10. A fost desemnata Masina Anului 2010 in Romania

10. A fost desemnata Masina Anului 2010 in RomaniaNoul Opel Astra a obtinut titlul de "Masina Anului 2010” in Romania acordat de Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR).

Pe locul intai la "Masina Anului 2010" a iesit modelul Opel Astra cu 205 puncte, urmat de Renault Megane cu 146 puncte si Ford Fiesta cu 108 puncte.

Juriul UZEAR a acordat si titlul de "Designul Anului 2010" modelului Ford Fiesta, precum si titlul de "City Car 2010" autoturismului Toyota IQ.

Pe primele trei locuri la "Designul Anului 2010" au fost Ford Fiesta cu 154 de puncte, urmat de Opel Astra cu 134 de puncte si Renault Megane cu 109 puncte.

9. Volksbank lanseaza un nou credit ca alternativa la Prima Casa

9. Volksbank lanseaza un nou credit ca alternativa la Prima CasaVolksbank Romania va lansa saptamana viitoare un credit ipotecar ca alternativa la programul guvernamental Prima Casa, pentru care dobanda este Euribor plus o marja de 3,99% pe an, a declarat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner.

"Vom lansa creditul Family Home ca alternativa la Prima Casa, pentru care limita este de 250.000 de euro. Acesta se adreseaza in special cuplurilor care doresc sa achizitioneze o locuinta", a afirmat Schreiner, citat de NewsIn.

"Dobanda e Euribor plus 3,99%, iar imprumutul se acorda cu asigurare de viata sau de risc de credit", a completat el.

8. Presedintele a promulgat Legea unica a salarizarii si Legea de reorganizare a unor institutii

8. Presedintele a promulgat Legea unica a salarizarii si Legea de reorganizare a unor institutiiPresedintele Traian Basescu a promulgat joi Legea salarizarii unitare si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

"Maine (n.r: joi) voi promulga si legile pe care Curtea Constitutionala le-a validat ca fiind constitutionale: Legea salarizarii si Legea cu privire la reducerea numarului de agentii din structura Guvernului. In noaptea aceasta sunt in analiza departamentului de specialitate si intentia mea este sa le promulg chiar si in conditiile in care se va constata ca sunt necesare unele imbunatatiri in continuare", a afirmat miercuri Basescu.

7. LaborMed taie de pe lista salariati, profit si produse

7. LaborMed taie de pe lista salariati, profit si produseCriza de lichiditati si taxele suplimentare pe vanzari au impins in jos cu 40% afacerile LaborMed, unul dintre cei mai mari producatori farma interni, fortandu-l sa trimita in somaj tehnic jumatate dintre angajati timp de o luna si sa renunte la 15 produse din portofoliu.

"Masurile luate de autoritati in ultima perioada nu au avantajat deloc piata farmaceutica, dar mai ales producatorii interni, de aceea am luat decizia de a trimite in somaj 50% dintre angajatii nostri (250 de salariati - n. red.) pentru o luna de zile, in decembrie", a declarat Adrian Stroilescu (foto), directorul de dezvoltare din cadrul grupului LaborMed.

6. Cosmote si Romtelecom si-au anuntat veniturile la 9 luni

6. Cosmote si Romtelecom si-au anuntat veniturile la 9 luniCresterile semnificative in privinta clientilor si veniturilor pe segmentele de televiziune digitala prin satelit si Internet, precum si reducerile de costuri au micsorat scaderea inregistrata de Romtelecom, operatorul obtinand la sfarsitul primelor noua luni din acest an venituri de 609,4 milioane euro. Pe de alta parte, Cosmote a obtinut la noua luni venituri mai mari cu 52,6%, pe o piata in scadere.

Veniturile raportate de Romtelecom au fost mai mici cu 7,2% fata de cele 656,4 milioane euro din septembrie 2008, potrivit raportului OTE, grupul grec care detine 54,01% dintre actiunile Romtelecom.

La noua luni, Cosmote Romania si-a marit veniturile cu 52,6%, pana la 310,4 millioane euro.

5. BNR a mentinut dobanda cheie la 8%

5. BNR a mentinut dobanda cheie la 8%Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in ultima sedinta din acest an, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8% si sa pastreze ratele actuale ale rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 15% pentru pasivele in lei si la 30% pentru cele in valuta.

"Banca Nationala a decis sa pastreze nivelul dobanzii cheie si al rezervelor minime din cauza incertitudinilor care persista in economie. Tendinta de scadere a dobanzii se va relua abia atunci cand vom reintra in parametrii agreati cu Fondul Monetar International si cand se vor lua angajamente politice pentru a se reduce incertitudinile", a explicat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

4. A doua banca din sistem si-a anuntat rezultatele

4. A doua banca din sistem si-a anuntat rezultateleBRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, a obtinut un profit net de aproape 235 milioane lei (55,5 milioane euro) in trimestrul al treilea din acest an, dupa ce in primele trei luni din 2009 inregistrase 210 milioane lei, iar in al doilea trimestru a avut un castig net de 215 milioane lei.

Spre comparatie, BCR, prima banca din sistem, a realizat in trimestrul al treilea un castig net de doar 22 milioane euro, de doua ori si jumatate mai mic decat cel obtinut de BRD, pe fondul unor cheltuieli cu provizioanele mai ridicate.

Profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2009 la BRD este de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului 2008. Totusi, la nivelul primelor 9 luni din acest an BCR are un profit cumulat mai ridicat decat BRD, de aproape 700 milioane lei (165,5 milioane euro), insa in scadere cu 43,9% fata de aceeasi perioada din 2008.

3. BNR urca prognoza de inflatie pe 2009 la 4,5%

3. BNR urca prognoza de inflatie pe 2009 la 4,5%Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, aceasta urcand pana la 4,5%, de la 4,3 cat era prognoza anterioara, pe fondul unor cresteri ale preturilor ce vor fi generate de accizele la tutun.

"Anticipatiile inflationiste ne ajuta in continuare, fiind temperate", a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, adaugand insa ca nu ne mai ajuta ca in trecut.

"Insa avem o prognoza privin rata anuala a inflatiei pentru sfarsitul acestui an mai mare decat cea anterioara, de 4,5%, principalul factor care a influentat decizia fiind evolutia accizelor la tutun. La noi ponderea tigarilor este, din pacate, cea mai mare comparativ cu alte tari. Nu am inteles de ce este ponderea tigarilor asa mare in Romania. Probabil suntem fumatori mai infocati", a declarat Mugur Isarescu (foto).

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2011 la 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), urmand ca banca centrala sa poarte discutii cu guvernul in legatura cu asumare tintei.

2. Liviu Negoita, noul premier desemnat

2. Liviu Negoita, noul premier desemnatPresedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Liviu Negoita, primarul sectorului 3 Bucuresti pentru functia de premier. Negoita va avea trei zile de negocieri dupa care va veni in fata Parlamentului. Propunerea presedintelui vine ca o surpriza, deoarece numele lui Liviu Negoita nu era vehiculat pentru functia de prim-ministru.

Avocat de profesie, Negoita (foto) este membru al Partidului Democrat din anul 1997, si a avut 3 mandate de deuptat, din 1996 pana in 2004. El se afla la al doilea mandat de primar al sectorului 3 din Bucuresti, unde ocupa aceasta functie din anul 2004.

Anterior, premierul desemnat Lucian Croitoru nu a obtinut pentru Cabinetul sau votul de investitura, in Parlament fiind inregistrate 250 de voturi impotriva si 190 "pentru", potrivit unor reprezentanti din Comisia de numarare a voturilor.

1. A treia transa de la FMI nu mai vine in 2009

1. A treia transa de la FMI nu mai vine in 2009Fondul Monetar International nu a putut finaliza evaluarea cu privire la situatia Romaniei, motiv pentru care va trimite o noua misiune in tara noastra pentru a finaliza discutiile cu autoritatile, astfel incat a treia transa de bani din imprumutul incheiat cu FMI sa fie eliberata cat mai repede, a explicat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania.

Banii din urmatoarea transa de la Uniunea Eurpeana nu vor ajunge in Romania pana la finalul anului 2009. "In ceea ce priveste transa a treia din imprumutul de la FMI sunt sanse foarte reduse ca ea sa mai fie primita in acest an, cel mai probabil in ianuarie sau februarie 2010", a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Reprezentantii patronatelor UGIR 1903 si CONPIROM considera ca, daca nu vor fi acordate transele III si IV din imprumutul de la FMI si transele de la Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala, Romania va intra in colaps, iar fara o crestere economica in 2010 se va ajunge la un milion de someri.