Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 3,46 miliarde euro anul trecut, valoare revizuita in urcare fata de cifrele publicate anterior, iar stocul total al investitiilor facute de firmele straine in Romania a ajuns la 64,4 miliarde euro la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Datele anterioare publicate de BNR indicau un nivel total al investitiilor straine directe de doar 3,035 miliarde euro in 2015. Nivelul investitiilor straine de anul trecut a fost tras in jos de plata datoriilor filialelor romanesti catre companiile-mama.

"Fluxul net de investitii straine directe in anul 2015 a atins nivelul de 3.461 milioane euro, din care: 3.595 milioane euro aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin insumarea participatiilor la capitalul intreprinderilor ISD, in valoare de 3085 milioane euro, cu profitul reinvestit in intreprinderile ISD in valoare de 510 milioane euro); - 134 milioane euro credit net de la investitorii straini (rambursarile de credite au fost mai mari decat creditele primite)", a precizat Banca Nationala, conform News.ro.

La finalul anului trecut, stocul investitiilor straine directe a fost de 64,43 miliarde euro, din care 70% (45,1 miliarde euro) capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 30% (19,33 miliarde euro) credite primite de la investitorii straini. Cele mai mari investitii straine - 44,6% sau 28,75 miliarde euro - au fost in industrie, urmate de sectorul financiar (13,1%, 8,4 miliarde euro), constructii si imobiliare (12,2%, 7,88 miliarde euro) si comert (12,2%, 7,86 miliarde euro).

Aproape 60% din investitiile straine, adica 38,2 miliarde euro, au fost concentrate in regiunea Bucuresti-Ilfov, urmata de regiunile Centru (9%) si Vest (8,1%). Acestea sunt si cele mai dezvoltate regiuni din Romania, potrivit statisticilor oficiale. Intre tarile de origine ale investitiilor straine in Romania, pe primele locuri se situeaza Olanda (25% din total), Austria (14,2%), Germania (12,4%), Cipru (6,9%) si Franta (6,7%).

Olanda si Cipru sunt fiolosite pentru investitii si de companii din alte tari, ca urmare a regimurilor fiscale favorabile. In 2014, investitiile straine directe au fost de 2,42 miliarde de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri