Branislav Bibic are 46 de ani si de zece ani face parte din echipa Phillip Morris. Timp de trei ani a condus business-ul din Croatia al producatorului de tigarete, iar din noiembrie conduce afacerile PMI in Romania. Despre ambitia sa pentru piata locala si strategia de crestere pentru acest an, a detaliat in primul interviu acordat presei de business executivul Philip Morris.

Branislav Bibic s-a alaturat echipei Philip Morris in departamentul de corporate affairs din Croatia, dupa ce anterior lucrase pentru o multinationala locala – Atlantic Group. Ulterior, in perioada 2012-2015 a condus business-ul local al Philip Morris in Croatia. Din pozitia de global director corporate affairs Philip Morris a fost numit director al operatiunilor din Romania.

“In aceasta industrie nu ducem lipsa de provocari profesionale. In industria de tutun nu cred ca exista o piata care sa nu aiba provocari. Mie imi plac provocarile si ma uit la oportunitati. Cand eram responsabil pentru business-ul PMI din Croatia, provocarea consta in faptul ca cel mai mare jucator era unul local. Existau bariere in a concura corect pe aceasta piata, era dificil sa ajungi la consumatori cu produsele tale prin retail. Acum lucrurile s-au schimbat, intre timp producatorul local si-a vandut business-ul catre BAT. Si piata ilegala era o problema, una generalizata la nivelul tuturor tarilor in care nivelul accizelor este mare si implicit tigarile sunt mai scumpe. Piata era tot la 15% din consumul total de tigarete, nivel similar celui din Romania. Conteaza mult si nivelul de pret in tarile din jurul Romaniei. Aceasta tara se invecineaza cu tari care nu sunt membre UE, preturile tigarilor fiind mult mai mici, ceea ce creeaza terenul propice pentru activitati ilicite”, explica Branislav Bibic.

Traficul ilicit cu tigarete, la nivelul Uniunii Europene, pentru anul 2015, este de 9,8%, in scadere fata de 10,4% inregistrat in 2014. Aceste date se aplica la un volum total de consum de 53 de miliarde de tigarete (2015), Franta si Polonia inregistrand cel mai mare nivel. La momentul actual, in Romania valorile traficului ilicit sunt de 16.8%, fiind cu 60% mai mari decat cele ale Uniunii Europene. Autoritatile au setat ca obiectiv valoarea de 10%, apropiindu-se foarte mult de cele ale mediei europene.

“Declinul nivelui traficului ilicit a fost influentat de cresterea migratiei ce a inasprit masurile de securitate, fiind mai multe controale la nivelul granitelor Uniunii Europene. Cele mai bune exemple pot fi Slovacia si Portugalia, tari in care traficul ilicit este la nivel foarte scazut – exemple de bune practici si pentru tara noastra. Un alt exemplu poate fi Bulgaria in care valorile au scazut foarte mult, la 11.6%, de la 18.5% in 2014”, mai spune Bibic.

Prioritatile pentru anul in curs sunt consolidarea si stabilizarea business-ului din Romania si dezvoltarea categoriei de produse smoke-free (cu risc redus). Anul trecut, Philip Morris a ales Romania pentru lansarea iQOS, un dispozitiv care reprezinta un hibrid intre tigarile electronice si cele traditionale si care este conceput pentru a reduce efectele nocive ale fumatului. Mai mult, dispozitivul poate fi folosit si in spatiile inchise.

Compania a alocat 300 de oameni de stiinta din centrele de cercetare din Neuchatel (Elvetia) si Singapore, opt ani de cercetare si investitii de trei miliarde de dolari pentru acest proiect. Dispozitivul a fost lansat prima data in 2014 in Japonia, acolo unde producatorul are deja o cota de piata de 2,4%, dupa care au urmat Italia, Elvetia si Romania.

iQOS se diferentiaza de oferta actuala prin faptul ca in loc sa arda tutunul il incalzeste la 300 de grade, livrand acelasi nivel de nicotina. Reduce in schimb celelalte componente nocive din fumul de tigara cu pana la 95%, potrivit datelor companiei.

Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, iar patru din zece au incercat sa renunte la acest obicei in ultimul an.

“Consumatorii romani se uita la imagine, inovatie, urmeaza trendurile internationale. De aceea am lansat iQOS aici. Un numar semnificativ de consumatori au trecut definitiv la acest dispozitiv, la nivel national avem in jur de 10.000. (…) Ambitia noastra este sa transformam toti fumatorii catre dispozitive de tipul iQOS, deci ambitia noastra este nelimitata. Intrebarea care apare este in cati ani se va intampla acest lucru. Vom lansa si alte dispositive de tipul smoke-free odata ce vor fi gata, ele fiind realizate pe cele patru platforme pe care le detinem”, completeaza CEO-ul Philip Morris.

Grupul american Philip Morris International este prezent pe plan local din 1993, cinci ani mai tarziu incepandu-si productia in urma unei investitii de 100 mil. dolari in fabrica din Otopeni, judetul Ilfov. Philip Morris International este prezent in Romania prin doua companii: Philip Morris Trading (platforma de distributie) si Philip Morris Romania (fabrica de tigarete). Pana in acest moment, investitia in fabrica din Otopeni, in anul 2001, se ridica la aproximativ 139 mil. dolari. Cifra de afaceri cumulata a celor doua companii a fost in 2015 de peste 2,4 mld. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri