Situatia din Grecia

Situatia din Grecia"Din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia, exista o rezistenta a actualilor membri, care sunt ingrijorati daca sunteti pregatiti sau nu sa aderati", a avertizat Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Bucuresti.

El a adaugat ca zona euro s-ar putea schimba pana in 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe sa nu mai faca parte din zona euro pana in 2015, in conditiile in care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede nationale pentru a castiga competitivitate.

"Este mai bine sa o luati incet. Este mai bine sa fiti siguri, decat sa regretati. Trebuie sa va faceti treaba indiferent daca sunteti afara sau inauntru (zonei euro - n.r.)", a spus economistul american.

Nu suntem pregatiti

Nu suntem pregatiti"Nu cred ca tara va fi capabila sa intre in zona euro in 2015, pentru ca in primul rand s-ar putea sa nu fiti pregatiti. Nu este nimic rau in a mai astepta un an sau doi", mai spune Nouriel Roubini.

Guvernul si BNR au decis la inceputul acestei luni sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie.

De fapt, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.


Nu avem bilet de intrare

Nu avem bilet de intrareAdrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, el adaugand ca in zona euro, se intra cu bilet iar Romania si-a exprimat deocamdata doar intentia de a procura tichet, fara a sti cu ce va calatori.

"In ceea ce priveste data (aderarii la zona euro - n.r.), aici e o mica larghete. Noi am spus 2015, dar asta nu inseamna 1 ianuarie 2015. Sunt doi pasi importanti de facut. O data, trebuie sa intram in zona tampon, in anticamera zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie sa stam doi ani. Urmeaza o perioada de cateva luni de evaluare, cand si BCE si CE trebuie sa ne spuna «Da, meritati!». Aici, in Zona Euro, se intra cu bilet. Noi deocamdata ne-am manifestat intentia de a ne procura bilet dar biletul nu-l avem in buzunar. Nici macar nu stim cu ce tren vom calatori. Toate astea le vom afla, sper, foarte repede", a spus Adrian Vasilescu.

Nu indeplinim majoritatea criteriilor

Nu indeplinim majoritatea criteriilorConsilierul prezidential Leonard Orban a declarat ca in acest moment Romania nu se afla in stadiul de a indeplini majoritatea criteriilor necesare pentru aderarea la Zona Euro si a apreciat ca stabilirea anului 2015 ca obiectiv privind euro a avut ca motivatie continuarea reformarii.

"In ceea ce priveste Romania, in momentul de fata este clar ca - daca evaluam indeplinirea criteriilor - nu suntem in marea majoritate a criteriilor in stadiul de a le indeplini. Suntem destul de departe in anumite zone. Dincolo de criteriile tehnice, cred ca cel mai important criteriu este cel al convergentei reale si aici lucrurile trebuie imbunatatite semnificativ. Este vorba despre continuarea reformelor structurale - lucru esential daca dorim nu numai aderarea la zona euro, dar inclusiv modernizarea profunda, asezarea pe baze puternic competitive a economiei romanesti", a spus Leonard Orban, potrivit Mediafax.

Orban a spus ca decizia de a stabili ca obiectiv aderarea la Zona Euro in anul 2015 a avut la baza necesitatea continuarii reformelor.

Lipseste rationamentul economic

Lipseste rationamentul economicAdoptarea euro de la 1 ianuarie 2015 sau inainte sa fim pregatiti ar fi o greseala si ar avea la baza doar o decizie politica, urmand ca, in final, economia romaneasca sa se confrunte cu dezechilibre macroeconomice tot mai mari, a explicat Nicolaie Chidesciuc, in cadrul unui Live-Text organizat de Wall-Street.ro pe tema "Ce presupune adoptarea euro? Cand o sa fim pregatiti?".

"Cred ca adoptarea euro in 2015 sau chiar inainte de 2020 ar fi o greseala. Ar fi o decizie politica, nu una bazata pe rationament economic. Nu este vorba doar de lipsa unui mecanism de ajustare macroeconomica (cursul de schimb). Se pierde si independenta politicii monetare (stabilirea ratelor dobanzii). Ajustarea va putea fi facuta doar prin politica fiscala, politica care nu a fost una dintre cele mai bune in Romania sau prin ajustari dure cum ar fi reducerea salariilor", afirma economistul sef al ING Bank Romania.

Nu avem un deficit bugetar redus

Nu avem un deficit bugetar redusContinuarea planului de adoptare a monedei unice europene in 2015 va necesita un deficit bugetar redus si va impiedica Guvernul sa cheltuie prea multi bani, considera Charles Robertson (foto), economistul – sef al Renaissance Capital.

“Cred ca guvernantii se gandesc acum cum sa salveze progresul care sa facut pana acum si sa se asigure ca Romania se mentine responsabila, cel putin la nivel guvernamental, prin adoptarea euro. Din acest motiv, tara trebuie sa aiba un deficit bugetar redus si acest lucru va impiedica guvernul sa cheltuie prea multi bani".

Distanta mare fata de zona euro

Distanta mare fata de zona euroPentru aderarea la Zona Euro, economia Romaniei trebuie sa indeplineasca in primul rand criteriile de convergenta nominala. Iar o aderare cu succes a economiei interne la uniunea monetara europeana este dependenta de realizarea convergentei reale.

Cititi despre criteriile de convergenta nominala, stabilite prin Tratatul de la Maastricht (1992) (articolul 109 – J), intr-un articol de opinie semnat de Andrei Radulescu, doctor in economie si senior analist la Target Group.