Piata ofertelor publice initiale (IPO) este asteptata sa revina in 2017, dupa ce anul acesta numarul de noi companii dispuse sa se listeze pe burse a scazut puternic din cauza incertitudinii politice.

“Desi activitatea globala in piata IPO-urilor din 2016 se va situa cel mai probabil sub cea de anul trecut, perspectivele pentru 2017 sunt pozitive datorita imbunatatirii datelor fundamentale, a evaluarilor ridicate si datorita volatilitatii scazute”, potrivit CNBC, care citeaza reprezentantii companiei de consultanta si audit EY.

Top IPO-uri 2016
Compania Tara Valoare IPO (mil. dolari)
Postal Savings Bank of China China 7.429
Dong Energy Danemarca 3.006
Nets Danemarca 2.356
China Zheshang Bank China 1.938
LINE Corp SUA 1.322

EY considera totusi ca o revenire la nivelul foarte ridicat din 2014 este putin probabila. Mai mult, acestia se asteapta ca activitatea din piata IPO-urilor din pietele emergente sa urce, avand in vedere ca alternativele de finantare in aceasta zona raman limitate.

Estimarile EY vin in aceeasi zi cu IPO-ul Postal Savings Bank of China (PSBC), cea mai mare listare din lume facuta in ultimii doi ani (7,4 mld. dolari). In linie cu evolutia slaba a pietei IPO-urilor de anul acesta, listarea banchii chineze a dezamagit, actiunile fiind vandute la nivelul minim de pret cerut in oferta. De asemenea, in prima zi pe Bursa din Hong Kong, PSBC a inchis cu o crestere de doar 0,2% fata de pretul din IPO.

In Romania, singurul IPO asteptat in 2016 era cel al Hidroelectrica. Desi oficial reprezentantii companiei nu au declarat acest lucru, unul dintre principalele motive care au dus la amanarea listarii pentru 2017 a fost reprezentat de lipsa vointei la nivel politic, avand in vedere ca reprezentantii actualului Guvern nu au dorit sa isi asume responsabilitatea unei asemenea tranzactii in perioada alegerilor parlamentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri