Anul trecut statul roman a intregistrat pierderi bugetare de 900 mil. euro cauzate de contrabanda cu tigarete, in crestere cu 90% fata de 2009. In schimb, pentru fiecare punct procentual de tigari de contrabanda de pe piata pe care statul reuseste sa-l opreasca sau sa-l confiste, bugetul va castiga cate 30 mil. euro. Cum poate fi stopat acest fenomen?
In 2010 piata legala de tigarete a scazut la 22,7 miliarde, in timp ce piata legala a cunoscut un trend ascendent, ajungand la nivelul de 8 miliarde de tigarete, respectiv 27% din consum.

“Anul trecut, in fiecare zi au intrat in mod ilegal in tara 3,5 containere cu tigarete. Vreau sa atrag atentia ca vorbim de un al tip de contrabanda decat cel mic, facut cu bicicleta. Vorbim de contrabanda cu vaporul, cu containerul, cu camionul”, spune Adrian Popa (foto), corporate affairs director British American Tobacco Romania, prezent in cadrul unui eveniment organizat de Freedom House Romania in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, veniturile din accize au crescut cu numai 3%. In prezent, acciza minima la mia de tigarete este de 73,8 euro, iar TVA aferent de 22 euro. Pentru fiecare punct procentul de tigari de contrabanda de pe piata pe care statul reuseste sa-l opreasca sau sa-l confiste bugetul castiga cate 30 mil. euro.

Potrivit datelor MAI, anul trecut au fost confiscate cu 56% mai multe tigari decat in 2009, cele mai multe provenind de pe frontiera cu Ucraina si Moldova. In plus, 2.968 de persoane au dosare penale pentru infractiuni de contrabanda.

Pe de alta parte, datele Novel Research arata faptul ca in luna ianuarie 2011 contrabanda cu tigarete a scazut la 22,5%, fata de ianuarie 2010 cand acest nivel era de 36%.

“Desi cifrele par mari, capturile realizate anul trecut reprezinta doar 5% din comertul ilicit cu tigarete”, afirma Andrei Vasilescu, director corporate affairs Phillip Morris Romania.

Piata de tigarete din Romania este estimata pentru acest an la 31,4 miliarde kilograme.

Ce fac autoritatile?

Potrivit Laurei Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a declarat ca au fost elaborate ghiduri de bune practici privind investigarea infractiunilor economico-financiare si altul de confiscare a bunurilor.

De asemenea, evaziunea de contrabanda a fost trecuta in trecuta in categoria infractiunilor grave, sunt folositi investigatori sub acoperire, sunt interceptate comunicatiile.

La randul sau, Ioan Dascalu, secretar de stat MAI, a precizat ca fenomenul de contrabanda poate fi combatut printr-o cooperare mai buna intre institutii. “Avem un grup de lucru inter-institutional cu rezultate foarte bune dupa primele 6 luni de activitate, inregistrand cantitati si valori de bunuri confiscate in crestere. De la intrarea in vigoare a Planului National am confiscat 14 mil. pachete de tigarete”, spune Dascalu.

Ce solutii propune mediul de afaceri?

“Speram ca 2011 sa nu fie la fel de greu cum a fost anul trecut. 2010 a fost un an extrem de dificil, in care am resimtit socurile din 2009, cand taxele s-au dublat. In 2010 am trecut prin restructurari, am renuntat la 132 de persoane, am inchis birouri in tara. Speram ca in acest an sa nu avem probleme privind fiscalitatea”, spune Gilda Lazar (foto), director corporate affairs&communications JTI Romania&Moldova.

In 2010, valoarea taxelor platite de JTI statului roman se ridica la 478 mil. euro, reprezentand 80% din cifra de afaceri a companiei.

JT International (JTI) este divizia internationala a Japan Tobacco Inc., cel de-al treilea producator mondial de tutun. JTI, cu sediul central la Geneva (Elvetia) isi comercializeaza marcile in mai mult de 120 de tari si are 23.000 de angajati.

In Romania, din portofoliul JTI fac parte marcile Sobranie in categoria Prestige; Camel, Glamour, Salem si Benson & Hedges pe segmentul Premium; Winston in categoria Mid; Winchester, More, Monte Carlo si Ronson pe segmentele Base si Value. Compania are in prezent 850 de angajati. 35% din productie este exportata, potrivit Gildei Lazar.

Exporturile au reprezentat un factor cheie si in cazul evolutiei BAT Romania, acestea reprezentand aproximativ 25% din productie.

“Pentru acest an ne dorim sa crestem ponderea productiei pentru piata interna. Cred intr-un an mai bun decat 2010 din punct de vedere al accizei, scaderea nivelului contrabandei cu tigarete. Economia incepe sa miste, cred ca veniturile consumatorilor romani vor incepe si ele sa creasca usor. Lucram doar cu scenarii optimiste”, declara Adrian Popa.

Potrivit acestuia, BAT Romania nu a operat anul trecut disponibilizari, compania avand in prezent 1.100 de angajati. In plus, producatorul a inregistrat in 2010 profit pe plan local, potrivit declaratiilor lui Adrian Popa, care nu a dorit sa ofere detalii suplimentare cu privire la valoarea cifrei de afaceri si a profitului pentru anul trecut.

Printre masurile identificate de companiile active in acest sector se numara semnarea si publicarea Strategiei Nationale de combatere a traficului ilicit cu tigarete, impunerea unor limite cantitative in ceea ce priveste cantitatea de tigari permisa fiecarei persoane la vama, confiscarea mijloacelor de transport implicate in actiuni de contrabanda chiar daca acestea nu a fost suferit modificari speciale in acest scop, realizarea unui fond de premiere pentru autoritatile care se ocupa cu prevenirea si combaterea traficului ilicit de tigarete si clarificarea situatiei la frontiera interna a UE (cu Ungaria si Bulgaria) unde in prezent nu mai exista puncte de control vamal.

Potrivit AC Nielsen, pentru intreaga industrie a tutunului, vanzarile lunii martie 2010 au fost cele mai scazute din ultimii patru ani. In primul trimestru al anului trecut, la nivelul pietei legale s-au inregistrat scaderi de peste 40%, comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri