Adevarul

Adevarul"Cum a ajuns Franta sora vitrega a Romaniei?", scrie Adevarul pe prima pagina.

Relatiile economice dintre Romania si Franta au avut o evolutie foarte interesanta in ultimii trei ani. Au fost marcate de momente extreme, de la parteneriate uriase de infrastructura si intentia de atribuire fara licitatie a contractului de 10 miliarde de euro pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare pana la amenzi-record aplicate companiilor franceze din Romania.

Cum s-a ajuns de la puternica prietenie economica la racirea relatiilor dintre cele doua state? Odata cu problemele legate de incluziunea rromilor.




Curierul National

Curierul NationalChiar daca recolta de grau de anul trecut a fost una buna, Romania nu face exceptie nici anul acesta de a apela la importuri pentru industria de panificatie. Tentati de preturile mai mult decat atragatoare de pe bursele internationale de marfuri, comerciantii de cereale din Romania au vandut cantitati mari de grau, astfel ca productia autohtona se pare ca s-a terminat.

"Producatorii romani nu sunt incurajati sa tina graul in tara din cauza costurilor mari de depozitare si transport. Painea s-a scumpit chiar si atunci cand consumam din productia autohtona, iar acum, ca importam, se asteapta noi scumpiri", scrie Curierul National.


Financiarul

FinanciarulReprezentantii Fondului Monetar In­ternational (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale (BM) vor in­cepe de maine prima misiune de eva­luare din cadrul noului acord de tip preventiv incheiat cu autoritatile ro­mane, care se intinde pe o perioada de 24 de luni, potrivit Financiarul.

Romania Libera

Romania LiberaInspectorii Garzii Financiare sustin, intr-un raport trimis catre ANAF, ca Loteria Nationala exploateaza din iunie 2009 jocuri de noroc fara sa plateasca taxe si impozite bugetului de stat. Raportul se refera la aparatele slot machine (pacanele) care sunt amplasate in fiecare sediu al Loteriei.

Din iunie 2009, de cand a intrat in vigoare OUG 77/2009, privind jocurile de noroc, Guvernul specifica foarte clar impozitele aferente acestor aparate. Loteria Nationala sustine ca pacanelele sale nu sunt slot machine, care sunt impozitate de stat, ci video-loterie, joc de noroc pentru care nu se platesc taxe. Cititi mai multe detalii despre acest subiect in Romania Libera.

Evenimentul Zilei

Evenimentul ZileiLa 25 de ani de la tragedia de la Cernobal, accidentul de la Fukushima a adus peste "zona interzisa" din Ucraina un val de vizitatori straini.

Evenimentul zilei a vizitat zona otravita din Ucraina: "26 aprilie 1986 se anunta ca o zi banala. Copiii din Pripiat au mers la scoala, parintii lor la munca. Desi toata lumea deja aflase de dimineata ca ceva s-a produs la centrala, nimeni nu putea crede ca era vorba de ceva serios. Abia dupa ce copiii au fost trimisi de la scoala acasa cei mai multi si-au dat seama ca se petrece ceva grav. A doua zi toata lumea a fost evacuata."