Ultima reduta a pietei romanesti de farmaceutice, la care statul roman detine 53,1% din titluri, va trece in proprietate privata pana la sfarsitul anului. Valoarea de piata a companiei este estimata la 180 milioane de euro, de circa 40 de ori mai mare decat evaluarea din 1998 -1999. In ultimul an, Ranbaxy Laboratories a cumparat Terapia Cluj pentru 324 mil. dolari, Actavis a achizitionat Sindan, contra 177 mil. dolari, iar Zentiva a luat 75%din Sicomed pentru 150 mil. dolari
Privatizarea producatorului roman de medicamente Antibiotice intra pe ultima suta de metri. Ultima reduta a pietei romanesti de farma, la care statul roman detine 53,1% din titluri, iar SIF Oltenia 10,01% si fondul de investitii Broadhurst 7,68% va trece in proprietate privata pana cel tarziu in ultimul trimestru al anului.

Privatizarea ar putea insemna pentru compania din Iasi trecerea in portofoliul unei companii care domina acum piata. Un prim pas pe care il face Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului inainte de inceperea procesului propriu-zis de privatizare este alegerea evaluatorului companiei. Astfel, autoritatea pentru privatizare a stabilit ca data limita ziua de 20 iunie pentru depunerea ofertelor evaluatorilor interesati de procesul de privatizare.

Statul roman, prin autoritatea de privatizare, este actionarul majoritar al producatorului de antibiotice si detine 53,1% din titluri, actionari semnificativi fiind fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia. Compania, considerata "perla coroanei" in lista celor 120 de societati comerciale scoase la privatizare pentru acest an, va fi vanduta, potrivit presedintelui AVAS, Razvan Orasanu, pana cel tarziu in luna septembrie.

Antibiotice - 180 mil. euro

Valoarea de piata a companiei farma este estimata la 180 milioane de euro, de circa 40 de ori mai mare decat evaluarea din 1998 -1999, cand a fost prezentata pentru prima oara varianta privatizarii. Printre companiile care si-au manifestat pana acum interesul sa participe la privatizarea Antibiotice se numara grupul farmaceutic Montero, cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phnix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.

Compania din Iasi este unul dintre principalii producatori de medicamente din Romania, cu un portofoliu de 120 de medicamente din 11 clase terapeutice. Pentru primul trimestru din acest an, Antibiotice a inregistrat o crestere a profitului net cu 51%, pana la aproximativ 10 milioane de lei si un avans al cifrei de afaceri cu circa 1,8% la 36,7 milioane de lei.

Compania vizeaza in acest an o majorare a cifrei de afaceri cu 22%, la 200 milioane lei, si atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 procente mai mult decat in 2005, ceea ce ar mentine compania in top 10 al jucatorilor din segmentul romanesc de farma. In acelasi timp, compania estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei, in crestere cu 24,4% fata de valoarea raportata in 2005.

Tranzactii semnificative cu actiuni romanesti

In ultimul an, piata farmaceutica romaneasca a cunoscut trei tranzactii semnificative. La sfarsitul lunii martie, Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente generice din India, a cumparat Terapia Cluj pentru 324 de milioane de dolari. Si tot in luna martie islandezii de la Actavis au anuntat achizitionarea producatorului de medicamente oncologice Sindan Bucuresti, pentru 177 milioane de dolari. In luna septembrie a anului trecut, compania ceha Zentiva a achizitionat, firma de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed Bucuresti, pentru 102 milioane de dolari.

Ulterior, compania a achizitionat prin oferta publica, inca 24% din actiuni, pentru circa 48 de milioane de dolari. De fapt, toate companiile farmaceutice din Romania au inregistrat cresteri semnificative pentru primul trimestru al lui 2006, iar principalii jucatori din piata estimeaza ca tendinta va continua pe tot parcursul anului. Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 21%, la 14,01 milioane de lei, in timp ce profitul a urcat cu 18% la 4,74 milioane lei. Mai mult, vanzarile pe piata romaneasca ale companiei cehe au inregistrat cresteri cu 1,4%, la 516,8 milioane de coroane cehe, in timp ce veniturile excluzand impactul generat de consolidarea Sicomed au urcat cu 403%, la 167 milioane coroane cehe.

Piata farmaceutica, vanzari de 960 mil. euro in 2004

Piata farmaceutica a inregistrat un avans de 28% in 2004 fata de anul precedent, cumuland 960 milioane de euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim, citate de Societatea de servicii si investitii financiare Prime Transaction. Motorul cresterii pietei a fost retailul, adica vanzarile prin farmacii, pentru ca pe segmentul vanzarilor din spitale, avansul sa fie nesemnificativ. Studiul Cegedim pozitioneaza pe primul loc gigantul britanic GlaxoSmithKlein (pe plan mondial, GSK ocupa locul al doilea), care la finele lui 2004 detinea 10,8% din piata, valoarea vanzarilor ridicandu-se la 104 milioane de euro.

Pe locul secund in clasament se afla compania elvetiana Hoffman LaRoche, care detine o cota de piata de 6,6%, urmata de un alt jucator elvetian, Novartis, cu 6,4% din piata romaneasca a medicamentelor. Pe a patra pozitie se claseaza Pfizer, cu 6% pondere in total. In top 10 se afla si trei companii romanesti, Sicomed pe locul 5, cu o cota de piata de 4,6%, Terapia Cluj cu o cota de piata de 3,1% si Antibiotice Iasi pe locul 10, cu o cota de piata ce se apropie de 3%.

Pentru anul acesta, reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM) estimeaza ca piata va inregistra o crestere de 10-12% pe segmentul medicamentelor compensate si de 8-9% pe cel al spitalelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri