Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente sustine ca Ministerul Sanatatii propune interzicerea temporara a exportului paralel cu riscul incalcarii principiilor Pietei unice si fara respectarea legislatiei in vigoare.

Reprezentantii ADEM afirma, intr-un comunicat remis luni AGERPRES, ca in cazul in care ar fi existat discontinuitati care sa puna in pericol sanatatea publica autoritatile ar fi trebuit sa emita o Alerta nationala privind scaderea stocurilor de medicamente sub un nivel minim acceptat si, implicit, o "lista temporara sub observatie" cu produsele interzise temporar de la export, care nu se mentine decat cel mult 14 zile pana la restabilirea stocurilor.

In opinia ADEM, restrictionarea comertului intracomunitar fara o analiza detaliata bazata pe date concrete si fara a se preciza in niciun fel care sunt motivele scaderii sau epuizarii acestor stocuri de medicamente nu face parte dintre recomandarile Comisiei Europene si nici dintre prevederile Tratatului de functionare al UE privind libera circulatie.

ADEM solicita reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru sase luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pietei unice europene.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat vineri ca 125 de medicamente citostatice si 47 de imunosupresoare, necesare in tratamentul cancerelor si in cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite in afara tarii pentru o perioada de sase luni. Acest lucru este prevazut intr-un proiect de ordin de ministru aflat in dezbatere publica.

Citeste si:
CE a avizat suspendarea exportului paralel de vaccin antirujeolic
Comisia Europeana a avizat...

"Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile internationale si codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din Romania. Documentul reglementeaza masura de suspendare pentru o perioada de sase luni, pana la 31 martie 2020, a distributiei in afara teritoriului Romaniei pentru un numar limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice si 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice si al celor transplantati", a explicat Pintea.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
MS: Se analizeaza medicamentele propuse pentru interzicerea exportului
Setari Cookie-uri