Numarul conturilor bancare in valuta este in continua crestere, iar cele in lei in scadere. Daca la inceputul lui 2005, mai precis in aprilie, existau, conform datelor BNR, 3,4 milioane de conturi in valuta, dupa cinci luni, adica in septembrie, numarul lor a ajuns la 4 milioane.
In aceeasi perioada, numarul conturilor in lei a scazut de la 29,5 milioane la 29,4 milioane. Dobanda infima oferita de banci la depozite si conturi curente in lei (de multe ori real-negativa), evolutia constanta a cursului valutar si iminenta integrare in Uniunea Europeana ar putea fi cateva dintre motivele care au determinat cresterea numarului de conturi in valuta, in detrimentul celor in lei. In conditiile unei inflatii de peste 8,5% si unei rate medii a dobanzilor de nici 7%, fenomenul s-ar putea translata si in cazul depozitelor.

Dobanzile la conturi in lei, euro si dolari

Spre deosebire de dobanda la depozite, dobanda practicata de banci in cazul conturilor curente in lei deschise de persoanele fizice prezinta un caracter de omogenitate. Media dobanzilor pentru disponibilitatile din contul curent este de 0,24%/an. Este interesant faptul ca banci precum Bancpost si Banca Comerciala Carpatica nu bonifica dobanda pentru sumele din contul curent. De data aceasta avem doua absente din clasament: Citibank si CEC. Cea de-a doua banca nu opereaza cu valuta inca. La contul in euro, media dobanzilor este de 0,36%, mai mare cu 0,12 puncte procentuale decat cea de la lei. Dobanzile oscileaza intre valoarea minima de 0,10% si 1%.

Banca Comerciala Carpatica, desi are o imagine neconturata pe piata financiar-bancara din Romania, este fruntasa clasamentului, oferind dobanda de 1%/an. Pe locul doi se regaseste Banca Transilvania, iar cea mai frecventa dobanda este cea de 0,5%/an. Conturile curente in dolari pot fi deschise la aceleasi 22 de banci ce ofera conturi curente in euro. Media dobanzilor este de 0,37%, iar valorile dobanzilor oscileaza tot intre 0,1% si 1%. Fruntasa clasamentului este, pentru a doua oara, Banca Comerciala Carpatica (1%), urmata insa de Egnatia (0,75%). Cele mai multe dintre banci ofera o dobanda mai mare decat cea medie, de 0,5%.

Cresterea numarului de conturi in valuta, un fenomen natural

In ianuarie 2005, nivelul mediu al cursului de schimb leu/euro a fost de 36.422 lei pentru un euro. In luna decembrie, un euro costa 36.771 lei. Variatia a fost, deci, aproape nesemnificativa, lucru care avantajeaza pe cei care au optat pentru un cont in moneda europeana.

Cu datele prezentate pana acum putem face un calcul simplu. Daca cineva deschidea in ianuarie 2005 un cont de 1.000 euro, sa spunem, avea dupa un an in jurul a 1.005 euro, adica aproape 37 de milioane.
Sa presupunem ca aceeasi persoana deschide, de aceasta data, un cont in lei, depune deci 36.422.000 de lei, dupa un an va avea numai 36.458.000 de lei. Contul in valuta este, in concluzie, daca nu profitabil, cel putin mai sigur decat cel in lei.

Raiffeisen lanseaza depozite cu optiuni pe cursul valutar

Raiffeisen Bank va lansa, la 1 februarie, depozite structurate, cu optiuni pe cursul de schimb valutar, care permit deponentilor sa-si imbunatateasca randamentul potential, dar presupun si un risc mai ridicat fata de produsele de economisire standard.

Potrivit vicepresedintelui bancii, James Stewart, produsele se vor adresa clientilor care dispun de sume mai mari in echivalent de 50.000 de euro. "Suma a fost stabilita pentru a selecta clientela. Noi trebuie sa ne asiguram ca riscul este inteles. Clientii cu venituri reduse nu se califica pentru moment", a explicat directorul Directiei Trezorerie si Arbitraj Raiffeisen Bank, Cristian Sporis.

Depozitele structurate vor fi disponibile in lei, euro si dolari, iar optiunile se refera la evolutia cursului de schimb intre doua dintre aceste monede. Depozitele au o scadenta cuprinsa intre o luna si un an. Prin eventualul castig pe care-l obtine din exercitarea optiunii, depozitarul poate sa-si completeze venitul din dobanda clasica, obtinand un randament superior. Totodata, evolutia cursului poate fi nefavorabila clientului, caz in care randamentul obtinut este mai mic decat cel oferit de un depozit obisnuit. Optiunile pe curs sunt tranzactii la termen, prin care, pe baza unei prime, clientul isi rezerva dreptul de a vinde sau cumpara o cantitate de valuta la un curs stabilit anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri