Coronavirusul îngroapă treptat pașapoartele de hârtie

Trendul global privind pașapoartele electronice sau folosirea datelor biometrice pentru a permite turiștilor să viziteze o destinație devine din ce în ce mai pragmatic, în noul context creat de Coronavirus. Scanarea fețelor sau utilizarea amprentelor sunt doar două dintre direcțiile promovate de antreprenorii din turism, la nivel internațional. Coronavirusul a făcut ca, pe lângă acestea, introducerea unor date privind istoricul de sănătate să nu fie exclusă, potrivit Forbes.com. Astfel, pașapoartele electronice ar putea deveni o formă sigură de a călători în viitorul apropiat.

Pentru început, denumirea de pașaport provine din jurul anului 1540, acesta reprezentând un document pe care îl puteau deține adevărați domni. Era chiar un semn de diferențiere și de etalare a standardelor bunei societăți. În plus, documentul ilustra posibilitatea de a călători liber, fără probabilitatea iscării vreunui război. Se presupune că denumirea de pașaport provine din limba franceză, de la cuvântul porte, care înseamnă ușă, amplificând ideea circulație liberă între două spații diferite.

Primele pașapoarte au fost introduse după cel de-al Doilea Război Mondial, de către Liga Națiunilor Unite.

Te poate interesa și: ”Ștampilă” de bun venit timp de 1 an pentru turiști, pe o insulă din Caraibe

Scanarea feței, noul pașaport

Cu timpul, pașapoartele au evoluat de la bucăți simple de hârtie la documente susținute de tehnologie. Spre exemplu, pașaportul pe care Nicaragua l-a introdus în 2016 conține 86 de forme de securitate, care cuprins amprente, holograme (ilustrate cu ajutorul lămpilor cu raze UV) sau coduri de bare.

Citeste si:
Cele mai puternice pașapoarte ale anului 2021
Cele mai puternice pașapoarte...

În plus, există pașapoarte ale căror fotografii sunt încorporate precum un microcip, poza respectivă furnizând diferite informații operatorului de pe aeroport.

De asemenea, Eurostar probează o formă de testare biometrică pe aeroport. Proiectul presupune călătoria dinspre Marea Britanie spre destinații europene fără utilizarea pașaportului. Cu ajutorul unui computer, fața turistului va fi scanată, iar dacă imaginea va corespunde cu dosarul aflat deja în sistem, turistul va putea trece granița fără griji.

În acest sens, Aeroporturile Charles de Gaulle și Orly din Paris speră ca inovația biometrică să fie funcțională până la finalul anului 2024.

Vezi și: Util: Care sunt actele necesare pentru pașaport

Citeste si:
Retailerul de incaltaminte CCC renunta la pungile de plastic
Retailerul de incaltaminte...

Arton Capital, companie care produce un indice, în timp real, al puterii pașaportului, crede că această situație se datorează faptului că pașaportul nu a suferit nicio îmbunătățire legală din secolul al XV-lea. Armand Arton, CEO-ul companiei, consideră că adăugarea unui istoric medical în pașaportul turistului va ajuta la limitarea răspândirii noului virus. Aceasta poate fi soluția urmării, în timp real, a evoluției virusului, putându-se impune restricții în cel mai scurt timp posibil.

Chiar dacă aceasta va duce la inutilitatea pașapoartelor obișnuite, Arton crede cu tărie că aceasta ar putea soluția vitală în sprijinirea guvernelor să depășească crizele economică și sanitară produse de Covid.

Citește și: Insula, odată câștigată la poker, e pregătită de vânzare

Bineînțeles, aici intervin și probleme cu privire la informațiile personale și confidențialitatea acestora. Specialiștii în domeniu susțin contrariul și menționează că datele personale nu pot atacate și că aceasta poate fi cheia limitării răspândirii rapide a virusului.

Citeste si:
Ce isi doresc consumatorii de la sistemele biometrice in zona de plati
Consumatorii din Europa vor...

Până la 2 august, coronavirusul a înregistrat peste 18 milioane de infectări (18.091.775 cazuri), dintre care 689.978 de decese. România se află pe locul 42 în lume la numărul de cazuri raportate până în prezent.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri