Pretul mobilei ar putea creste in acest an cu circa 7-8%, in urma intrarii in vigoare a actului normativ privind constituirea Fondului de Mediu, care prevede aplicarea unei taxe de 3% la valoarea de vinzare a produselor obtinute din prelucrarea lemnului.

Este destul de greu sa estimam care ar fi procentul de crestere, datorita gamei extrem de diversificate a produselor, dar la o prima vedere putem estima un avans al preturilor de circa 7-8%, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea. Potrivit acestuia, introducerea unei astfel de taxe reprezinta de fapt o tripla impozitare a produselor pe baza de lemn. Aplicarea unei taxe de trei procente din valoarea de vinzare a produselor obtinute din prelucrarea lemnului se face dupa ce masa lemnoasa si produsele rezultate din prelucrarea lemnului au fost deja impozitate cu cite alte trei procente, a apreciat Rizea.

In opinia sa, aceasta masura contrazice practicile europene care incurajeaza utilizarea lemnului considerat material ecologic si va avea efecte grave asupra producatorilor din domeniul prelucrarii si exploatarii lemnului.

Vinzari in scadere

Dupa anul 2005, dezastruos pentru exportatori din cauza deprecierii accentuate a monedei europene in raport cu leul, anul 2006 se anunta unul si mai greu prin continuarea aprecierii monedei nationale, prin noile cresteri de preturi la utilitati si introducerea de noi taxe aberante, a precizat Rizea.

Potrivit estimarilor APMR, in anul 2005 valoarea in lei a productiei de mobila a scazut fata de anul 2004 de la 4,5 miliarde de lei la 4,4 miliarde de lei.

De asemenea, valoarea in lei a exportului de mobila s-a redus in 2005 ajungind la 3,2 miliarde de lei, fata de 3,4 miliarde in anul precedent. Daca in 2006 productia se va mentine la acelasi nivel cu cel din 2005, exporturile cred ca vor continua sa scada cu cel putin 5%, a apreciat Rizea.

100 de milioane de euro in plus

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Ioan Sbera, a apreciat ca multe dintre firmele care lucreaza in domeniul exploatarii lemnului nu vor putea sa suporte inca o taxa.

Industria exploatarii lemnului lucreaza in pierdere din cauza conditiilor grele de lucru, a costurilor de productie mari si a tehnologiilor invechite. Prin introducerea acestei taxe, circa 80-100 de milioane de euro trebuie suportati de firme si nu exista aceasta posibilitate, a declarat Ioan Sbera.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri