Piata aparatelor de bruiaj, asa numitele „jammere”, s-a bucurat de un adevarat succes in ultimii ani si in Romania, ca urmare a incercarii unor persoane implicate in anumite afaceri suspecte de e evita interceptarile telefonice de catre autoritatile de supraveghere, in special de catre DNA sau Serviciile Secrete.
De la oameni politici la traficanti de droguri care au intreprins, intreprind sau planuiesc sa intreprinda afaceri ilegale, cu totii se pot numi posibili clienti ai unor dispozitive de acest gen, astfel ca piata aparatelor de bruiaj are un target foarte bine definit. Mai mult decat atat, un astfel de dispozitiv cu cat este mai performant cu atat vine la un pret pe masura.

Discutia despre aparatele de bruiaj a intrat in atentia presei o data cu dezvaluirile facute zilele trecute de catre omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiilor Romstrade si BlueAir – ambele in insolventa. Potrivit informatiilor aparute in presa, Nelu Iordache ar fi declarat Directiei Nationale Anticoruptie ca in dosarul deschis de DNA fostului ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi, Iordache i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, bani in urma carora ministrul de atunci ar fi „inchis ochii” la o reziliere a mai multor contracte cu firma de constructii a omului de afaceri. Iordache a precizat anchetatorilor ca in discutia purtata atunci cu Silaghi, fostul ministru al transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

Ce este si cum functioneaza un „jammer”


Aparatele de bruiaj, create si utilizate cu scopul de a impiedica functionarea comunicatiilor mobile, au capacitatea de a produce „gauri” in acoperirea cu servicii de telefonie mobila pe suprafete importante sau pot cauza reducerea calitatii acestor servicii.

Practic, jammerele pot avea efectul aparitiei unor zone numeroase in care nu se mai poate asigura acoperirea cu servicii de telefonie mobila, deopotriva avand ca efect reducerea calitatii acestor servicii, precum si unde exista imposibilitatea accesului la serviciile de urgenta, conducand in final la neindeplinirea obligatiilor legale pe care operatorii de retele mobile le au conform licentelor de utilizare a spectrului, in ce priveste acoperirea garantata.

Deoarece jammerele cauzeaza interferente prejudiciabile comunicatiilor radio autorizate, adica perturba sau impiedica functionarea normala a comunicatiilor care utilizeaza frecvente radio, acestea sunt considerate aparate care nu sunt conforme cu dispozitiile Directivei 1999/5/CE (privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora) transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 88/2003 – republicata), precum si ale Directivei 2004/108/CE (referitoare la apropierea legislatiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetica si care abroga Directiva 89/336/CEE.) transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 982/2007.

„Punerea la dispozitie pe piata a unui astfel de aparat neconform, adica furnizarea aparatului pentru distributie, consum sau utilizare pe piata comunitara in cursul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit constituie contraventie si se sanctioneaza conform reglementarilor”, sustine Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

De unde se achizitioneaza astfel de dispozitive?



S-a constatat ca „jammerele” sunt in mod obisnuit usor disponibile pe piata europeana prin intermediul site-urilor web, al platformelor de comercializare pe Internet si al surselor conventionale de vanzari cu amanuntul. Ca urmare, este relativ simplu sa se obtina acest tip de produs, care isi are originea predominant in Orientul Indepartat. Tehnicile de distributie sunt astfel aranjate, incat sa se evite interventia autoritatilor, fapt ce conduce la simplificarea transportuluisi deopotriva, cel mai adesea identitatile si paginile de Internet in cauza sunt false sau eronate.

Proliferarea acestui tip de echipamente se extinde intr-un ritm ridicat pentru toate statele membre ale UE si justifica o abordare transfrontaliera consolidata.

Tinand cont de cele de mai sus, cea mai practica abordare pentru coordonarea supravegherii pietei consta in impunerea conformitatii pe baze comune, in principal prin cresterea nivelurilor existente de cooperare in cadrul grupurilor de cooperare administrativa ale autoritatilor de supraveghere a pietei (ADCO/R&TTE/EMC).

Una din cele mai simple modalitati prin care un client/utilizator poate intra in contact cu un astfel de dispozitiv este pe Internet. O simpla cautare pe orice motor de cautare online afiseaza sute de pagini web cu trimitere la site-uri care se ocupa cu comercializarea „jammerelor”.

Unul dintre site-urile care se ocupa de comercializarea acestor produse este OferteShop.ro, care functioneaza similar unui magazin online – avand sectiune dedicata achizitionarii de produse, o statistica in timp real a numarului de unitati disponibile, cat o statistica a numarului de unitati vandute. Pentru aparatul de bruiaj GSM cu denumirea 3G-R50, considerat a fi unul dintre cele mai bine vandute de pe site, exista o oferta speciala. Pretul sau este de 459 de lei, iar administratorii site-ului il recomanda ca fiind „ideal pentru discutiile discrete intr-o sala de conferinte mare, intr-un amfiteatru, cinema, teatru, expozitii, muzee, biserici, banci, spitale, biblioteca, benzinarie, sau chiar si in sala de curs in cadrul examenelor datorita puterii de acoperire de 50-60 de metri”. Acest produs a fost vandut pana in prezent in 42 de bucati, in stoc fiind disponibile inca 17.
Desi comercializarea acestor produse este interzisa, site-ul www.oferteshop.ro este detinut si administrat de catre o entitate juridica sub numele de Oferteshop Group SRL Bucuresti.



Un alt site, alte oferte. Printre primele cautari pe motorul de cautare al Google Romania apare si portalul bruiajtelefon.com, un site care se ocupa de asemenea cu comercializarea de jammere pentru telefoanele mobile.

Ofertele de pe acest site pornesc de la 400 de lei si pot ajunge si la 3.500 de lei pentru un dispozitiv mai complex, care detecteaza microfoane si camere ascunse. Pe acest site nu exista o sectiune de contact, ca urmare nu se stie cine administreaza cu exactitate acest portal.



Tot la o cautare pe Internet apare si site-ul new-gadget.ro, care ofera in jur de 12 aparate pentru bruiaj, cu preturi ce pornesc de la 190 de lei si ajung la aproape 1.200 de lei. Acest site are rubrica de contact, dar nu sunt precizate informatii legate de functionarea sub o entitate juridica.



Legislatie si riscuri la care te poti expune comercializand aparate de bruiaj


Utilizarea aparatelor de bruiaj este interzisa in toate Statele Membre ale Uniunii Europene (exceptie facand activitatile din domeniul sigurantei publice, din domeniul sigurantei statului, inclusiv cel al protectiei intereselor economice ale statului, precum si in cadrul activitatilor statului din domeniul dreptului penal), deci si in Romania, pentru ca produc interferente prejudiciabile comunicatiilor radio autorizate, adica perturba sau impiedica functionarea normala a comunicatiilor care utilizeaza frecventele radio si pot impiedica in acest fel accesul la serviciile de urgenta, afectand astfel dreptul cetatenilor de a primi ajutor in situatii critice.

Din cauza ca produc interferente prejudiciabile comunicatiilor radio autorizate, aceste aparate sunt considerate echipamente neconforme cu prevederile Directivei R&TTE (privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora), precum si ale Directivei EMC (privind compatibilitatea electromagnetica). Daca astfel de produse apar pe piata Uniunii Europene, autoritatile din Statele Membre care supravegheaza piata au, in conformitate cu prevederile celor doua directive, obligatia de a le retrage de pe piata si de a notifica aceste actiuni Comisiei Europene.

„In Romania, punerea pe piata a unui astfel de aparat neconform, in schimbul unei plati sau gratuit, precum si utilizarea acestuia, constituie contraventie si se sanctioneaza conform reglementarilor in vigoare, cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei. De asemenea, ANCOM, care este, in Romania, institutia responsabila pentru activitatile de supraveghere a pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii, precum si a altor echipamente electrice si electronice, din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, poate dispune retragerea de pe piata, interzicerea comercializarii si utilizarii aparatelor neconforme”, au declarat reprezentantii ANCOM la solicitarea wall-street.ro.

Potrivit acestora, in tara noastra procedura de blocare/perturbare a semnalului GSM este legala numai in cazul in care este utilizata exclusiv in cadrul activitatilor din domeniul sigurantei publice, din domeniul sigurantei statului, inclusiv cel al protectiei intereselor economice ale statului, precum si in cadrul activitatilor statului din domeniul dreptului penal.

Conform datelor centralizate de catre ANCOM, pe parcursul primului semestru al anului 2013, s-au efectuat 432 de actiuni de control ce au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii la nivelul intregii tari.
Ca o modalitate proactiva, autoritatea a dispus prin adrese oficiale catre administratorii de domenii, retragerea de pe mai multe site-uri web din Romania, a anunturilor de vanzare a unor astfel de dispozitive. Astfel au fost atentionati administratorii a 15 pagini de Internet, disponibili aici.

Sursa foto: captura mercador.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri