Romanii au reusit sa economiseasca in medie 9,7% (210 lei) din venitul lunar obtinut in trimestrul al treilea din 2008, de 2.164 lei in gospodarii, respectiv 743 lei de persoana, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul iulie - septembrie 2008, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.954 lei lunar pe gospodarie - sau 671 lei de persoana - si au reprezentat 90,3% din veniturile totale, potrivit datelor INS.

O treime (33,1%) din cheltuielile totale medii ale romanilor au fost facute, in trimestrul III din 2008, pentru alimente, bautura si tutun, astfel ca procentul cheltuielilor de acest fel a scazut fata de trimestrul anterior, cand era de 35,3%, mai arata datele Statisticii.

Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, servicii, taxele si impozitele, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 430 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 62 lei, deoarece, la tara, 40,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit doar 17% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in lunile iulie-septembrie, 40,3% din cheltuielile de consum ale gospodariilor, respectiv 28,6% din totalul cheltuielilor, potrivit datelor INS.

Pe pozitia secunda in totalul celtuieililor de consum au fost cheltuielile legate de locuinta si consumul de utilitati (13,6%). Cheltuieilile cu bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,4% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat in trimestrul anterior.

In intervalul iulie - septembrie, romanii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum pentru sanatate si educatie, de 3,9%, respectiv 0,6%, in scadere fata de trimestrul anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri