Sintagma "interes legitim" ar trebui definita clar in legislatia achizitiilor publice pentru a se evita blocarea licitatiilor publice de catre firme care au doar un "interes patrimonial", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la un seminar de specialitate, conform Mediafax.

"Numeroase licitatii publice sunt blocate de firme care, prin contestatia depusa, afirma ca au un interes legitim in acest demers, cu toate ca activeaza intr-un domeniu total diferit obiectului procedurii de atribuire. Spre exemplu, o firma care a contestat o lictatie a Ministerului pentru Societatea Informationala avea o cifra de afaceri care nu reprezenta nici macar 0,01% din valoarea estimata a contractului, deci nu s-ar fi putut califica la licitatie nici macar ca tert. Si atunci ma intreb ce interes legitim a avut prin acest demers. De fapt, in opinia mea, firma nu avea niciun interes legitim, asa cum se intampla in mai mult de 90% din cazuri, ci doar unul patrimonial, respectiv blocarea licitatiei si, apoi, retragerea contestatiei daca se intelegea cu firma care intr-adevar avea un interes legitim in procedura respectiva", a spus Nica.

Potrivit OUG 34-2006, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, poate solicita, prin contestatie, anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

Prin persoana vatamata, potrivit OUG 34-2006, se intelege orice operator economic care are sau a avut un interes legitim in legatura cu respectiva procedura de atribuire si a suferit, sufera sau risca sa sufere un prejudiciu ca o consecinta a unui act al autoritatii contractante, de natura sa produca efecte juridice, ori ca urmare a nesolutionarii in termenul legal a unei cereri privind respectiva procedura de atribuire.

La finele lunii septembrie, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a fost obligat sa modifice caietul de sarcini al licitatiei pentru sistemul de depunere a cererilor si emitere online a actelor de stare civila, dupa ce Consiliul de Solutionare a Constestatiilor a admis, in parte, contestatia Lex Consulting Miercurea-Ciuc.

Valoarea proiectului a fost estimata la 151,5 milioane lei (34,4 milioane euro), cu TVA.

Firma a fost infiintata in 2002 si are ca obiect de activitate serviciile de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii.
In 2012, potrivit datelor transmise Ministerului Finantelor Publice, Lex Consulting a inregistrat o cifra de afaceri de 10.000 lei, de la 12.446 lei in urma cu un an, si un profit net de 4.620 lei.

Unicul asociat al firmei este o persoana fizica - Tudor-Marian Miron.

"Ministerul a modificat caietul de sarcini al licitatiei pentru a evita, prin contestarea deciziei CNSC in justitie, intarzierea derularii procedurii de atribuire. Dupa cum stiti, un demers in justitie poate sa dureze cateva luni, poate chiar u an, ceea ce in cazul proiectului ar fi fost fatal pentru ca ar fi pierdut banii din fondurile UE din cauza depasirii termenului de finantare", a spus ministrul.

In a doua parte a lunii octombrie, MSI a anuntat ca Romsys, S&T Romania si UTI Grup au depus separat, in consortii, oferte pentru sistemul de depunere a cererilor si emitere online a actelor de stare civila.

Romsys a depus oferta alaturi de Indra Sistemas SA si Mercury 360 Communications SRL, S&T Romania are ca parteneri Siveco Romania, Expert One Research SRL, Frontal Communications SRL si BCS Business Consulting Software SRL, iar UTI Grup a inaintat oferta in consortiu cu CertSIGN SA si AM Project Design & Consulting SRL.

Nica a spus ca modificarea legislatiei in sensul definirii clare a sintagmei "interes legitim" va avea loc in cursul anului 2014.

"Sunt sceptic ca s-ar putea face pana la finele acestui an", a spus ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri