Q&A Cum vor evolua preturile vacantelor?


Anul acesta multi romani ar putea renunta la vacanta de vara, pe fondul agravarii situatiei economice. Vezi ce preturi vor practica agentiile de turism pentru sezonul estival 2010, care sunt cele mai accesibile destinatii si cand puteti achizitiona un pachet turistic la cel mai convenabil tarif.

1 Cum preconizati ca vor fi tarifele pentru vacanta de vara in comparatie cu anul 2009 si cum explicati aceasta evolutie a preturilor?

Lucia Morariu presedinte, Eximtur
Preturile pachetelor charter pe destinatii externe sunt si vor fi mai scazute decat in 2009.

In plus, au aparut pachete charter in extrasezon pentru destinatii calde precum Tunisia si Egipt care nu erau disponibile in piata in 2009.

De asemenea, pachete speciale tip early booking abunda, atat la intern cat si la extern si pot avea reduceri de pana la 20%.
Sorin Stoica director general, Eturia
In general, tarifele pentru destinatiile din strainatate vor fi mai crescute fata de anul trecut cu circa 5 -10 %.

Primul motiv al acestei majorari este faptul ca multe tari puternice din Europa sunt in crestere fata de anul trecut ceea ce face ca numarul turistilor europeni sa fie in avans in acest an fata de 2009. Astfel, vom asista la o crestere a tarifelor pentru zboruri, dar si pentru hoteluri unde gradul de ocupare este mai mare decat cel de anul trecut.

De asemenea, pentru vacantele extraeuropene, unde in cele mai multe locatii costurile sunt in dolari, va trebui avut in vederea ca euro s-a depreciat fata de dolar cu circa 10% fata de 2009 ceea ce duce la scumpirea vacantelor in aceste destinatii cu 10%.
Simona Veteleanu director general, TravelBiz
Tarifele se vor mentine la niveluri mai mici decat in anii anteriori, pentru ca majoritatea operatorilor din turism, hoteluri etc., si-au revizuit tarifele pe fondul crizei si al scaderii cererii.
Cristian Francu CEO, Klever Travel
Tarifele de anul acesta sunt la fel sau comparabile. In turism, vorbim de servicii si pachete de servicii cumparate din strainatate, deci in euro. Daca in euro tarifele sunt asemanatoare, in lei ele depind de evolutia cursului valutar. Asadar, daca spunem ca in euro raman constante si daca in lei depind local, totusi pe plan global lucrurile merg spre bine.

Putem spune ca actuala criza se dezgheata, deci in 2011 speram intr-un an mai bun.

Pe plan extern, daca vorbim pe exemple concrete, cum ar fi Grecia, preturile sunt in scadere in acest an din cauza problemelor economice si a situatiei politice instabile, care ii face pe turisti sa se teama si sa nu mai aleaga Grecia ca destinatie pentru vacanta lor de vara in 2010 la fel de mult cum o faceau anul trecut.

Din punct de vedere al media, "Grecia in Criza" este o stire care se vinde foarte bine, iar orice incident negativ este prezentat intr-un mod exagerat, creand imaginea unei instabilitati generalizate in intreaga tara, ceea ce este fals.

Incidentele neplacute s-au petrecut intr-un spatiu limitat in Atena si au fost actiuni condamnabile de justitie, individuale si izolate.

Statiunile grecesti la Marea Egee dar si Insulele Grecesti precum sunt adevarate paradisuri in care criza este un subiect indepartat si in care turistii se pot bucura de o vacanta in depilina siguranta.
Madalina Pacuraru managing partner, HasHas Travel
Anul acesta tarifele pachetelor de servicii turistice pentru sezonul estival sunt aproximativ la acelasi nivel sau poate mai mici, in raport cu cele practicate in 2009.

Anul 2010 a fost marcat de criza economica si din aceasta cauza hotelierii au considerat ca nu este un moment propice pentru cresterea tarifelor.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
Setari Cookie-uri