Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca statul roman va pastra o participatie de cel putin 8% la producatorul de titei si gaze Petrom, controlat de grupul austriac OMV, in conditiile in care statul detine in prezent 20,64% din actiuni.
"Pentru siguranta, vom ramane cu o detinere de cel putin 8% din actiunile pe care le detinem la Petrom. (...) Excludem retragerea din parteneriatul Petrom", a afirmat Adriean Videanu (foto), precizand ca ministerul "ia in calcul vanzarea pe bursa a actiunilor”, informeaza NewsIn.

Austriecii de la OMV detin 51,01% din actiunile Petrom, in urma privatizarii controversate realizate de guvernul Nastase, in 2004. Ministerul Economiei mai detine in prezent 20,64% din capitalul companiei, Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Adriean Videanu a afirmat totodata ca Guvernul a aprobat vanzarea unor participatii minoritare la mai multe companii energetice de stat si private unde statul roman detine actiuni.

"Vom vinde pachete minoritare din detineri minoritare sau pachete minoritare din detineri majoritare, fara a afecta detinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar. Aceasta actiune nu face decat sa recladeasca increderea in sistemul economic romanesc, prin atragerea de investitori", a afirmat Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul sustine ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.

Un memorandum al Ministerului Economiei, obtinut saptamana trecuta de NewsIn, arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic. Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid.

Suma principala ar urma sa provina de la Petrom, la statul vrea sa vanda un pachet de 12,64%, pentru care estimeaza o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual). Alte companii vizate sunt Oil Terminal, Conpet, Transelectrica si Transgaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri