Apple, liderul pietei de playere de muzica in format digital si detinatorul celui mai mare magazin online de mp3-uri, a uimit industria prin propunerea de a deschide piata catre toti competitorii si implicit catre clienti
CEO-ul Apple, Steve Jobs, a cerut caselor de discuri sa permita detinatorilor de magazine online care comercializeaza muzica in format digital sa vanda mp3-urile fara a mai lua masuri de stopare a pirateriei. Aceasta propunere a fost realizata printr-o insemnare a lui Steve Jobs postata pe site-ul companiei Apple.

Practic, Jobs a cerut caselor de discuri sa permita comercializarea mp3-urilor fara ca acestea sa contina si codurile DRM (digital rights management), prin care cumparatorii nu pot asculta melodiile pe un player produs de o companie concurenta celei care detine magazinul online. Cu siguranta aceasta este cea mai buna alternativa pentru clienti iar Apple ar adopta-o cu rapiditate, a notat CEO-ul Apple in insemnarea sa intitulata Ganduri despre muzica.

Propunerea lui Steve Jobs vine dupa ce mai multe grupuri de protectie a drepturilor consumatorilor din Europa au cerut autoritatilor locale sa oblige Apple sa nu mai restrictioneze ascultarea melodiilor descarcate de pe iTunes doar pe iPod-urile companiei. Liderul Apple a combatut valul de nemultumire aparut in Europa impotriva companiei sale argumentand prin faptul ca nu poate face nimic, puterea de decizie fiind in totalitate la casele de discuri.

Steve Jobs sustine ca DRM nu a functionat niciodata si sunt slabe sanse sa duca la oprirea pirateriei, dar ca Apple mentine aceste restrictii din cauza clauzelor contractuale dintre companie si casele de discuri. Poate cei care nu sunt multumiti de actuala situatie ar trebui sa isi redirectioneze energiile inspre casele de discuri pentru a le convinge sa comercializele melodiile fara masurile DRM, a mai mentionat Steve Jobs.

Acesta spune ca nemultumirile au aparut tocmai in Europa, principalele case de discuri fiind detinute de companii europene. Cea mai mare casa de discuri, Universal, este ditinuta de Vivendi, o companie franceza, EMI este o companie britanica iar Sony BMG este detinuta in proportie de 50% de o companie germana, Bertelsmann.

Analistii interpreteaza schimbarea de atitudine a lui Steve Jobs prin faptul ca Apple se incearca sa arate ca nu reprezinta 'baiatul rau' in situatia actuala, Europa fiind una din principalele piete de desfacere pentru compania americana dupa ce numarul posesorilor unui iPod in SUA a crescut foarte mult. In plus, comercializarea melodiilor fara restrictiile impuse de drepturile de autor ar majora semnificativ veniturile Apple obtinute din iTunes, avand in vedere ca mp3-urile cumparate nu pot fi ascultate pe dispozitivele produse de Microsoft sau Creative.

In incheierea insemnarii sale Steve Jobs a spus ca Apple va adopta un nou model de operare pe piata, convingerea caselor de discuri sa licentieze melodiile fara masurile de protectie fiind insa singura metoda prin care se va ajunge cu adevarat la o piata interoperabila a melodiilor in format digital.

Taxa pe mp3-uri prinde contur
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri