Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea al acestui an, in comparatie cu trimestrul al doilea, conform unor estimari preliminare publicate in noiembrie de Oficiul European pentru Statistica. Romania este pe locul intai in Uniunea Europeana la acest capitol si a inregistrat o crestere cu 1,4% a produsului intern brut. Prin comparatie, PIB-ul intregii Uniuni Europene a crescut cu doar 0,4%, conform business-review.eu.

La prima vedere, cifrele inregistrate de Romania par sa se afle pe un trend foarte optimist, insa decalajul economic fata de celelalte state europene se mentine la un nivel dezolant pentru romani.

Cum au evoluat veniturile in Romania in ultimii doi ani

Salariul mediu net in Romania a crescut in ultimul an. Daca salariul mediu net din tara noastra era, in 2014, de 398 de euro, conform reinisfischer.com, acesta a crescut la 417 euro in 2015.

Cu toate acestea, Romania se afla pe penultimul loc (27 din 28) in Uniunea Europeana in privinta salariului mediu net, iar singura tara unde oamenii castiga mai putin este Bulgaria (356 de euro pe luna).

Luxemburghezii castiga lunar, in medie, 3.149 de euro net, de 7,5 ori mai mult decat romanii, si sunt urmati de cei din tarile nordice: Suedia, Danemarca si Finlanda, unde salariile medii nete lunare sunt de 2.551, 2.307 si 2.300 euro.

Totodata, media salariului net in Uniunea Europeana este de 1.470 euro, o suma de 3,5 ori mai mare decat cea din Romania.

Cum poti sa cresti venitul lunar in Romania

Pentru multi romani, cresterea venitului lunar pare o misiune imposibila. Cu toate acestea, exista si solutii.
Iata ce ar trebui sa faci daca iti doresti sa cresti veniturile lunare:

1. Schimba domeniul de activitate

Niciodata nu e prea tarziu! Daca faci mereu acelasi lucru nu poti spera la niste rezultate foarte diferite. Daca esti constient de faptul ca in domeniul tau de activitate sau in compania la care lucrezi vei fi intotdeauna prost platit, schimba compania sau schimba intregul domeniu. Indiferent de deciziile tale trecute, trebuie sa fii constient de faptul ca te afli intotdeauna la o singura decizie distanta de a da lovitura. Trebuie doar sa fii sigur ca e ceea ce-ti doresti.

2. Prioritizeaza activitatile

Dintre toate activitatile tale saptamanale, 20% dintre ele sunt responsabile pentru 80% din venituri, conform entrepreneur.com. Incearca sa identifici cu claritate care sunt aceste activitati si prioritizeaza-le, pentru a fi sigur ca faci tot ceea ce tine de tine pentru a deschide portile unor actiuni foarte profitabile.

3. Intelege cum functioneaza legile si economia

Citeste legislatia economica si intelege principalele mecanisme financiare care te pot influenta intr-un fel sau altul. Spre exemplu, orice persoana ar trebui sa citeasca o analiza pe larg a legii salarizarii, precum cea facuta de hrp.ro.

4. Incepe sa-ti valorizezi timpul

„Timpul inseamna bani”, ne avertizeaza o veche zicala americana, iar cine a spus-o pentru prima data a avut dreptate. In plus, timpul este mai valoros decat banii, deoarece intotdeauna poti castiga mai multi bani, insa resursele de timp sunt limitate.

5. Fa o afacere!

Orice persoana cu un oarecare spirit organizatoric poate face o afacere in functie de capitalul pe care il are la dispozitie. Mai mult decat atat, afacerile te pot ajuta, in mod paradoxal, sa gandesti dincolo de propriul tau interes. „Intotdeauna trebuie sa gandesti mai departe de propriul interes. Cu cat actiunile noastre influenteaza si schimba in bine vietile unui numar cat mai mare de oameni, cu atat timpul dedicat businessului nu este unul irosit”, considera omul de afaceri Liviu Tudor, presedintele companiei de dezvoltare imobiliara Genesis Development si vice-presedintele Federatiei Europene de Proprietari.

6. Nu-ti mai cauta scuze si nu mai amana activitatile

Daca vrei sa ajungi un om de succes, nu-ti mai cauta scuze pentru esecurile tale, ci asuma-ti responsabilitatea pentru ele. In plus, nu mai amana lucrurile. Fa intotdeauna azi ceea ce poti face azi si nu incepe o noua activitate „de luni” sau „de la 1 ianuarie”, ci „din acest moment”.

7. Schimba grupul de prieteni

Cei mai multi dintre oamenii faliti se imprietenesc cu alti oameni faliti si raman faliti impreuna. Daca ai in jurul tau oameni pentru care succesul este doar o poveste frumoasa, te-ai putea gandi sa te imprietenesti si cu oameni pentru care succesul a devenit realitate. In acest fel vei invata cum sa iti atingi obiectivele si ai mult mai multe sanse de a fi ajutat in mod concret atunci cand ai o problema decat daca te-ai fi asociat doar cu oameni care nu se pot ajuta nici pe ei insisi.

Recomandare

Foto: Creative Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri