Executivul a completat Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura fiscala, pentru transpunerea in legislatia romaneasca a prevederilor comunitare in materie, informeaza Guvernul.
Autoritatile competente din Romania pot solicita asistenta din partea altor state membre pentru recuperarea anumitor creante la bugetul de stat, a stabilit Guvernul in sedinta de miercuri. Potrivit noilor prevederi, statele membre carora li se solicita asistenta vor realiza recuperarea acestor creante potrivit legislatiei nationale, asa cum ar proceda in cazul propriilor creante. Pentru realizarea reciprocitatii, actul normativ reglementeaza conditiile in care autoritatile competente din Romania acorda asistenta altor state membre pentru recuperarea acelorasi tipuri de creante.

Potrivit Executivului, noile prevederi vor contribui la cresterea gradului de recuperare a creantelor fiscale stabilite de autoritatile din Romania in sarcina persoanelor nerezidente, care nu pot fi recuperate pe teritoriul Romaniei, precum si la eficientizarea administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Alte modificari ale prevederilor Codului de procedura fiscala vizeaza atribuirea, de catre organele fiscale, a unui cod de identificare fiscala persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii sau activitati liberale, pentru a se asigura schimbul de informatii referitor la administrarea TVA-ului comunitar, precum si exonerarea de raspundere fiscala a contribuabilului care nu isi poate indeplini obligatiile fiscale ca urmare a unui eveniment imprevizibil si mai presus de vointa sa, cum ar fi inundatii, catastrofe, cataclisme, incendii. Potrivit noilor reglementari, contribuabilul nu va fi sanctionat pentru neindeplinirea obligatiilor in situatii mai presus de vointa sa (caz de forta majora si caz fortuit), informeaza Rompres.

Termenele de depunere a declaratiilor privind impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, si implicit a termenelor de plata, pentru microintreprinderile definite potrivit Legii nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pentru asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice vor fi modificate. Astfel, microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune declaratiile fiscale si vor efectua platile trimestrial, iar asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri