Primele subscrise din asigurari generale si de viata au atins 5,92 miliarde de lei in primele noua luni ale anului trecut, in scadere cu 4,1% fata de intervalul similar din 2013, iar daunele platite de asiguratori au coborat cu 2,34%, la 3,61 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

"In primele noua luni ale anului 2014, primele subscrise pe piata asigurarilor din Romania au inregistrat valoarea de 5,92 miliarde de lei, in scadere nominala cu 4,1% fata de perioada similara a anului 2013, cand acestea s-au ridicat la 6,17 miliarde lei. Din acest total, 4,72 miliarde lei (circa 80%) reprezinta prime pe segmentul asigurarilor generale, iar 1,2 miliarde lei reprezinta venituri aferente asigurarilor de viata", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit Mediafax.

Primele subscrise aferente asigurarilor generale au cumulat 4,72 miliarde lei, in scadere cu 4,5% fata de perioada similara a anului 2013.

In perioada analizata, politele auto obligatorii RCA au avut o pondere de 43,1% din total, fiind urmate de contractele facultative CASCO - 27,3% si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale - 15,4%.
"Impreuna, cele trei clase de asigurari detin o cota de 85,77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si, respectiv, de 68,31% din primele subscrise aferente intregii piete de asigurari", se mai spune in comunicat.

Pe segmentul asigurarilor de viata, valoarea primelor a fost de 1,20 miliarde de lei, in coborare cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului 2013. La sfarsitul primelor noua luni ale anului 2014, asigurarile de viata traditionale aveau o pondere de 61,4% din total. Cota asigurarilor de viata cu componenta investitionala se ridica la 32,9%.

In primele noua luni ale anului trecut, societatile de asigurari au raportat indemnizatii platite, cumulat pe asigurari generale si de viata, in valoare de 3,61 miliarde de lei, inregistrand o scadere nominala de 2,34% fata de intervalul similar al anului 2013.

La finalul trimestrului trei al anului trecut, 37 de societati desfasurau activitati de asigurare, dintre care 20 de asiguratori desfasurau activitati de asigurari generale; 9 asiguratori activitati de asigurari de viata, iar 8 asiguratori, ambele categorii de asigurare.

In primele noua luni ale anului 2014, brokerii de asigurare au intermediat prime de 3,30 miliarde lei, in crestere cu 12,8% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Valoarea primelor intermediate inseamna 55,88% din volumul total al primelor subscrise la nivelul intregii piete, comparativ cu 47,51% in intervalul similar al anului 2013.

Veniturile obtinute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere in asigurari au fost de 605,08 milioane de lei, in crestere cu 5,1% fata intervalul ianuarie-septembrie din anul 2013. Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintata in aprilie 2013, prin preluarea si reorganizarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri