Creditele neperformante vor mai urca pana la mijlocul lui 2010

Creditele neperformante vor mai urca pana la mijlocul lui 2010
Nivelul creditelor restante va mai urca pana la mijlocul anului viitor, considera Ionut Dumitru (foto), economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, din cauza ca rata somajului ca continua sa urce si in 2010, iar economia inca nu si-a revenit.

“Este clar ca fata de acum, creditele restante s-au triplat, dar s-a pornit de la un nivel foarte redus. In prezent, creditele neperformante sunt la un nivel care preocupa bancile, genereaza costuri cu provizioanele, dar este un nivel gestional si nu putem discuta de probleme majore la nivel de sistem”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru.

Economistul este de parare ca in urmatoarea perioada restantele se vor majora, atat in cazul persoanelor fizice, cat si al companiilor.

Factorii care vor conduce la majorarea restantelor populatiei:
- Riscul de somaj. “Ne asteptam ca rata somajului sa creasca pana la mijlocul anului viitor, afectand astfel capacitatea persoanelor fizice de a-si mai achita datoriile care le au fata de banci”, explica economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
- Diminuarea veniturilor populatiei, ca urmare a reducerilor salariale.
- Riscul de curs de schimb. “In cazul cursului, este vital ca leul sa nu se mai deprecieze, deoarece o crestere a ratei de schimb ar conduce la credite restante si mai mari”, a adaugat Ionut Dumitru.

Factorii care vor genera majorarea restantelor companiilor:
- Situatia financiara precara. “Situatia financiara a companiilor este de asteptat sa nu se imbunatateasca, ci dimpotriva, sa se mai inrautateasca, in conditiile in care economia nu isi revine imediat”, sustine economistul.
- Evolutia nivelului taxelor si al impozitelor.
- Evolutia economiei.
- Riscul de curs de schimb.

Totusi, desi este asteptat ca nivelul creditelor restante sa se mai majoreze, Ionut Dumitru subliniaza ca viteza cu care acestea vor urca va incetini.

Afla care este situatia creditelor restante in functie de judete si vezi unde se inregistreaza cea mai mare pondere a imprumuturilor neperformante in total portofoliu.

10. Teleorman - 4,07%

10. Teleorman - 4,07%
In judetul Teleorman creditele restante au ajuns in septembrie la 47,58 milioane lei, avand o pondere de 4,07% din totalul imprumuturilor contractate de gospodariile si agentii economici din acest judet. Acestia au luat credite de la banci in valoare totala de 1,16 miliarde lei.

Cele mai mari restante inregistrate in Teleorman sunt la creditele in lei, de 45,6 milioane lei, in timp ce imprumuturile restante contractate in valuta sunt de doar 1,98 milioane lei.

9. Neamt - 4,25%

9. Neamt - 4,25%
Populatia si companiile din judetul Neamt au credite restante in valoare de 105,7 milioane lei, dintr-un total de finantari contractate de 2,48 miliarde lei, imprumuturile neperformante ajungand sa reprezinte 4,25% din total.

Creditele restante la imprumuturile in lei luate in Neamt sunt de 75,88 milioane lei, iar imprumuturile neperformante contractate in valuta sunt de 29,82 milioane lei.

8. Hunedoara - 4,44%

8. Hunedoara - 4,44%
Judetul Hunedoara apare in evidenta Bancii Nationale a Romaniei cu credite restante in valoare de 115,18 milioane lei, reprezentand 4,44% din imprumuturile contractate de populatia si firmele de aici. Valoarea totala a creditelor se ridica la 2,58 miliarde lei.

In Hunedoara restantele cele mai mare sunt la creditele in lei, soldul acestora fiind de 96,2 milioane lei, in timp ce creditele restante contractate in alte devize sunt de doar 18,98 milioane lei.

7. Alba - 4,53%

7. Alba - 4,53%
In Alba creditele restante au ajuns in septembrie la 124,2 milioane lei, dupa ce gospodariile si agentii economici din acest judet au luat finantari de la banci in valoare totala de 2,74 miliarde lei. In acest caz ponderea creditelor restante in total imprumuturi urca la 4,53%.

Cele mai mari restante inregistrate in judetul Alba sunt tot la creditele in lei, de 65,67 milioane lei, in timp ce imprumuturile restante contractate intr-o moneda straina sunt de 58,53 milioane lei.

6. Calarasi - 4,67%

6. Calarasi - 4,67%
Populatia si companiile din judetul Calarasi au credite restante in valoare de 59,02 milioane lei, reprezentand 4,67% dintr-un total de credite contractate de 1,26 miliarde lei.

Creditele restante la imprumuturile in lei luate in judetul Calarasi sunt de 46,54 milioane lei, iar imprumuturile neperformante contractate in valuta sunt de 12,47 milioane lei.

5. Olt - 5,06%

5. Olt - 5,06%
Populatia si companiile din judetul Olt au luat de la banci credite de 2,02 miliarde lei, iar din total, imprumuturi de 102,37 milioane lei au ajuns restante, ponderea fiind de 5,06%.

Soldul imprumuturilor restante in lei este de 94,23 milioane lei, iar cel aferent creditelor in valuta ajunge la 8,13 milioane lei.

4. Arad - 5,22%

4. Arad - 5,22%
Locuitorii din judetul Arad aveau, la sfarsitul lunii septembrie, credite restante in valoare de 157,47 milioane lei si credite de aproximativ 3 miliarde lei. Ponderea imprumuturilor cu probleme in total portofoliu se ridica in acest judet la 5,22%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

In Arad, cel mai mare este soldul creditelor restante in lei, care ajunge la 80,12 milioane lei, insa si la imprumuturile in valuta soldul celor restante este apropiat, fiind de 77,34 milioane lei.

3. Salaj - 5,24%

3. Salaj - 5,24%
Locul al treilea pe podiumul judetelor cu cele mai mari restante raportate la totalul imprumuturilor contractate este ocupat de Salaj, unde valoarea creditelor restante ajunge la 114,53 milioane lei, dintr-un total de credite luate de la banci de 2,18 miliarde lei (ponderea fiind de 5,24%).

Insa, cele mai mari restante ale locuitorilor din judetul Salaj sunt la imprumuturile in valuta, unde creditele restante sunt de 81,19 milioane lei, in timp ce la imprumuturile in lei, creditele cu probleme sunt de doar 33,34 milioane lei.

2. Suceava - 5,69%

2. Suceava - 5,69%
Pe pozitia a doua in topul judetelor care au credite restante ridicate se afla Suceava, unde valoarea imprumuturilor cu probleme este de 190,02 milioane lei. Locuitorii din Suceava au credite luate de la banci in valoare totala de 3,34 miliarde lei, astfel ca ponderea imprumuturilor restante in total portofoliu este de 5,69%.

Creditele restante in lei inregistrate in acest judet sunt de 148,9 milioane lei, in ce imprumuturile contractate in alte monede care genereaza probleme bancilor sunt in valoare de 41,11 milioane lei.

1. Bistrita-Nasaud - 8,73%

1. Bistrita-Nasaud - 8,73%
Populatia si companiile din judetul Bistrita-Nasaud se claseaza pe primul loc in clasament, cu cea mai mare pondere a creditelor restante in totalul imprumuturilor contractate, 8,73%, la mare diferenta fata de pozitia secunda.

In Bistrita-Nasaud s-au inregistrat imprumuturi restante in valoare de 203,71 milioane lei, in timp ce soldul creditelor contractate este de 2,33 miliarde lei.

Cele mai mari probleme la achitarea ratelor pe care le au locuitorii din acest judet sunt la imprumuturile in moneda nationala, unde valoarea creditelor restante este de 132,35 milioane lei. La imprumuturile in valuta, persoanele din Bistrita-Nasaud au credite restante in valoare de 71,36 milioane lei.