OMV Petrom a inregistrat o productie totala de hidrocarburi in scadere cu 3% in primul semestru, la 32,08 milioane barili echivalent petrol (bep), in timp ce numarul de angajati a scazut cu 7%, conform raportului semestrial transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

OMV Petrom avea, la 30 iunie 2016, 15.237 salariati, fata de 16.450 angajati la sfarsitul primului semestru al anului trecut. OMV Petrom, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, a realizat totodata in prima parte a anului o productie de 2,66 miliarde metri cubi gaze naturale, mai mica cu 1% fata de perioada similara din 2015, conform News.ro.

„Productia de titei si gaze inregistrata la nivelul grupului a fost de 32,08 milioane bep. In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 30,50 milioane bep, in scadere cu 3% fata de ianuarie-iunie 2015”, se arata in raport.

Productia de titei in Romania a fost de 13,30 milioane barili, cu 4% mai mica fata de 1-6/15, in principal ca urmare a declinului natural si impactului conditiilor meteorologice.

Productia de gaze a OMV Petrom s-a redus cu 1% pana la 17,21 milioane bep, reflectand declinul principalelor zacaminte de gaze (Totea, Bulbuceni, Bustuchin), in pofida reparatiilor capitale efectuate si a cresterii contributiei aduse de proiectul Lebada Est. Productia de titei si gaze in Kazahstan a scazut cu 7%, la 1,57 milioane bep.

"Pentru anul 2016, avand in vedere fundamentele pietei, ne asteptam ca pretul titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de circa 40 dolari/baril. Diferentialul Brent-Urals este anticipat sa fie mai mare decat in ultimii ani”, precizeaza compania.

Titeiul Urals este referinta pentru fosta Uniune Sovietica. OMV Petrom estimeaza, totodata, ca cererea de gaze a Romaniei va scadea fata de anul 2015. Pretul gazelor din productia interna pentru populatie a fost inghetat la 60 lei/MWh pana la finalul lunii martie 2017, in timp ce piata libera este caracterizata prin concurenta crescuta si presiune pe marje, “inclusiv ca efect al competitivitatii sporite a gazelor de import”, arata reprezentantii companiei.

Pe piata de energie electrica, OMV Petrom anticipeaza ca cererea in acest an va fi relativ stabila, cu marje in crestere, ca urmare a mediului de pret de pe piata gazelor.

“Se preconizeaza ca preturile mai reduse ale produselor petroliere, coroborate cu cresterea consumului privat in Romania, vor continua sa sustina cererea pentru produsele petroliere, insa concurenta se va mentine crescuta”, arata raportul.

Productia neta de energie electrica a OMV Petrom a fost de 0,91 TWh, in crestere cu 125% fata de primul semestru din 2015. OMV Petrom a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro). Compania este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni. Ministerul Energiei are o detinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participatie de19%. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 14,95 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere.

OMV Petrom: Vanzarile de benzina si motorina in Romania au crescut cu 5,6% in primul semestru

Piata de retail la benzina si motorina a crescut cu 5,6% in primul semestru in Romania, fata de perioada similara a anului trecut, estimeaza OMV Petrom, cel mai mare jucator de pe piata locala de benzinarii. Cererea de carburanti va creste in acest an, spun oficialii companiei petroliere, ca urmare a preturilor mai scazute.

”Vanzarile OMV Petrom prin benzinarii au crescut cu 6,1%, peste media de 5,6% a pietei, determinate de preturile joase ale carburantilor, dar si de consumul mai mare in Romania, care a avut impact si in cererea de carburanti”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Pe partea comerciala, vanzarile au fost afectate de revizia planificata de la Petrobrazi. Rafinaria Petrobrazi a fost oprita pentru o luna de zile, pentru revizia planificata, investitie ce s-a ridicat la 40,5 milioane euro.

”Reparatiile capitale vor permite rafinariei sa opereze la o capacitate de peste 90%”, afirma oficialii OMV Petrom

Sursa foto: OMV / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri