FTSE Group, operatorul bursei de la Londra si unul dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri, va analiza in septembrie "cu atentie" Romania in perspectiva unei includeri pe lista de monitorizare pentru promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, a declarat Cristian Agalopol, director executiv departamentul piete de capital Romania si Bulgaria, Citi Romania.

"Bursa este unul dintre domeniile pe care Romania ar trebui sa capitalizeze in viitorul apropiat, pentru a reusi sa faca din piata de capital o sursa alternativa de finantare a economiei, pe langa cea a industriei bancare. La ora actuala gradul de finantare al economiei romanesti prin intermediul bursei este probabil cel mai mic din Europa", a declarat Cristian Agalopol la o conferinta de presa organizata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania). Agalopol este membru in Consiliul Director al AmCham Romania.

Dezvoltarea economiei pe termen lung nu este posibila fara cresterea finantarilor prin intermediul pietei de capital, a adaugat el. Pentru a sustine procesul de trecere a BVB la statutul de piata emergenta, AmCham a creat un grup de lucru destinat comunicarii cu agentiile internationale de clasificare a pietelor de capital.

"In ultima perioada am crescut gradul de comunicare cu FTSE, aceasta initiativa a AmCham fiind sprijinita de Asociatia Romana a Bancilor. Ne asteptam ca FTSE in raportul de clasificare a pietelor, din septembrie 2016, sa se uite mult mai atent la piata de capital din Romania. Au fost pasi care au condus catre dezvoltarea pietei de capital din Romania si incercam sa convingem atat FTSE, cat si comitetul de clasificare a pietelor da capital din FTSE, ca Romania este pe drumul cel bun, ca exista un consens la nivel de piata si acest consens este atins de … poate majoritatea institutiilor de reglementare din piata de capital", a afirmat Cristian Agalopol.

Promovarea la statutul de piata emergenta ar contribui substantial la dezvoltarea BVB, la cresterea activitatii de tranzactionare si a expunerii companiilor locale, intrucat ar aduce investitori straini noi, care in prezent ocolesc bursa de la Bucuresti, din cauza statutului acesteia de piata de frontiera.

"Suntem increzatori si avem toate motivele sa credem ca anul acesta Romania are sanse foarte mari de a fi inclusa pe lista de monitorizare pentru piete emergente de catre FTSE", a declarat seful diviziei Citi pentru pietele de capital din Romania si Bulgaria.

Potrivit acestuia, bursa ar putea avea o evolutie similara cu piata titlurilor de stat, care, dupa includerea obligatiunilor Romaniei in indici ai JP Morgan si Barclays, a atras un numar mare de investitori. Unul dintre beneficii a fost scaderea puternica a dobanzilor la care se imprumuta statul.

"Daca acum vedem tranzactii cu titluri de stat de 150-200 milioane de dolari zilnic pe piata bancara, pe piata de capital tranzactiile cu actiuni pivoteaza in jurul a 5, 6, 7 milioane de dolari (pe zi, n.r.). O suma infima", afirma Cristian Agalopol.

Romania ar putea sta pe lista de monitorizare minim un an, potrivit metodologiei agentiilor de evaluare, urmand ca in aceasta perioada FTSE sa intensifice comunicarea cu institutiile din piata si sa primeasca feedback din partea investitorilor. Comisia de clasificare va evalua periodic acest feedback si va decide daca piata poate fi incadrata in categoria emergente.

Problema de lichiditate a BVB

Romania indeplineste in prezent 8 din cele 9 criterii ale FTSE pentru clasificarea de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta secundara.

In noul context, singurul criteriu care ramane de indeplinit este cel al "Lichiditatii – suficienta lichiditate care sa permita investitii internationale mari” si care se refera, in fapt, la un anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate.

Salvarea pietei de capital ar putea veni si in acest caz din partea statului, care a privatizat in ultimii ani companii importante din energie pe Bursa de la Bucuresti.

Listarea Hidroelectrica, anuntata pentru aceasta toamna, ar putea ajuta BVB sa indeplineasca si acest ultim criteriu pentru a intra in categoria pietelor emergente secundare.

Unele comisioane sunt prea mari la BVB. Taxele reprezinta un avantaj

Grupul de lucru al AmCham analizeaza eficienta tranzactiilor pe BVB, pentru a identifica, impreuna cu operatorul pietei si alte institutii, eventuale moduri de a aduce imbunatatiri.

"Din pacate, Bursa de Valori Bucuresti este o piata foarte scumpa in comparatie cu pietele emergente cu care noi dorim sa ne comparam – Cehia, Ungaria, Polonia, Grecia si altele, pe anumite tronsoane BVB fiind de 7-8 ori chiar 9 mai scumpa decat piete similare din regiune", a spus el.

De asemenea, un alt punct ridicat de grupul AmCham este simplificarea procesului de inregistrare a investitorilor, de debirocratizare si digitalizare. Taxele nu reprezinta, insa, o problema pentru bursa.

"Din punct de vedere al taxelor pe piata de capital, Romania are un avantaj. Dar ceea ce cer un numar de peste 3.000 de investitori straini, din care un numar foarte mare de investitori si de fonduri americane, este reducerea birocratiei cu privire la obtinerea numarului de inregistrare fiscala in Romania. Si aici avem discutii cu Ministerul Finantelor si cu ANAF si speram sa-i putem convinge sa oferim investitorilor nerezidenti posibilitatea sa se inregistreze electronic, un lucru care se intampla in orice tara civilizata", a declarat Cristian Agalopol.

Sa eliminam posibilitatea sa le spunem: Ia urcati-va voi intr-un avion, veniti in Romania, bateti pe la usile astea pe aici si vedeti cine va inregistreaza

Grupul AmCham a mai luat in calul si alte initiative, vizand printre altele imprumuturile in lipsa de actiuni si tranzactiile OTC (Over the Counter).

"Daca toate aceste initiative vor fi luate in calcul de institutiile reprezentative ale pietei de capital, credem cu tarie ca Romania are o sansa foarte mare, poate cea mai mare sansa de pana acum, ca BVB sa fie inclusa pe lista de monitorizare pentru piete emergente", potrivit acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri