Liliana Solomon, cel mai tare nume din ultimele luni

Liliana Solomon, cel mai tare nume din ultimele luniWall-Street.ro a identificat 22 de mutari la varful organizatiilor din Romania in ultimul trimestru al anului.

Cea mai spectaculoasa mutare din perioada octombrie – decembrie a venit din telecom. Grupul britanic Vodafone l-a numit pe Inaki Berroeta, fost CEO la Vodafone Malta, la conducerea Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie de pe piata locala, in locul Lilianei Solomon (foto).

Ea a fost aleasa director operational al companiei pe Europa, pozitie din care coordoneaza un business anual de 33 de miliarde de euro. Solomon a devenit astfel cel mai puternic manager roman la nivel mondial, avand in vedere dimensiunea afacerilor pe care le coordoneaza.

A doua mutare a trimestrului ii revine lui Dan Bulucea, care a fost numit la conducerea biroului local deschis de gigantul american Google pe piata locala.

El a lucrat din 1998 si pana in aprilie 2010 in cadrul Microsoft, iar ultima pozitie ocupata a fost cea de director de business si marketing pentru filiala din Romania.

Locul al treilea in ierarhie este detinut de Mihai Rohan, 65 de ani, supranumit “tatal cimentului”, datorita experientei sale in industria de profil.

El a anuntat ca va renunta, incepand cu 1 ianuarie 2011, la functia de director general al Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului HeidelbergCement.

Rohan va ramane aproape de companie si de la 1 ianuarie 2011, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie pentru urmatorii doi ani. De asemenea, el va continua sa detina si functia de presedinte al Patronatului din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).

Mihai Rohan va fi inlocuit din functie de Florian Aldea, 47 de ani, ce a ocupat pana de curand pozitia de director general al CarpatBeton.
Pana la 1 ianuarie 2011, Florian Aldea va detine functia de director general adjunct al Carpatcement Holding si va lucra in directa colaborare cu Mihai Rohan.

Industria berii a furnizat a patra mutare ca impact din trimestrul al patrulea. Shachar Shaine, cel care a ocupat timp de sase ani functia de presedinte al United Romanian Breweries Bereprod (URBB), unul dintre cei mai importanti jucatori de profil de pe piata locala, si-a incheiat mandatul la sfarsitul anului trecut.

Shaine a venit pentru prima oara in Romania in anul 1999 si a ocupat functia de vicepresedinte de marketing al Tuborg Romania.

Domeniul farmaceutic incheia lista mutarilor importante din T4. Dupa aproape doi ani de la numirea la conducerea filialei locale a GlaxoSmithKline (GSK), Patrick Desbiens a fost promovat pe functia de vicepresedinte primary care operations in cadrul GSK Franta.

In locul sau a fost numit Pascal Prigent, care a fost recrutat de GSK de la un alt producator de medicamente, Eli Lilly Franta, unde s-a ocupat de marketingul si vanzarile pentru un portofoliu in valoare de 300 de milioane de dolari.


Bursa a tinut capul de afis in T3

Bursa a tinut capul de afis in T3Cea mai importanta si surprinzatoare mutare din trimestrul al treilea a fost inlocuirea Ancai Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu Valentin Ionescu (foto).

In varsta de 38 de ani, Ionescu aduce la BVB experienta acumulata pe bursele din Praga si Viena, dobandita in cadrul unor cunoscute institutii financiare, din domeniul bancilor de investitii si al societatilor de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena si Wood & Company Financial Services a.s. Praga

O alta mutare importanta petrecuta in T3 a fost numirea lui Marinis Stratopoulos la conducerea Bancii Romanesti.

Dupa plecarea lui Andreas Maragkoudakis, fostul director al bancii in interimatul la conducerea institutiei a fost asigurat, din vara lui 2009, de Crina Cosma , din pozitia de director general adjunct.

Stratopoulos nu detine pentru prima data o functie de conducere in Romania, el ocupand anterior si pozitia de director general al Egnatia Bank.

Topul celor mai importante trei mutari este completat de Alexander Hergan, unul din cei mai discreti investitori din imobiliare, care a renuntat la sefia grupului Avrig 35, dezvoltatorul cladirilor Charles de Gaulle Plaza si Bucharest Tower Center.

Hergan a fost inlocuit de Haydn Wright, cu o experienta de peste 25 de ani in real estate.

Sectorul auto isi revendica o alta schimbare importanta a celui de-al treilea trimestru, dupa ce Compania Nationala de Vanzari a Ford Romania a anuntat ca Paul Flanagan a fost inlocuit de Henrik Nensen.

In ultima pozitie ocupata, Nensen a fost de responsabil pentru lansarea produselor pe piata in cadrul Diviziei de Vanzari si Marketing a Ford Europa.

Ultima schimbare importanta din T3 il are in prim plan pe Marius Hagger, directorul general al Ringier Romania, editorul tabloidului Libertatea.

Inlocuitorul lui Hagger, ce va ocupa o functie in cadrul grupului elvetian Ringier, este Mihnea Vasiliu, fost director executiv la Realitatea Media.

Tampiza a renuntat la sefia LukOil

Tampiza a renuntat la sefia LukOilPlecarea lui Constantin Tampiza (foto) de la conducerea LukOil Romania, unul din cei mai importanti jucatori din industria petroliera locala, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro, reprezinta una cele mai importante mutari petrecute la varful companiilor in al doilea trimestru al anului trecut.

Locul sau a fost luat, dupa opt ani de mandat, de catre Maxim Khitrov.

O alta mutare cel putin la fel de importanta cu cea a lui Tampiza este cea a lui Cristian Constantinescu, seful Allianz-Tiriac Asigurari, cel care a pus temelia celei mai mari companii de asigurari din Romania.

Succesorul sau este Rangam Bir, de origine Indiana, ce a detinut anterior functia de vicepresedinte al Allianz New Europe.

Cristian Constantinescu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si detine functia de presedinte al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare) din 1997.

Un an mai tarziu a devenit membru in consiliul director al Institutului de Asigurari, iar din 2000 a fost numit director general si membru in consiliul director al Allianz-Tiriac Asigurari.

In afara retragerii lui Constantinescu de la sefia Allianz – Tiriac Asigurari, perioada aprilie – iunie a consemnat inca sase mutari importante la conducerile companiilor de asigurari si a administratorilor de pensii de pe piata locala.

Cele mai multe schimbari

Cele mai multe schimbariAproape 50 de directori generali/CEO si presedinti au fost inlocuiti de angajatori in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care in perioada octombrie 2008 – octombrie 2009 putin peste 60 de manageri si-au schimbat jobul.

Cea mai importanta mutare de la varful companiilor romanesti din primul trimestru al lui 2010 s-a petrecut chiar la inceputul anului, cand Mihai Ghyka (foto), 38 de ani, cu o experienta de peste 12 ani in industria berii, s-a reintors la sefia InBev, parte a grupului StarBev.

Mihai Ghyka l-a inlocuit pe Eduardo Luz la conducerea operatiunilor din Romania ale StarBev, dupa ce, la inceputul lunii decembrie 2009, CVC Capital Partners (“CVC”) a finalizat tranzactia pentru achizitionarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est a Anheuser-Busch InBev.

La sfarsitul lui februarie, un alt mare producator de bere a facut o mutare importanta la nivel de top management. Astfel, Marius Melesteu, directorul de marketing al Heineken Romania, a fost numit director general al Strauss Romania, locul sau fiind luat de Paul Markovits, fostul director de marketing al Vodafone.

Domeniul financiar-bancar a provocat cele mai numeroase mutari la nivel de director general/CEO/presedinte in primele trei luni ale anului. Astfel, 13 institutii financiare au ales sa se desparta de conducerile lor.

Cea mai importanta mutare din domeniul financiar-bancar in primele trei luni ale lui 2010 a fost inlocuirea conducerii Volksbank Romania, una din cele mai importate banci de pe piata locala.

Cei schimbati au fost Gerald Schreiner, ce detinea functia de presedinte de aproape cinci ani, precum si Herwig Burgstaller, vicepresedintele bancii.

Si in resurse umane s-au produs schimbari majore. Mihaela Damian, unul din cei mai cunoscuti consultanti de pe piata locala de executive search (recrutare de top manageri), a preluat conducerea companiei SpenglerFox Romania, dupa ce la sfarsitul lui 2009 a renuntat la sefia Stanton Chase.

O alta mutare importanta care a avut in loc in HR este cea a Sorinei Donisa, fostul CFO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT, ce a preluat functia de director executiv, inlocuind-o pe Marilena Petrec, ce a ramas insa actionar principal, alaturi de Andrew Littauer.