, International Music and Art Foundation, Lafarge-Holcim si Headley Trust. Pana in prezent s-au cheltuit circa 120.000 de euro.

Ce urmeaza anul acesta

Anul acesta, Pro Patrimonio si-a propus sa finalizeze biserica de lemn din Ursi. Dintre lucrarile care mai sunt necesare, dar care presupun multa migala si dedicare, componenta artistica este cea programata anul acesta, in vara. In luna mai, Pro Patrimonio va lansa campania europeana de donatii pentru strangerea de fonduri dedicata monumentului istoric.

Restaurarea bisericii de lemn din Ursi este finalizata in proportie de 90%. Urmeaza ca o parte din frescele interioare sa fie curatate si conservate, fragmente de fresca vor fi replantate pe suportul de lemn, dupa ce au fost extrase pentru consolidarea structurii, iar elementele de mobilier trebuie remontate.

Pentru finalizarea lucrarilor este necesara suma de 12.000 de euro, care reprezinta onorarii pentru restauratori, materialele necesare pentru restaurare, cheltuieli pentru utilitati si deplasare, sustine Pro Patrimonio. Comunitatea contribuie cu asigurarea meselor pentru restauratori pe toata durata lucrarilor.

Sursa foto: Fundatia Pro Patrimonio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri