Examenul de rezidentiat, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 17 noiembrie, se amana pentru data de 8 decembrie, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Amanarea examenului de rezidentiat pune in pericol “integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania”, atrag atentia studentii.

"Ne aflam intr-o situatie fara precedent, sa nu se poata organiza examenul de rezidentiat. 5.684 de absolventi risca sa nu poata continua pregatirea", spune Sorina Pintea.

Sorina Pintea a precizat ca Ministerul Sanatatii a intocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului ca nu exista in acest moment un ministru al Educatiei, examenul nu se poate desfasura la timp. Sorina Pintea a explicat ca pentru organizarea examenului este necesara emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune - Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei. Primul ordin comun vizeaza chiar metodologia examenului, scrie Hotnews.ro.

Sorina Pintea a adaugat ca solutia unei Ordonante de Urgenta, solutie vehiculata in spatiul public, nu este posibila.

Ministrul Sanatatii a acuzat faptul ca presedintele Klaus Iohannis putea numi un ministru al Educatiei, dar a refuzat sa o faca. Sorina Pintea mai spune ca Viorica Dancila i-a cerut din nou, ieri, lui Klaus Iohannis sa numeasca un ministru al Educatiei.

Sorina Pintea mai spune ca aceasta amanare nu va afecta foarte mult examenul. "Studentii s-au pregatit pentru data de 17 noiembrie si nu e normal sa aiba incertitudini. Daca este sa fac o gluma, studentii au doua saptamani in plus sa invete."

In acest timp, studentii trag un semnal de alarma si spun ca amanarea "examenului de rezidentiat pune in pericol “integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania”. Totodata, Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor, a explicat pentru tvr.ro ca aceasta decizie ii poate lasa fara venituri pe fostii studenti.

"Ii lasa fara venituri. (…) Nu mai sunt nici studenti ca sa beneficieze de bursa si nu vor deveni nici rezidenti. (…) Daca ei intarzie cu doua luni acum, vor intarzia cu doua luni la terminarea rezidentiatului si sistemul sanitar va beneficia de ei cu doua luni mai tarziu. (…) Va fi o paguba pentru pacienti in primul rand", este de parere Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor.

Studentii de la Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), care reprezinta in total peste 24.000 de studenti la medicina, au tras ieri un semnal de alarma asupra situatiei in care se afla examenul de rezidentiat programat in data de 17 noiembrie 2019, in conditiile in care nu exista ministru al Educatiei. Intr-un comunicat de presa, studentii aratau ca "in momentul de fata acest examen nu poate fi realizat din cauza absentei ministrului Educatiei si a faptului ca institutiile statului paseaza intre ele responsabilitatea solutionarii acestei crize".

Teodor Cristian Blidaru, reprezentantul studentilor medicinisti, a subliniat ca examenul este pus in pericol din cauza lipsei unui ministru: “Examenul de rezidentiat este mult mai mult decat un examen pentru studentii si absolventii medicinisti, este momentul la care am sperat si pentru care ne-am pregatit timp de sase ani, care marcheaza implinirea vocatiei unei generatii intregi de viitori medici. Colegii nostri mai mari, acum absolventi, s-au pregatit pentru acest examen al maturitatii medicale si nu merita ca viitorul lor sa fie subiectul unei neintelegeri politice intre institutiile statului. FASMR este alaturi de absolventi si solicita solutionarea acestei crize, pentru ca examenul sa se poata sustine la data anuntata anterior, 17 noiembrie 2019, in conditii optime”, a spus Teodor Cristian Blidaru.

Intr-o postare pe pagina de Facebook a asociatiei, studentii spuneau ca au avut o convorbire telefonica cu Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, care le-a spus ca se lucreaza la identificarea unei solutii viabile pentru toate institutiile implicate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri