Leroy Merlin cumpara Baumax Romania

Leroy Merlin cumpara Baumax Romania

Retailerul austriac de bricolaj Baumax a ajuns la un acord cu grupul francez Adeo, proprietarul magazinelor Leroy Merlin, pentru vanzarea celor 15 magazine pe care le detine in Romania, printr-o tranzactie in actiuni.

"Suntem multumiti ca am gasit o solutie foarte buna pentru Baumax Romania, care asigura o perspectiva pozitiva pentru toti cei implicati, mai ales pentru furnizori, care pot continua pe piata din Romania la fel ca pana in prezent. Baumax isi poate continua restructurarea cu bancile, in principal pe cele cinci piete cheie ale companiei", a declarat Michael Hurter, directorul general al Baumax.

Baumax nu a dezvaluit pretul tranzactiei, care trebuie sa obtina avizul autoritatilro romane pentru concurenta. Vanzarea operatiunilor din Romania reprezinta un pas important pentru bauMax in procesul de restructurare, care ar urma sa se desfasoare pana in 2016. Compania a anuntat in primavara ca bauMax se va concentra pe cinci tari, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia, si va analiza operatiunile din Turcia, Romania, Bulgaria si Croatia.

Grupul Adeo are operatiuni in 12 tari, printre care si Romania, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman si Bricomart.

Efectul exitului Baumax: Leroy Merlin ajunge la 16 magazine si afaceri de 150 mil. euro

Efectul exitului Baumax: Leroy Merlin ajunge la 16 magazine si afaceri de 150 mil. euro

Baumax, unul dintre cei mai importanti retaileri specializati pe segmentul DIY din Europa, a raportat o pierdere consolidata pentru toate subsidiarele grupului austriac din Europa, de 189 de milioane de euro, dupa ce veniturile s-au ridicat la 1,13 miliarde de euro, in crestere cu 5% fata de anul 2012.

Presa austriaca nota la finalul lunii trecute ca reprezentanta din Austria a Baumax a raportat cele mai mari pierderi din grup, de peste 150 de milioane de euro si a aratat ca pana la finalul acestui an retailerul va inchide toate magazinele pe care le detine pe pietele din Turcia, Romania, Bulgaria, dar si Croatia.

Piata romaneasca a retailului de bricolaj traverseaza o perioada dificila, marcata de retrageri si consolidare. Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, ce la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din Romania, care sunt transformate in Brico Depot.

In urma tranzactiei, Leroy Merlin, cu cele 16 magazine pe care le va detine si alte doua in lucru va ajunge la un rulaj de aproximativ 150 de milioane de euro.

Cum va arata reteaua Leroy Merlin dupa achizitia Baumax

Chiar daca modelul de business al francezilor este unul axat pe achizitia de terenuri si dezvoltarea in regie proprie, Leroy Merlin a decis ca extinderea la nivel national prin achizitie ar fi o buna oportunitate de dezvoltare. Leroy Merlin este poate unul dintre cei mai motivati retaileri pentru achizitie, asta deoarece detineo singura unitate de vanzare la nivel local, inaugurata in toamna anului 2011, si alte doua magazine in lucru – unul in Craiova si altul demarat in Capitala, Leroy Merlin ar putea ajunge la 16 unitati in acest an, pentru ca pana in primavara anului viitor sa ajunge la 18 magazine pe teritoriul intregii tari.

Interesant ar fi insa de stiut ce se va intampla cu magazinul Baumax din Chitila, care se afla nici la 200 de metri distanta de actualul magazin Leroy Merlin, situat in parcul de retail Colosseum.

Praktiker si Kingfisher au pierdut lupta pentru achizitia Baumax

Praktiker si Kingfisher au pierdut lupta pentru achizitia Baumax

Alaturi de francezii de la Leroy Merlin, in cursa pentru achizitia operatiunilor locale ale Baumax s-au mai aflat si grupurile Praktiker, dar si Kingfisher.

La finele lunii trecute, WALL-STREET.RO a scris ca atat Leroy Merlin, cat si britanicii de la Kingfisher, dar si grupul Praktiker, detinut de catre omul de afaceri turc Omer Susli s-ar afla in cursa pentru achizitia retailerului austriac de bricolaj.

Desi Kingfisher era mai mult mai motivat sa faca achizitia, mai ales ca urmare a planului de a se extinde in Romania si de a ajunge la 50 de magazine, francezii s-au inteles cu austriecii de la Baumax pentru preluarea celor 15 unitati.

Retailerul german OBI, doar doua luni pana la exitul din Romania

Retailerul german OBI, doar doua luni pana la exitul din Romania

Retailerul german OBI, unul dintre cei mai noi jucatori de pe piata locala de bricolaj, companie care a intrat oficial pe piata romaneasca DIY in anul 2008, isi va inchide operatiunile locale incepand cu toamna acestui an in cele sapte locatii pe care le detine, cinci dintre acestea fiind deja inchiriate de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, potrivit informatiilor obtinute in luna mai de catre WALL-STREET.RO.

Desi OBI a revenit puternic pe profit in 2013, dupa mai multi ani de pierderi, afacerile companiei si-au continuat declinul pe piata, inregistrand un regres de 10%, la 37 de milioane de euro. Informatii legate de un exit al OBI din Romania au aparut la jumatatea lunii martie, cand surse din piata precizau ca nemtii se pregatesc sa se retraga in acest an din Romania, unde au inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand au deschis primul magazin.

Mai mult, la inceputul lunii iulie, OBI a anuntat lichidare de stoc la toate produsele si reduceri de 30% la toate articolele disponibile.