Cum vor evolua preturile la locuinte in a doua parte a anului?


Un feature editorial adus in premiera in Romania, Wall-Street Q&A, va pune in fata unor intrebari comune adresate mai multor reprezentanti din aceeasi industrie, oferindu-va astfel posibilitatea de a afla, in paralel, parerea fiecaruia dintre acestia privind subiectele prezentate.

3 Cum credeti ca va evolua, in urmatorii ani, raportul dintre dinamica cresterii puterii de cumparare in Romania si cea a pretului locuintelor?

Octav Mihailescu Residential Associate Director, CB Richard Ellis
Cresterea puterii de cumparare in Romania este doar unul dintre factorii care pot influenta cresterea preturilor de pe piata imobiliara, dar nu este un factor determinant. Evolutia pretului este influentata in principal de dezechilibrul intre cerere si oferta si de costul fortei de munca. Cererea inca foarte mare pentru locuinte in Romania in raport cu numarul de unitati locative noi din proiectele imobiliare deja anuntate, la care se adauga lipsa din ce in ce mai mare a fortei de munca autohtone in domeniul constructiilor, determina mentinerea cresterii preturilor. Relaxarea sistemului de creditare odata cu intrarea in Uniunea Europeana reprezinta un alt factor care mentine acest trend.
Razvan Stroescu Manager Residential Brokerage, Coldwell Banker Affilliates of Romania
Pretul locuintelor va avea o crestere mai accentuata decat dinamica puterii de cumparare. Cu toate acestea achizitia de locuinte noi va fi facilitata de un acces mai usor la credite prin scaderea preconizata a dobanzilor, de disparitia obligativitatii de plata a avansului, de cresterea gradului maxim de indatorare de pana la 70%, si, nu in ultimul rand de dorinta noastra, a romanilor, de a fi proprietari. Romania este o tara majoritara de proprietari: peste 90% dintre cetateni au o proprietate, comparativ cu Germania, unde nivelul se situeaza sub 50%.
Ilinca Paun Residential Operations Manager, Colliers International
Pretul locuintelor noi va continua sa creasca cu 15 - 20% pe an in medie in urmatorii 3 ani, in timp ce salariile se estimeaza a creste cu 10 - 15% pe an, la nivel de tara. Consider ca in Bucuresti salariile insa vor inregistra o crestere mult mai mare, de aproximativ 60% pana in 2010, in special pe segmentul serviciilor.
Sorin Lacusta Dir. Proiecte Rezidentiale, Regatta
Va exista o concordanta, dar preturile vor creste putin mai repede.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Setari Cookie-uri