La doi ani dupa demararea procesului de fuziune dintre Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, preluate in 2007 si 2008 de catre grupul francez Groupama, departamentul de resurse umane al structurii nou create se apropie de finalul proceselor de sincronizare a politicilor şi sistemelor de resurse umane si a culturilor organizationale ale companiilor.
"In 2010 am demarat actiuni de eficientizare a proceselor de business prin remodelarea lor in strasa conexiune cu posibilitatile de automatizare aparute ca urmare a introducerii unui nou sistem informatic, mai performant. Acest proiect va fi insotit de o redefinire a rolurilor si continutului functiunilor de suport, in special la nivel regional si de o redimensionare a numarului de angajati in aceste functiuni de suport.
De asemenea am implementat un nou soft de salarizare. [..] Am schimbat modalitatea de remunerare a angajatilor din structura de vanzari, un process dificil, pentru ca jumatate din echipa era obisnuita sa mizeze pe salariu fix”, sustine Monica Marchis (foto), 48 de ani, director de resurse umane al Groupama Asigurari si fost director de resurse umane la BT Asigurari.

Insa, pana a ajunge in punctul de a lua decizii care vizeaza detalii ale functionarii proceselor de resurse umane, timp de trei ani *Marchis a gestionat pin paralel schimbarile survenite atat la nivelul politicilor si al sistemului de resurse umane cat si in structura organizationala, a gestionarii de personal si a culturii organizationale. *Sub aceeasi umbrela trebuiau sa coexiste si sa colaboreze 1.504 angajati ai BT Asigurari, cu sediul central in Cluj, 304 angajati ai OTP Garancia, cu sediul in Pitesti si alti 1150 de angajati ai Asiban, locati in Bucuresti.

"Am lucrat in paralel pe trei directii de schimbare - la nivelul politicii de resurse umane, la nivelul structurii organizationale si a staffing-ului si la nivelul culturii organizationale. Cel mai greu a fost sa gestionam desincronizarile dintre schimbarile petrecute pe cele trei planuri, mai ales ca acestea au fost implementate in paralel."

In acea perioada reorganizarea era un haos. Asiban avea cu o structura complet diferita fata de celelelte doua, cu o cultura organizationala puternica, care miza pe loialitate In cazul BTA si OTP culturile organizationale erau asemenatoare, inclinate spre antreprenoriat In plus, gaseam in organigrame persoane care aveau aceeasi functie insa aveau sarcini diferite sau dimpotriva, persoane care efectuau aceeasi munca sub diverse titulaturi”, isi aminteste Marchis.

Primul pas dupa achizitia companiilor - cifrata la aproape jumatate de milliard de euro, la care s-a adaugat o infuzie de capital de inca 42 de milioane de euro – s-a tradus in implementarea unei politici si a proceselor de resurse umane. Apoi s-a trecut la stabilirea unei structuri organizationale, la o reasezare a personalului.

Diagnoza organizationala pe baza unui instrument s-a dovedit a fi metoda ineficienta, precizeaza HR-ul, pentru ca in momentul in care angajatii stiu ca postul lor depinde de rezultatele testelor, evaluarea este compromisa.

“Primul lucru pe care l-am facut a fost un audit al sistemului de resurse umane. Am cautat segmente de suprapunere la fiecare dintre cele trei companii – nu am gasit insa multe similitudini. Apoi am realizat o diagnoza a culturilor organizationale pentru ca daca intrai pe usa si vorbeai cu doi oameni, puteai sa spui in ce companie lucrase fiecare”, spune Marchis.

“In anul 2008 am impartit vanzarile pe opt regiuni, pentru ca inainte fiecare companie avea structuri diferite. Asiban miza pe puncte de lucru la nivel judeean, pe cand BT Asigurari si OTP Garancia functionau prin sisteme regionale, judetene si locale”, explica aceasta.

In 2009 compania a selectat managerii de vanzari regionali care au beneficiat de training de inductie pentru reorientarea politicii de vanzare si pentru prezentarea noilor produse. “Am lasat managerii sa isi construiasca singuri echipele din subordine”, spune Marchis.

In acest moment Groupama Asigurari are 2.690 de angajati si peste 8.000 de agenti de vanzari la nivel national. Compania se afla inca in proces de reasezare a politicilor salariale, asupra carora nu a precizat detalii.

Groupama Asigurari, al treilea jucator de pe piata autohtona a asigurarilor generale, au raportat pentru anul 2009 o pierdere de 9,7 milioane euro pentru afacerile din Romania, de peste doua ori mai mica decat cea de anul precedent, de 23,7 milioane euro, potrivit raportului pe anul trecut al grupului.

In luna mai a acestui an OTP Garancia si-a transferat portofoliul de polite la Groupama Asigurari, operatiune aprobata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Preluarea portofoliului OTP Garancia reprezinta ultima parte a procesului de fuziune a celor trei companii ale Groupama. In vara anului trecut BT Asigurari a fuzionat cu Asiban, formand Groupama Asigurari, numarul trei pe piata asigurarilor in 2009, cu subscrieri totale de 887 milioane de lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri