Pasionat de scriitorii scandinavi si kaiac-canoe, un sport nautic pe care l-a practicat timp de sapte ani, CEO-ul Porsche Finance Group, David Gedlicka (foto), iese din tiparul managerului expat clasic sosit in Romania doar pentru a mai bifa o functie in cariera si apoi sa plece cat mai departe. Se declara "in mod sincer" fascinat de Romania si spune ca isi asuma frecvent rolul de "ambasador" turistic al tarii noastre, acasa, in Slovenia.

Restaurantul ales a fost Clubul Diplomatic, in proximitatea lacului Herestrau, o zona de o rara frumusete a Capitalei. Locul si suprafata generoasa de teren de care dispune restaurantul, permit activitati diverse de relaxare si de practicare a sportului. "Imi face placere sa vin aici cu familia si sa luam masa. Este foarte placut", spune seful Porsche Finance Group.

De nationalitate slovena, David Gedlicka a studiat stiinte economice la Facultatea Maribor din Slovenia si s-a alaturat grupului Porsche in anul 2004. Odata cu 2007, David Gedlicka a ocupat functii de conducere in sucursalele Porsche din Slovenia si Ungaria, iar din luna septembrie 2013 a preluat pozitia de CEO in Romania.

Aflati si povestile managerilor Vodafone, DB Global Technology si Vola.ro.

Inca de la inceputul discutiei noastre, David arata ca este o persoana carismatica, cu un bogat simt al umorului. As putea spune chiar specific est-europenilor. Rade, zambeste, fara prea mari dificultati. Remarc acest atribut si imi spune: "Cred ca este un lucru bun sa razi. Imi amintesc chiar de un proverb chinezesc: «If you don’t know how to laugh, then don't open the shop!». Rasul ii face pe ceilalti sa se simta bine si nu te costa nimic.", spune el.

Seful Porsche Finance Group se decide sa inceapa cu o supa, urmata de o salata. "Mai am cateva intalniri spre dupa-amiaza si trebuie sa fiu fresh!", isi motiveaza David alegerea. "Acasa, intotdeauna mancam supa la masa. Mama mea pregatea mereu supe, iar tatal meu era un fan al acestora. Drept urmare, sunt obisnuit sa mananc supe.", spune managerul.

Il intreb si de alte localuri preferate in Bucuresti si imi raspunde ca, de obicei, iese la masa in oras cu familia. "Alegem, de regula, locuri obisnuite, unde mancam paste, pizza sau lasagna. Iubim bucataria italiana. Si in Pipera, unde locuim, sunt cateva restaurante bune.".

Restaurantul in care ne aflam este dotat si cu teren de golf. Profit de ocazie si il intreb, de asemenea, daca a jucat vreodata acest sport.

"Nu, nu joc golf, dar imi place sa joc fotbal, macar o data pe saptamana, de regula luni, cu colegii de la Porsche Finante Group. Am inceput in primavara acestui an sa mergem la fotbal pentru a ne mentine in forma si sanatosi! (rade)", spune David.

"Cea mai mare pasiune personala este familia mea. Atunci cand nu sunt la birou, ma straduiesc sa-mi petrec cat mai mult timp cu ei". Seara, David spune ca iese frecvent la alergat prin padurea Baneasa. "Este foarte placut acolo. Nu sunt caini si incerc sa parcurg trasee care nu sunt frecventate de foarte multi oameni".

Sunt si cateva pasiuni pe care le-a avut in tinerete si pe care ar dori sa le reia. "Am practicat kaiac-canoe timp de sapte ani, dar acum pur si simplu, nu mai am timp".

Continuam discutia si imi povesteste, de asemenea, ca este fan al echipei germane de fotbal Borussia Dortmund, mai ales ca pana la finele sezonului trecut in lot evolua si un jucator sloven - Kevin Kampl. "Au cei mai tari fani din lume!". Borussia Dortmund se mandreste cu cea mai mare peluza de suporteri din Europa, denumita si "Gelbe Wand" de 25.000 de locuri in picioare.

Povesteste ca il pasioneaza, de asemenea, sa citeasca din cand in cand cate o carte si sa se uite la filme, de regula de actiune sau thriller. "Ultimul film pe care l-am vazut a fost «Misiune Imposibila: Rogue Nation», impreuna cu sotia mea la cinematograf". Spune ca i-a placut foarte mult si ma intreaba daca l-am vazut si eu. Ii spun ca da, alaturi de toata franciza in care a jucat Tom Cruise, iar el subliniaza: "A fost super! E unul dintre filmele pe care le-am savurat pana la final".

Apoi, "in ceea ce priveste cartile imi plac thrillerele nordice. Nu stiu daca ai auzit de Henning Mankell. Este un scriitor scandinav. Imi plac cartile sale. De asemenea, mai citesc carti de management si psihologie. Acum citesc «Thinking, Fast and Slow» de Daniel Kahneman. Este o carte foarte buna!".

Wall-Street.ro: Va place, aici, in Romania?

"Imi place foarte mult, nu doar mie, ci intregii familii. Am ajuns, aici, acum doi ani, in luna septembrie 2013, si pot sa spun ca romanii sunt oameni primitori, calzi si inca de la inceput ne-am simtit integrati in comunitate. Si sotia mea s-a integrat si se simte foarte bine aici, asa cum ma simt si eu in companie. Am o echipa grozava. Apoi, ne place tara, este foarte frumoasa. Pot sa spun ca sunt unul dintre cei mai mari entuziasti in ceea ce priveste Romania, atat la mine acasa in Slovenia, cat si atunci cand mergem in Germania, la familia sotiei mele. Le spun tuturor: «este o tara frumoasa, cu munti, cu litoral si cu oameni buni». Bucurestiul este, de asemenea, un oras foarte interesant. Ca urmare, invitam foarte multi oameni sa vina, sa ne viziteze, si dupa ce vad Romania parca nu le vine sa creada", spune David Gedlicka.

Asadar, sunteti un fel de "ambasador" al nostru...

"Chiar imi place aici, in mod sincer!". Ii spun insa ca, de regula, majoritatea vest-europenilor nu prea au o parere foarte buna despre Romania... "de aceea, incerc sa schimb aceasta situatie", completeaza David. Si eu sunt, de asemenea, din zona blocului european estic. In cazul Romaniei, nu este doar tara, sunt oamenii! Daca poti sa iti gasesti prieteni buni, te poti acomoda mult mai repede si mai bine, indiferent de unde vii. Totul se rezuma la oameni si eu sunt bucuros ca i-am intalnit pe cei mai buni! (rade)

Imi spune, de asemenea, ca a invatat ceva cuvinte in limba romana, cunoaste topica si poate intelege anumite fraze, dar nu in intregime. "Eu si colegii mei discutam uneori in limba romana. Pot sa inteleg semnificatia a ceea ce spun, dar nu cu exactitate fiecare cuvant, nu inca".

Wall-Street.ro: Calatoriti des?

"O data pe luna zbor catre Salzburg, unde este sediul central al Porsche Finance Group. Dar, de Sarbatori merg cu familia la rudele si prietenii din Slovenia sau Germania. In vacanta, am fost, anul acesta, in Croatia, cu mai multi prieteni de familie. Am facut camping si a fost intr-adevar ceva extraordinar. Romania este a cincea tara in care locuim, dupa Slovenia, Germania, Polonia si Ungaria, iar pe sotia mea am intalnit-o cand eram la studii in Germania", spune David.

Adauga insa ca nu a fost niciodata in Paris sau la Roma si ar dori ca intr-o zi sa viziteze acele locuri. "Nu am fost la Roma, pana acum, chiar daca Italia este o tara vecina cu Slovenia. Sotia mea, de asemenea, nu a vizitat Grecia si si-ar dori sa mearga acolo. Ne-ar face placere sa mergem si la Berlin impreuna".

Ati vizitat Romania pana acum?

"Am vizitat locuri Romania. Mama mea a venit de curand aici pentru patrul zile si am fost la Brasov, dar si la Crit, un mic sat dintre Brasov si Sighisoara. Am stat acolo la o mica pensiune timp de doua nopti. A fost frumos! Mama mea a fost, de asemenea, incantata. Apoi am pornit spre Sighisoara si de acolo la salina din Turda", spune David Gedlicka.

Pe lista calatoriilor in Romania, alaturi de familie, managerul Porsche Finance Group, mai adauga Sibiu, Cluj, Ramnicu Valcea si soseaua Transalpina pana in Targu Jiu. "Ne place, de asemenea, litoralul, in Constanta. Familia mea a fost deja si in Delta Dunarii, eu nu am ajuns inca. Dar, trebuie sa merg si eu. In vizitele mele in tara, la partenerii Porsche, am mai vazut Timisoara, Arad si Iasi. Am vizitat destul de multe in Romania si nu pot sa spun decat ca sunt incantat!"

Il intreb in continuare despre diferentele sau asemanarile pe care le-a observat intre Slovenia si Romania. Imi raspunde ca, desi, Slovenia este o tara mai mica, aceasta este la fel frumoasa. "Sunt doua milioane de locuitori in Slovenia, cam cat are Bucurestiul. Dar, in acest spatiu restrans Slovenia are munti, iesire la mare, multe zone verzi si de obicei oamenii care viziteaza tara raman impresionati. Cel mai inalt munte din Slovenia are peste 2.800 de metri". De asemenea, spune el, oamenilor de acolo, precum romanilor, le place sa faca drumetii, sa mearga cu bicicleta, sa alerge.

"Ce as mai putea numi similar la Slovenia si Romania este faptul ca oamenii sunt, in general, bine educati si vorbesc un spectru larg de limbi straine. Am observat ca romanii au talent la limbile straine, ceea ce este valabil si pentru sloveni, care, fiind situati intr-o tara atat de mica, trebuie sa fie capabili sa vorbeasca si alte limbi, altfel nu prea poti sa te descurci", afirma David Gedlicka.

"Tatal meu mi-a spus: «Impacheteaza-ti lucrurile. Este razboi in Slovenia!»"

Slovenia si-a proclamat la jumatatea anului 1991 independenta fata de fosta republica Iugoslavia, iar desprinderea a fost una lina si fara prea mari convulsii sociale si economice, comparativ cu experienta avuta de Bosnia, de exemplu. Ulterior, dintre toate fostele republici iugoslave, Slovenia a cunoscut dupa destramarea statului federal cea mai rapida dezvoltare economica.

"Imi aduc aminte momentul in care a inceput destramarea fostei Iugoslavia, pentru ca a pornit din Slovenia. Eram cu parintii mei pe litoral in Croatia si imi amintesc ca tatal meu mi-a spus atunci: «Impacheteaza-ti lucrurile, ne intoarcem acasa. Este razboi in Slovenia!» Dar, pot sa spun ca Slovenia a fost norocoasa. Conflictele nu au durat decat sapte zile si nu au fost atat de multe probleme precum in Croatia sau Bosnia. Erau insa tancuri pe strada, avioane care zburau, oamenii se impuscau unii pe altii, dar, totul a durat din fericire numai cateva zile, fara prea multe pierderi omenesti. Asadar, aceasta este povestea", spune David.

Isi aminteste, de asemenea, ca se intorceau cu masina spre casa de pe litoralul din Croatia si "in drum spre Ljubliana era un camion pus de-a lungul strazii pe care scria: explozibil. Ne-am oprit si din partea cealalta s-au apropiat niste barbati inarmati care ne-au verificat. Nu era voie sa mergem pe acolo, dar ne-au lasat sa plecam spre casa in cele din urma. Dar, a fost terifiant sa vezi ca se apropie cineva inarmat de tine in timp de conflict. Era foarte multa tensiune".

Cum si cand ati luat decizia de a veni in Romania?

"Decizia nu a fost a mea personala, ci a intregii familii. Faptul ca Romania reprezinta una dintre cele mai mari piete pentru Porsche Finance Group a constituit o noua provocare pentru mine. Inainte, in Ungaria, ocupam functia de CFO in cadrul companiei si in mod cert am facut un pas in fata preluand pozitia de CEO al Porsche Finance Romania. Se devin CEO a fost ceva special. Am dorit sa fac acest lucru, am discutat cu sotia mea si a spus si ea, de altfel, «da, de ce sa nu cunostem oameni noi, sa mergem in tari diferite, sa avem parte de noi provocari...». Pot sa spun ca a fost decizia potrivita", a spus David.

Despre piata de leasing financiar...

"Se observa in prezent o crestere a numarului de contracte noi, in conditiile in care, livrarile noi de auto noi au crescut in primele 8 luni cu 16% comparativ cu anul trecut. Aceasta situatie pozitiva se reflecta si in businessul nostru de finantare, asigurare si management de flote, unde am crescut cu 18% in primele 8 luni fata de 2014. De asemenea, leasingul operational devine din ce in mai atractiv pentru companii de toate dimensiunile, atat straine cat si romanesti", declara managerul.

Strategia Porsche Finance Group vizeaza conceptul "one-stop-shop": achizitionare directa, in showroom, finantare prin leasing sau credit, asigurari pentru masina si o administrare eficienta a flotelor de masini.

"Persoanele fizice sunt din nou interesate de finantarea in leasing financiar, ceea ce mi se pare extrem de important. Vedem si ca rata consumului creste, de asemenea, inca din 2014, iar ceea ce cred ca trebuie sa facem este sa ne concentram atentia din nou asupra acestui segment in lunile urmatoare. In principiu, avem o multime de clienti loiali si ca urmare vom urmari sa ne aratam aprecierea fata de acestia", mai spune David Gedlicka.

De aceea, spune el, in luna septembrie "Porsche Finance Group Romania lanseaza Porsche Stars, un program de loialitate pentru clienti, care pentru noi reprezinta unul dintre cele mai importante avantaje pe care le avem. Clientii de credit vor putea sa acumuleze puncte de loialitate la achizitia de servicii si produse Porsche Finance Group. Cu acestea vor putea obtine oferte speciale pentru o noua finantare, asigurare s.a.m.d.. Sunt nerabdator sa aflu perceptia clientilor despre acest program".

Despre evolutia economica a tarii noastre, David considera ca "Romania dispune de un potential urias. Avansul PIB este mai ridicat decat in cazul altor tari, rata somajului este redusa, precum si rata inflatiei. Desi, criza economica a fost acum sapte ani si consecintele sale se simt si acum, ne aflam totusi pe un trend de crestere in economia din Romania. Si investitorii se intorc, iar Romaniei i-ar fi mult mai bine daca infrastructura ar fi dezvoltata. Ar fi un avantaj considerabil, iar economia ar putea lua avant".

Ce va aduce viitorul pentru David Gedlicka si Porsche Finance Group?

"Pentru Porsche Finance Group lucrurile vor sta din ce in mai bine, datorita faptului ca piata auto se afla din nou in crestere si datorita echipei pe care o avem cu care sunt sigur ca vom reusi sa indeplinim asteptarile clientilor nostri, intr-un parteneriat pe temen lung. Cat despre mine, asa cum am spus sunt aici de peste doi ani, imi place foarte mult, la fel si familiei mele. Cred astfel ca voi mai ramane ceva timp in Romania, ceea ce ar fi extraordinar. Desigur, nu sunt doar eu cel care decide, dar pentru noi Romania e o a doua casa", conchide David Gedlicka.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri