Programul de consolidare a Apararii Nationale al NATO include pentru prima data o parte referitoare la "razboiul cibernetic", sub numele de "politica de aparare consolidata cibernetica", prevazuta pentru eventualitatea unei invazii la est, noteaza Le Monda in editia electronica.

Aceasta politica are scopul sa protejeze retelele informatice ale statelor membre, in contextul in care Alianta Nord-Atlantica este interesata de spatiul cibernetic de mai multi, dar mai ales dupa ce evenimentele recente din Ucraina au relevat urgenta acestui dosar.

Potrivit Comandamentului american al fortelor aliate in Europa, anexarea Crimeei de catre Rusia a marcat un punct de cotitura. Armata rusa a stiut sa integreze in strategia sa militara o dimensiune a unei "ofensive cibernetice" foarte eficiente, intrerupand toate comunicatiile electrice dintre garnizoanele ucrainene din peninsula si centrele de comandament din restul Ucrainei, informeaza Mediafax.

In cazul in care, in viitor, Rusia ar viza un stat membru NATO, ea ar putea sa foloseasca aceeasi strategie.
Documentul adoptat la Summitul din Tara Galilor extinde la spatiul cibernetic garantiile colective din Tratat. Astfel, un atac impotriva unei retele informatice a unui membru va fi considerat un atac contra tuturora, la fel ca in cazul unei agresiuni clasice.

Spatiul cibernetic al statelor membre NATO devine in acest fel "indivizibil". Documentul releva ca acesta nu este un domeniu in care nu se aplica legea, ci ca este reglementat de catre dreptul international si tratatele dintre state. In mod teoretic, acest lucru poate sa insemne ca, daca un stat este considerat responsabil de un atac cibernetic cu consecinte devastatoare, statul respectiv se expune unor represalii, inclusiv prin mijloace militare conventionale.

Centru de cercetare in Estonia

In plan logistic, NATO va servi drept cadru pentru o cooperare sporita in acest sector intre membrii sai, si anume pentru formare, cercetare, crearea de programe, impartasirea de informatii nonstop si nu doar pe timp de criza.

Cu scopul de a atinge aceste obiective, Alianta Nord-Atlantica va putea colabora mai strans cu marile companii private, care detin retelele. Ea va fi nevoita totodata sa-si consolideze apararea propriei retele interne, care leaga intre ele 51 de site-uri, al carei Centru de control se afla la Cartierul General al fortelor aliate de la Mons, in Belgia.

Adjunctul secretarului general al NATO insarcinat cu "provocarile emergente", romanul Sorin Ducaru, insista asupra importantei si noutatii acestor initiative. El afirma ca ajutorul logistic dintre state se va putea extinde la "tari partenere", care nu sunt membre NATO, ca de exemplu Ucraina.

Nu este vorba deloc despre lansarea in operatiuni de ofensiva cibernetica.

Organizatia se va cantona asupra aspectelor strict defensive ale razboiului cibernetic, insista Ducaru. "Nu este vorba deloc despre lansarea in operatiuni de ofensiva cibernetica, care raman in competenta fiecarui stat membru", a subliniat oficialul.

In ceea ce priveste apararea cibernetica, NATO detine embrionul unei infrastructuri, si anume Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE), un centru de cercetare din Tallin, in Estonia, instalat intr-o fosta cazarma ruseasca, construita in 1905 pentru a gazdui trupele tarului. Dupa o faza de lansare laborioasa, Centrul a devenit operational.

Grupand reprezentanti din 16 tari, Centrul efectueaza atat cercetari teoretice si juridice, cat si operatiuni tehnice, intre care supravegherea retelelor, studiul programelor de tip malware, analiza a posteriori a atacurilor reale.

Centrul efectueaza totodata "teste de penetrare", adica exercitii de piratare a unor servere reale. Este de notat ca, in cadrul acestor "manevre cibernetice", frontiera dintre aparare si atac se estompeaza. La fel ca in razboiul clasic, cea mai buna modalitate de a te debarasa de un agresor este sa-l neutralizezi printr-o contraofensiva. In acest an, exercitiile vor fi organizate de catre Estonia, o tara foarte activa pe acest front.

Moscova, acuzata de atacarea unor retele civile

In Statele Unite, unii politicieni influenti sporesc presiunea, acuzand Rusia ca ataca retele informatice civile americane - fara sa aduca probe.

Fostul director al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Keith Alexander a declarat ca atacul informatic asupra bancii americane JP Morgan - careia i-a furata, in vara, o cantitate importanta de date sensibile - a fost executat sau comandat de catre statul rus. In opinia sa, ar fi vorba despre represalii fata de sanctiunile financiare impuse Rusiei de catre Statele Unite din cauza crizei din Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri