Societatile de leasing din Romania au finantat bunuri in valoare de 2,17 miliarde de euro in primul semestru, in urcare cu 46% fata de aceeasi perioada din 2006, au anuntat Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
Cele doua asociatii de leasing concentreaza 96% din piata autohtona de leasing, care reprezinta 2,077 miliarde euro din suma totala afisata in primul semestru.

La sfarsitul primului semestru din 2007, societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de 1,54 miliarde euro (71% din piata), in timp ce companiile din ASLR au finantat active totale in valoare de 537 milioane euro (25% din piata).

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 72.370, din care ALB a raportat 44.700, iar ASLR restul de 27.670.

Structura portofoliului este reprezentata de finantari pentru echipamente cu scop industrial in proportie de 22% (454 milioane euro), de finantari ale sectorului imobiliar de 7% (149 milioane euro), iar cea mai mare pondere este detinuta de sectorul transporturilor (1,473 miliarde euro), cu 71% din portofoliu.

In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 54%, vehiculele comerciale grele 24%, vehiculele comerciale usoare 19%, iar alte tipuri de vehicule reprezinta 3% din total.

Echipamentele ocupa o cota de 66% in domeniul constructiilor, urmeaza domeniul industrial cu 20%, echipamentele medicale cu 7%, echipamente IT si sofware cu 4%, precum si echipamente agricole cu 3%.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C cu 54%, cladiri industriale si comerciale cu 34%, in timp ce restul de 12% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (74%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (22%) si de sectorul public (4%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de trei sau patru ani (36%), urmata de cea de patru sau cinci ani (26%) si doi sau trei ani (21%). O zecime din contracte au fost incheiate pe o perioada de peste cinci ani, 5% au durata intre un an si doi ani, iar contractele cu o perioada de finantare de un an au o pondere de 2% din total.

In prima jumatate a anului 2007, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand nivelul de 92% din totalul activelor finantate, restul de 7% fiind reprezentat de leasingul operational si cel "cross-boarder", care reprezinta 1%.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 65% din total, urmat de sectorul companiilor independente, cu 26%, si de sectorul companiilor captive, cu 9%.

Cresterea economica din prima jumatate a anului 2007, de 5,8% s-a propagat si la nivelul pietei leasingului, care a cunoscut o dezvoltare semnificativa, confirmand statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui numar mare de agenti economici, acesta reprezentand peste 3% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri