Călătoriile cu avionul ar putea deveni tot mai neplăcute în următoarea perioadă din cauza schimbării climei, avertizează un expert britanic. Va fi însă afectată și siguranța pasagerilor sau doar confortul acestora?

Dacă la ora actuală un zbor transatlantic înregistrează circa 10 minute de turbulențe, în următoarele decenii acest interval ar putea trece de 20 de minute, afirmă Paul Williams, profesor de științe ale atmosferei la Universitatea Reading, potrivit CNN. ”Semnul «legați-vă centurile» va fi pornit mult mai mult timp, din nefericire pentru pasageri”, afirmă expertul britanic.

Simulările făcute de specialiști arată că turbulențele – pe care popular ne numim ”goluri de aer” s-ar putea dubla sau chiar tripla. Cele mai periculoase sunt ”clear air turbulences”, ”turbulențe de cer senin”, care sunt foarte greu de evitat și lovesc brusc. Acestea vor spori semnificativ, mai ales pe rutele extrem de circulate.

Citește și: Cât de gravă a devenit criza din aviație și care sunt cauzele. ”Am văzut companii care lasă pe jos pasageri în cărucioare”

Williams susține că siguranța zborurilor nu va fi afectată. Însă turbulențele sunt extrem de costisitoare pentru liniile aeriene. Doar în SUA, ele duc la costuri suplimentare de jumătate de miliard de dolari. Cei mai expuși sunt însoțitorii de zbor – care pot fi surprinși de o turbulență, de pildă, în timp ce împing căruciorul cu băuturi.

”Am avut cazuri de însoțitori care au fost pur și simplu izbiți de tavan de mai multe ori, și-au pierdut degete, nu au mai putut lucra”, spune o reprezentantă a sindicatului însoțitorilor de zbor. Ea propune reguli mai stricte – de pildă, copiii sub 2 ani să nu mai poată zbura stând în poală unui părinte.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri