Temperaturile foarte ridicate pentru aceasta perioada ar putea face ca, in 2-3 ani, sezonul estival romanesc sa inceapa inca din luna mai, a declarat pentru agentia NewsIn, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Traian Badulescu.

Potrivit ANAT, in ciuda vremii foarte frumoase, mai putin de 25 % din hotelurile de pe litoralul romanesc sunt deschise, in aceasta perioada. "Romanii nu sunt obisnuiti sa mearga in concediu in luna mai, din acest motiv nici hotelierii nu deschid in aceasta perioada. Dar, in conditiile in care vremea va continua sa se incalzeasca, probabil ca in 2-3 ani vom ajunge sa avem sezon si in luna mai", a spus Badulescu.

Numarul turistilor care au mers la mare in luna mai nu depaseste 5.000 pe saptamana, in conditiile in care cel mai mare grad de ocupare este in week-end. Conform lui Badulescu, cea mai solicitata statiune este Mamaia, in care gradul de ocupare de 70-80 la suta, la sfarsit de saptamana.

La randul lui, ministrul turismului Ovidiu Silaghi a declarat pentru NewsIn ca Romania ar trebui sa profite de vremea deosebit de calda, pentru a prelungi sezonul estival. "Fenomenul de incalzire globala nu este un lucru bun, insa noi ar trebui sa profitam de el si sa extindem cat mai mult sezonul", a spus Silaghi.