Tinerii din Romania viseaza la o cariera in IT, vanzari, transport, marketing si resurse umane, in timp ce aproape jumatate din locurile de munca provin din domeniul IT, se arata in datele platformei de recrutare SmartDreamers

Conform unui studiu efectuat pe platforma de recrutare SmartDreamers, cele mai multe (27.48%) dintre aplicarile la joburi pe platforma sunt pentru posturi in domeniul vanzarilor, urmate de cele in IT, cu un procentaj de aplicare de 17.37%.

Topul este completat de cele in domeniul transport-logistica, unde s-au inregistrat 8.97% din totalul aplicarilor, urmate indeaproape de cele din categoria joburilor in administrativ, cu 8.40%.

Resursele umane sunt de asemenea atractive pentru tineri, 7.44% din totalul aplicarilor fiind pentru joburi din acest domeniu, urmate de cele din inginerie (5.92%), suport clienti (3.63%) si marketing (3.44%).

Specialistii in IT sunt la mare cautare

Cele mai multe joburi disponibile tinerilor sunt in IT, mai exact 48,84% din totalul ofertei de munca. Cu alte cuvinte, aproape jumatate din locurile de munca pentru tineri provin din IT, domeniu in care candidatii pot aplica inclusiv pentru posturi de senior level. Un alt domeniu atractiv pentru candidati este cel al vanzarilor. Aproape 16% din totalul posturilor disponibile provin din aceasta arie, urmate indeaproape de cele din inginerie, care acopera 11,59% din oferta de munca.

Alte categorii in care sunt puse la bataie joburi pentru tinerii profesionisti sunt cele de customer support, 5,41%, precum si cele din domeniul transport - logistica, cu patru procente din totalul ofertei disponibile. Nu lipsesc, de asemenea, posturile din resurse umane (3%) si marketing (2,94%), acestea fiind alte doua domenii de interes pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca.

Capitala ofera cele mai multe joburi pentru tineri

In ceea ce priveste localizarea ofertelor de joburi, studiul arata ca Bucurestiul conduce in topul oraselor din Romania, cu 30,14% din total. De altfel, capitala conduce detasat si in topul oraselor cu cei mai multi aplicanti la posturilor disponibile. Aproape jumatate dintre acestia (43,70%) provin din Bucuresti.

Capitala este urmata de Cluj-Napoca, de unde provin 21.64% din joburile disponibile si 11,45% din totalul candidatilor. Timisoara completeaza clasamentul ofertei de munca, cu putin peste zece procente (10,20%) si 5,15% din totalul candidatilor la joburi. In alte orase importante ale tarii, precum Brasov (4,95%), Sibiu (4,17%), Tirgu Mures (3,55%), Iasi (3,40%), Constanta (2,32%) si Arad (2,32%), procentul locurilor de munca disponibile nu depaseste 5%.

Cele mai multe locuri de munca disponibile tinerilor din Romania sunt permanente. Astfel, angajatorii urmeaza un trend de fidelizare a candidatilor pe termen lung, in conditiile in care ofertele de joburi permanente reprezinta 92.43% din totalul ofertei de munca. De altfel, 88% din totalul aplicarilor sunt pe acest tip de joburi.

Ca o comparatie, posturile temporare totalizeaza 1,55% din total. Internship-urile, principala unealta de angajare disponibila tinerilor fara experienta, reprezinta aproximativ cinci procente (4.95%) din totalul joburilor disponibile pe platforma de recrutare, in timp ce posturile in regim de freelance acopera 0.93% din oferta de munca.

SmartDreamers este o platforma de recrutare cu joburi pentru tinerii profesionisti.

Sursa foto: Tineri visand, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri