Nokia va produce la Cluj

Nokia va produce la ClujGigantul finlandez Nokia a ales Romania ca locatie pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construieste. Cresterea volumului de vanzari pentru telefoanele mobile la nivel global i-a determinat pe cei de la Nokia sa deschida inca o fabrica pentru a raspunde cererii din piata.

Oficialii corporatiei au ales Clujul ca locatie pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construieste datorita costurilor competitive, dar si a nivelului educational din orasul universitar si al fortei de munca disponibile. Distanta relativ mica de fabrica de la Komarom, din Ungaria, a reprezentat un avantaj pentru judetul transilvanean.

Investitia anuntata se ridica initial la valoarea de 60 milioane de euro, garantand atragerea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007 si a 3500 de oameni, dupa ce fabrica va fi complet operationala. Insa, potrivit oficlialilor, construirea fabricii presupune consturi cu 15% mai ridicate, ca urmare a cresterii preturilor pe piata locala, cat si din cauza costurilor ridicate de transport pentru materialele aduse din afara tarii. Investitia totala se ridica in acest caz la aproximativ 70 milioane euro.

Nokia va produce de anul viitor la fabrica din Cluj terminale din gama middle si low end, care vor intra si pe piata romaneasca, potrivit lui Alan Knight, Project Director pentru Nokia.

Bill Gates a investit in Romania

Bill Gates a investit in RomaniaDupa ce, in urma cu patru ani a cumparat antivirusul RAV, dezvoltat de romanii de la Gecad Software, Bill Gates a mai facut anul acesta o investitie importanta in Romania in Cntrul Global de suport Tehnic de la Bucuresti, la zece ani de la deschiderea filialei romanesti. Inginerii romani din Bucuresti ofera suport companiilor si dezvoltatorilor din zona enterprise din Europa, jucand astfel un rol important in oferirea de feedback echipelor Microsoft ce se ocupa de dezvoltarea de software.

Investitia pe care a facut-o Microsoft in centrul de la Bucuresti nu a fost facuta publica, Gates declara atunci ca va continua investitiile in Romania.

Specialistii IT afirmau atunci ca vizita lui Bill Gates este un merit incontestabil al echipei Microsoft din tara si din regiune care in acelasi timp va beneficia in urma posibilelor acorduri de parteneriat semnate in aceasta perioada cu dezvoltare la nivel public. “Nu este exclusa nici posibila luare in calcul ca o destinatie de investitie ulterioara la nivel de centre de dezvoltare a Romaniei. Acestea ar putea fi primele posibile dezvoltari pe linie de business”, aprecia la acea data Catalin Patrasescu managing partner la compania de consultanta IT Smartpoint.

Potrivit oficialilor din Romania, centrul este in grafic si va aincheia anul cu 100 de angajati, fiind astfel atinse obiectivele pentru “anul 2008 atit in privinta angajarii si pregatirii personalului cit si a indicatorilor de performanta a operatiunilor de business . Indicatorii de performanta se refera la nivelul de satisfactie al clientilor. Operatiunile de suport tehnic includ Business Application Support (cum ar fi Exchange, SPS, Office), Platform Support (cum ar fi Windows XP and Vista), Developer and Database Support (cum ar fi SQL and Visual Studio)”.

Ericsson si-a facut centru suport in Romania

Ericsson si-a facut centru suport in RomaniaEricsson, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom din lume, furnizor de solutii de telecomunicatii pentru cei mai importanti operatori de telefonie mobila din Romania, a inaugurat in luna mai Centrul avansat de Servicii Globale in Bucuresti

"Centrul intareste inca o data prezenta noastra in Sud-Estul Europei si angajamentul fata de clientii nostri. Ericsson are mai mult de 3600 de angajati in regiune, din care aproximativ 2000 sunt dedicati serviciilor", declara la acea data directorul pentru regiunea de Sud-Est a Europei, Cesare Avenia.

Compania colaboreaza pentru dezvoltare cu Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS), dar si cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Ericsson oferind stagii de practica pentru studenti, burse, programe de cercetare.

Noul centru are circa 200 de angajati, cei mai multi fiind romani tineri, si deserveste clienti regionali si globali.

Potrivit lui Hans Vestberg, vicepresedinte executiv al Ericsson, numarul angajatilor din centrul de servicii deschis in Romania ar putea ajunge la 600 de persoane in urmatorii ani. “Investitia in centrul de servicii este foarte importanta pentru noi insa nu putem dezvalui o cifra exacta”, a declara, in luna mai, Vestberg.

IBM a inaugurat un centru de distributie servicii la Bucuresti

IBM a inaugurat un centru de distributie servicii la BucurestiIBM a anuntat, in luna decembrie a acestui an, deschiderea centrului sau global de distributie servicii (Global Delivery Center - GDC) in Romania.

Compania mentioneaza ca centrul are peste 250 de angajati si ofera servicii de dezvoltare aplicatii multilingve si servicii de mentenanta aplicatii unor clienti precum BMW, Intermarket Bank, Panasonic si Agentia Nationala de Cadastru.

"Inaugurarea in Bucuresti a Centrului Global de Distributie Servicii reprezinta o materializare a eforturilor permanente ale IBM in a aborda oportunitatile oferite de pietele emergente, cum este cea din Romania. Existenta unui rezervor de talente, competentele tehnice si politicile economice favorabile de afaceri califica Romania ca fiind un loc ideal pentru compania IBM in oferirea unui portofoliu larg de servicii clientilor globali si locali, sprijinindu-i astfel in obtinerea cresterii si eficientei economice", a declarat directorul pentru Romania al IBM, Mihai Tudor.

Parte integranta a retelei IBM de Distributie Globala, alcatuita din peste 80 de centre la nivel global, Centrul din Bucuresti se bazeaza pe experienta IBM in ceea ce priveste livrarea de servicii IT de calitate pentru dezvoltarea aplicatiilor de afaceri, mentenanta, testare si livrarea de solutii bazate pe aplicatii standard precum Websphere, SAP, Oracle.
Centrul ofera asistenta clientilor in mai multe limbi, inclusiv engleza, franceza, germana, italiana si spaniola.

"Investitia in Centrul Global de Distributie Servicii din Romania este o parte esentiala a strategiei IBM de a deveni o afacere integrata global", a spus Michael Dietz, vicepresedinte Global Delivery Center Eastern Europe.