Rezerva internationala a a Romaniei, de circa 35 miliarde euro, ne asigura un nivel confortabil de credibilitate in fata institutiilor internationale, motiv pentru care Banca Nationala nu este dispusa sa renunte la acesta in ciuda tuturor dezbaterilor politice in care se sustine ca ea ar putea fi utilizata pentru plata pensiilor sau sustinerea deficitului bugetar.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut ieri o dezbatere pe tema rezervei internationale pe care tara noastra o are, dorind sa sublinieze ca aceasta este cea care asigura credibilitatea unui stat, iar "ban la ban trage".

Isarescu sustine ca a ales aceasta tema de dezbatere deoarece, in prezent, publicul este bombardat cu stiri dintre cele mai interesante, chiar glumete, despre aceste active strategice ale Romaniei, aflate in administrarea BNR.

“Rezerva reprezinta un factor de credibilitate si este un proverb care spune ca ban la ban trage", a declarat Isarescu. Nivelul rezervei internationale a Romaniei - valuta plus aur - este de 35 miliarde euro, nivel caracterizat de guvernatorul BNR ca fiind unul confortabil.

In ceea ce priveste compozitia rezervei valutare, in mod normal aceasta este pastrata in mare parte in euro, dar si in dolari. "Ponderea in dolari a scazut pentru ca fructificarea rezervei in dolari s-a realizat cu un randament extrem de scazut. Fructificarea ne-a descurajat sa mai pastram rezeva in dolari", a explicat Isarescu.

De fapt, guvernatorul BNR a vrut sa atraga atentia ca desi dezbaterile politice se axeaza pe finantarea pensiilor sau a deficitului din rezerva valutara, acest lucru nu este posibil. “Datoria publica este de 45 miliarde euro si datoria externa este de 87 miliarde euro, in timp ce rezerva internationala este de 35 miliarde euro. In momentul in care rezerva ar scadea foarte mult, am fi obligati sa rambursam mult mai repede o parte din aceste datorii si nu am mai putea sa ne imprumutam. Cu alte cuvinte, corectiile pe care altii doresc sa le facem prin utilizarea rezervei nu sunt posibile”, a subliniat guvernatorul BNR.

In plus, statutul bancii centrale ii interzice sa finanteze cheltuielile statului sau sa sustina direct deficitul bugetar.

“Deficitul bugetului de pensii este de circa 3 miliarde de euro,
adica atat cat este rezerva de aur. Daca am utiliza rezerva de aur pentru plata pensiilor, nu ne-ar ajunge decat pentru un an”, a mai atras atentia Isarescu. Rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone, iar valoarea acesteia este de 3,3 miliarde euro.

Banca centrala vireaza la bugetul de stat in fiecare an o cota de 80% din profitul realizat, astfel ca indirect o parte din castigurile BNR ajung la buget, de unde sunt virate alte sume catre plata pensiilor.

“Anul trecut am virat la bugetul de stat aproximativ 300 milioane euro pentru profitul realizat. BNR plateste o contributie la stat de 80% din profitul realizat, ceea ce a reprezentat 300 milioane euro. Asta inseamna in medie cam 25 milioane euro lunar, desi au fost luni in care am virat si 50 milioane euro. Dupa un calcul simplu, 25 milioane euro inseamna cam 150.000 de pensii medii. Aceasta este o maniera inteligenta prin care se utilizeaza rezerva international pentru plata pensiilor”, a explicat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mai subliniat ca banca centrala nu vinde valuta pe piata pentru a sustine nu anumit nivel fixat pentru cursul de schimb, mecanismele de pe piata valutara fiind mult mai complexe.

"Vanzarea de valuta pe piata este un mecanism mai complex. Nu vindem valuta ca sa tinem un nivel de curs. Sunt mecanisme care functioneaza mult mai complex. A intervenit Banca Nationala ca sa pastreze cursul la 4,3? Niciodata nu am spus asa ceva, dar asa a vrut sa inteleaga presa. Cand nu s-a mai aparat cursul, atunci s-a provocat o sperietura. Piata l-a adus inapoi de la 4,4, dar nici asta nu a fost extraordinar. Nu e bine sa dai o cifra pentru ca ati vazut ce s-a intamplat", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca rezerva valutara, in anumite limite, poate sa fie folosita si pentru credibilizarea si eficientizarea politicilor economice, mai ales cele monetare si de curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri