Sedinta Executivului a fost amanata pentru ora 10.30

Sedinta Executivului a fost amanata pentru ora 10.30

Proiectul de act normativ a fost anuntat oficial pe agenda sedintei Guvernului. Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Primul alineat la care se refera derogarea prevede: "calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului" prin "pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales". Conform celui de-al doilea alineat, "calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales".

Primarii si presedintii de CJ depun declaratia la: partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Consilierii locali, judeteni si supleantii isi vor anunta optiunea politica la: partidul politic sau la organizatia cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Ce se intampla daca membrii nu depun declaratia

Ce se intampla daca membrii nu depun declaratia

Conform proiectului, cei care nu vor depune aceasta declaratie raman membri ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau alianta electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere legal; devin independenti, daca partidul politic sau organizatia minoritatii nationale, dupa caz, daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal. Secretarii unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea optiunii politice de catre alesii locali au obligatia sa comunice situatia centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului.

O alta prevedere a proiectului de ordonanta modifica Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale. "La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr. 67/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicata, se modifica dupa cum urmeaza: «(9) Candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirma in scris ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv»", se arata in proiect.

Forma actuala a alineatului prevede: "Candidatii inscrisi in liste, care nu au fost alesi, sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, aliantele politice ori aliantele electorale pe listele carora au candidat supleantii confirma in scris, sub semnatura conducerilor judetene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit aliante politice sau aliante electorale, ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit aliantele politice sau aliantele electorale, dupa caz".

In forma modificata este eliminata orice referire la aliantele politice sau electorale in procesul de validare a pozitiilor de consilieri. Intentia de promovare a acestei OUG a fost anuntata in 22 asugust, la Suceava, de catre vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propunea ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul.

”Devine din ce in ce mai pregnanta o situatie. Incepe sa se instaleze o oarecare instabilitate in administratia locala generata de aparitia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, aparitia ACL si au inceput din ce in ce mai multi primari sa isi exprime public sustinerea pentru un partid, altul decat pe listele caruia au candidat. Au inceput sa fie probleme in majoritatile consiliilor locale si judetene”, a argumentat el.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, referindu-se la OUG, ca este necesara deblocarea autoritatilor locale si iesirea din minciuna si ipocrizie. ”Parerea mea despre acest lucru, vreau sa va spun foarte direct: cred ca este necesar in primul rand sa deblocam autoritatile locale”, a precizat Ponta, aratand ca in acest moment in municipiul Bucuresti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni. Opozitia a criticat proiectul, amenintand inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Venetia. Cristian Diaconescu i-a scris presedintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE si pe cea a SUA. Ordonanta va intra in vigoare odata cu depunerea la Parlament.

Ambasada SUA se declara ingrijorata

Ambasada SUA se declara ingrijorata

Ambasada SUA se declara ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta care va permite alesilor locali ca in termen de zece zile sa isi poata alege partidul din care fac parte fara a-si pierde mandatul.

”Am auzit argumente pro si contra ordonantei propuse cu privire la alesii locali. Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales. Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta si credem ca masurile de acest fel ar trebui discutate in cadrul unui proces legislativ deschis si transparent care permite organizarea unei dezbateri la care sa poata participa liber toate partidele politice, societatea civila si toate partile interesate”, se arata intr-o declaratie a Ambasadei SUA, inaintea inceperii sedintei de Guvern pe agenbda careia se afla proiectul de act normativ.

Peste 250 de persoane la un miting ACL impotriva OUG

Peste 250 de persoane la un miting ACL impotriva OUG

Aproximativ 250 de persoane, intre care liderii PNL si PDL, in frunte cu Klaus Iohhanis si Vasile Blaga, participa, joi dimineata, la un miting organizat de ACL in Piata Victoriei, in semn de protest fata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind migratia alesilor locali.
La mitingul ACL impotriva OUG privind migratia alesilor locali participa aproximativ 250 de persoane, precum si lideri ai PNL si PDL, intre care Teodor Atanasiu, Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Rares Manescu, Andrei Chiliman, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Florin Alexe, Sorin Rosca Stanescu, Cristina Pocora.

De asemenea, la actiunea de protest sunt prezenti si presedintele PDL, Vasile Blaga si presedintele PNL, Klaus Iohannis.
In zona de desfasurare a mitingului au fost instalate scaune, majoritatea participantilor fiind asezati pe acestea. Participantii au primit tricouri albe inscr'+'iptionate cu textul "Ponta fura alegerile", precum si steaguri cu sigla Aliantei Crestin Liberale. Pe un ecran instalat in Piata Victoriei, cei prezenti urmaresc un colaj de declaratii controversate ale premierului Victor Ponta, ale Avocatului Poporului si ale unor realizatori Antena 3.

De asemenea, la locul de desfasurare a mitingului a fost adus si un aparat de popcorn, fiind distribuite gratuit floricele, aluzie la declaratia premierului Ponta, care spunea ca nu se va implica in confruntarile din primul tur al prezidentialelor, cand isi va lua "popcorn si bautura racoritoare" si se va uita la dezbaterile intre "doamnele…doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, domnul Iohannis, si asa mai departe".

Actul normativ privind migratia alesilor locali este pe ordinea de zi a sedintei de Guvern programata sa inceapa la 10.30. Potrivit acestui proiect de act normativ, primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.

IPP: Partidele sa isi rezolve politic, nu prin forta legii, diferendele din consiliile locale

IPP: Partidele sa isi rezolve politic, nu prin forta legii, diferendele din consiliile locale

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta privind suspendarea restrictiilor de migratie politica a alesilor locali si, concomitent, solicita partidelor sa isi rezolve politic, ci nu prin forta legii diferendele politice din consiliile locale.

"Proiectul de ordonanta privind migratia alesilor locali incearca, intr-o maniera tipica pentru un partid care crede ca totul se rezolva in Romania printr-o ordonanta de urgenta, sa rezolve blocajul actual de la nivelul consiliilor locale si judetene", se arata in comunicatul organizatiei.
Potrivit IPP, peste 83% din consiliile locale din Romania, conform evaluarilor recente ale organizatiei la nivelul ultimelor 3 luni, nu reusesc sa se intruneasca din lipsa de cvorum sau nou creata majoritate la a carei formare a contribuit PNL prin iesirea de la guvernare, respinge pe banda initiativele privind proiecte de investitii propuse de executivul autoritatii locale.

Totodata, partidele din opozitie ii ameninta cu excluderea pe consilierii dispusi la compromisuri cu puterea actuala iar PSD nu ii poate folosi pentru a isi trece proiectele de hotarari locale. Actuala situatie, apreciaza reprezentantii IPP, arata "disperarea partidului de la guvernare de a folosi inclusiv parghii juridice pentru a avea controlul politic in administratia locala", dar si ca "in administratia locala interesele comunitatii sunt, in mod evident, secundare interesului de partid" si ca "partidul de la guvernare dovedeste ca fostele sale obiceiuri - de a rezolva totul in tara prin emiterea de ordonante de urgenta - persista si astazi".

"Refuzam sa acceptam ca un consilier local responsabil respinge un proiect de hotarare, desi il considera util, exclusiv pentru ca ii cere partidul acest lucru. Partidele din opozitie gresesc, amenintandu-si consilierii cu retragerea sprijinului politic, respectiv inlocuirea din functie contribuind, astfel, la selectarea, pe viitor, a unor membri de partid fara coloana vertebrala - un deserviciu enorm pentru calitatea clasei politice din Romania", mai spune IPP.

Reprezentantii mai apreciaza ca "PSD si aliatii sai prefera sa adopte solutii legislative discutabile din punct de vedere constitutional si legal (si categoric neoportun a fi aduse in discutie in plina perioada electorala) pentru ca nu a deprins nici acum care sunt parghiile democratice pentru a demasca opozantii (fara argumente logice) la adresa propriilor proiecte de investitii".

"Intuim ca dupa adoptarea ei (a OUG privind migratia alesilor locali, n.r.), partidele de la guvernare vor face presiuni majore sa racoleze consilieri de la alte partide pentru a isi recapata majoritatea pierduta prin jocul democratic normal la nivelul consiliilor locale si judetene. Efectul pe care il va genera PSD prin adoptarea acestei Ordonante a disperarii, anume de suspendare a efectelor unei legi pentru o perioada determinata, este devastator pentru regulile unui stat democratic. Oare se intentioneaza emiterea unei alte ordonante care va suspenda, pentru o anumita perioada desigur, obligatiile de respectarea a regimului de viteza in trafic sau una care sa suspende obligatiile de plata a taxelor si impozitelor catre stat?", mai spun reprezentantii IPP.

Actul normativ privind migratia alesilor locali este pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de joi.
Potrivit acestui proiect de ordonata de urgenta, primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.