Romania surprinde prin arhitectura medievala, conservata in cateva regiuni importante din tara. Astfel, castelele sau cetatile sunt printre principalele atractii turistice din Estul Europei, potrivit Matador.com.

Castelul Peles

Construit in 1875 drept mosie de vanatoare pentru Regele Carol I al Romaniei, Castelul Peles se afla la poalele Muntilor Bucegi. Acesta era folosit ca resedinta a familiei pe perioada de vara. Astfel, castelul are numeroase turnuri si 160 de camere, fiecare fiind decorata intr-o anumita cultura. De asemenea, in castel se afla cea mai mare colectie de picturi celebre, care numara in jur de 2000 de exemplare. La acestea se adauga si colectia de armament care contine 4.000 de arme. In anul 1948, castelul a intrat in posesia statului, data fiind ideologia comunista. Odata returnat familiei regale, cetatea a devenit Muzeul National Peles.

Castelul Bran

Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute castele, datorita romanului Dracula al lui Bram Stoker. Castelul dateaza din anul 1388 si a fost construit cu scopul protejarii granitelor transilvanene. Regina Maria a Romaniei a renovat cetatea si a transformat-o intr-o resedinta de vara. Si in cazul Castelului Bran se repeta povestea instaurarii regimului comunist. Astfel, cetatea a devenit muzeu inainte de anul 1989 si continua sa fie si in prezent, desi a revenit in posesia familiei regale (printesa Ileana, fiica Reginei Maria).

Castelul Huniade

Fosta resedinta a familiei Corvinilor, Castelul Huniade a fost construit in secolul al XV-lea. Castelul este ilustratia perfecta a stilului gotic, reprezentarea palpabila a cetatilor medievale clasice. Aceasta detine podul specific, ce se extinde deasupra unui rau, servind drept punte; ziduri groase; turnuri inalte; ferestre si balcoane decorate cu sculpturi in piatra. Una dintre caracteristicile sale impresionante este Sala Cavalerilor, decorata in marmura, cu coloane si arcade inalte. In ciuda schimbarilor ideologice comuniste, castelul si-a pastrat aerul medieval. Astfel, acesta a servit drept locatie pentru filme precum Ghost Rider 2, ce a fost pus in scena in 2011, cu actorul Nicholas Cage.

Cetatea Rasnov

Construita in secolul al XIII-lea, Cetatea Rasnov se afla deasupra unui munte stancos. Acesta a ajutat la protejarea granitei de Sud a Transilvaniei. De asemenea, era folosita si pentru refugiul locuitorilor regiunii. Avand ziduri inalte si noua turnuri, cetatea a fost foarte bine fortificata. Astfel, aceasta a fost cucerita o singura data de-a lungul timpului.

Cetatea Deva

Cetatea Deva a fost ridicata in secolul al XIII-lea si se afla deasupra unui vechi vulcan din Carpatii Occidentali. Desi de dimensiuni mici, cetatea a avut un rol major in apararea Transilvaniei, datorita pozitiei sale. Cetatea si-a pierdut importanta militara in secolul al XVII-lea si a devenit o inchisoare. Incepand cu secolul al XVIII-lea, aceasta s-a aflat sub patronatul unui alt proprietar, care a furat toate bunurile si a lasat cladirea in degradare completa. Aceasta poate fi vizitata oricand, fiind renovata in anii postdecembristi.

Cetatea Rupea

Construita in secolul al XIII-lea, in varful unui deal, Cetatea Rupea poarta numele orasului in care se afla. Aceasta a fost ridicata cu scop militar si pentru protejarea locuitorilor regiunii in caz de asediu. Desi pare imposibil de cucerit, s-a aflat sub dominatia turceasca de cateva ori. Cetatea Deva a trecut prin multe de-a lungul timpului. In anul 1643 un incendiu puternic a izbucnit, urmand ca in anul 1790 o furtuna puternica sa afecteze serios constructia. In plus, reprezentantii regimului comunist au dorit demolarea acesteia, data fiind mina care se afla dedesubtul sau. Planurile au esuat la timp, cetatea a fost renovata, iar in prezent este numai buna de vizitat.

Cetatea Sighisoara

Ridicata in secolul al XII-lea, intarita in secolul al XV-lea, cetatea a fost creata in scop de aparare. Turnurile sale in numar de 14 au atras privirile de-a lungul timpului. In prezent, mai exista noua dintre acestea, insa nu sunt deschise publicului. Cetatea a fost renovata, iar in anul 1999 a fost numita patrimoniu UNESCO, deoarece a inchis cercul istoric al Sighisoarei.

Fortareata Fagaras

Asezata in centrul orasului cu acelasi nume, Fortareata Fagaras a fost construita in secolul al XIII-lea. Aceasta este cea care nu a fost cucerita de-a lungul istoriei. Santul adanc ce o inconjoara, urmat de zidul fortificat si cele cinci turnuri au protejat constructia. De asemenea, ca si in cazul celor de mai sus, Fortareata a fost folosita drept inchisoare in anii comunisti. In prezent, este deschisa turistilor, avand un mare muzeu de istorie intre zidurile sale.

Fortareata Alba Iulia

Cu un amplu trecut istoric, Fortareata Alba Iulia sau Alba Carolina, cum mai este numita, dateaza din secolul al XVIII-lea. Aceasta este cunoscuta pentru arhitectura militara specifica stilului Vauban (Sebastian Le Prestre, Marchiz de Vauban, este cel care a ridicat cele mai faimoase constructii de fortificatii). Cetatea a fost construita astfel incat sa ia forma terenului pe care se afla. Astfel, aceasta arata asemenea unei stele. Din nefericire, in timpul comunismului, impresionanta constructie s-a degradat. Dupa colapsul regimului, Alba Carolina a intrat intr-un proces de renovare si in prezent poate fi vizitata, existand anumite restrictii.

Citeste si: Vacanta in Romania: Zone turistice spectaculoase in care orice turist ar trebui sa ajunga

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri