Numarul incendiilor cauzate in cea mai mare parte fie din lipsa unor materiale conforme folosite in structura sau izolarea cladirii, fie la modul de executie al constructiei si al nerespectarii standardelor de conformitate a crescut intr-un ritm accentuat si chiar ingrijorator in ultimii ani, ceea ce a facut ca tot mai multe institutii sa se mobilizeze si sa caute solutii pentru a genera schimbari in piata.

Wall-Street.ro si ROMEPS au organizat marti, 15 martie, evenimentul Profesionistii in reabilitarea termica, o dezbatere deschisa cu specialistii din acest sector, despre provocarile reabilitarilor termice in Romania, dar si despre dificultatile legislative si nu numai pe care acest sector le intampina.

Ani la randul s-a discutat despre calitatea solutiilor de reabilitare termica – eterna disputa intre polistiren si vata bazaltica sau minerala, care a suscitat si mai tare producatorii de profil, lucru care a condus la discutii intense pe marginea acestui subiect sensibil.

Desfasurat intr-un ritm extrem de scazut, in momentul de fata doar 10% din totalul cladirilor din Romania au fost reabilitate termic, un ritm foarte sustinut fiind inregistrat in Capitala, acolo unde aproape un sfert din cladirile Bucurestiului au fost reabilitate termic.

Cazul nefericit al evenimentului din clubul Colectiv, in care zeci de tineri si-au pierdut viata, a mobilizat atat autoritatile, cat si actorii din piata, in incercarea de a gasi solutii sau de a rezolva o serie de vicii ale constructiilor din Romania.

In opinia specialistilor din piata, riscul propagarii unui incendiu, indiferent de solutia tehnica utilizata, poate fi contracarat sau evitat, printr-o simpla solutie pe care vesticii o utilizeaza inca de la inceputul anilor 2000.

“Polistirenul este cel mai utilizat material izolator din Romania, cu o pondere covarsitoare din piata in ceea ce priveste constructiile unifamiliale. Una dintre cele mai mari probleme este reprezentanta de degradarea in timp a placilor de polistiren neacoperite, care, fara o masa de spaclu isi pierde extrem de repede proprietatile. I se schimba culoarea, apar desprinderi si nu se stie daca performantele placii vor mai fi aceleasi, ceea ce face comportamentul la actiunea focului sa poata fi influentat”, a declarat Octavian Lalu (foto mai jos), inginer dr. in cadru laboratorului de securitate la foc INCERC, in cadrul evenimentului Profesionistii in reabilitare termica, organizat de wall-street.ro si ROMEPS.

Potrivit acestuia, pentru sporirea eficientei si rezistentei la foc a polistirenului, ar trebui trasat, intre etajele constructiei cate o bariera incombustibila din vata bazaltica.

Chiar daca, in teorie, suna ciudat, cele doua materiale destinate izolarii cladirilor, fac echipa buna impreuna, cel putin asta arata testele derulate de INCERC pe mai multe simulari de incendiu.

“Primele teste ale acestei solutii pentru imbunatatirea rezistentei la foc s-au realizat in anii ’90 in Vestul Europei, pentru ca din 2000 sa inceapa sa fie utilizat pe scara larga in aceasta regiune. Din pacate, in Romania, acest ghid a fost aprobat abia in urma cu trei ani de zile si de numai un an a inceput sa fie aplicat in sectorul 3, in principal, acolo unde, in momentul de fata, exista cea mai mare acoperire de cladiri cu bariera incombustibila la nivel local”, a mai aratat reprezetantul INCERC.

In ceea ce priveste izolatia cladirilor cu fatada ventilata, o solutie destinata mai ales constructiei de birouri sau a hotelurilor, riscul este unul si mai ridicat, fiind o multime de exemple atat la nivel local cat si in lume de cladiri, chiar zgarie-nori, care au fost mistuite de flacari. “In acest caz trebuie utilizate bariere termospumante, care au rolul de a bloca propagarea focului. Este o solutie care etanseizeaza constructia si reduce la maximum riscul propagarii focului in caz de incendiu”, a mai punctat Octavian Lalu.

La randul sau, Sorin Cristea, vicepresedinte al ROMEPS – Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania si director de vanzari al producatorului de materiale de constructii Arcon din Sfatul Gheorghe, sustine ca multe probleme apar in modul in care se realizeaza proiectarea lucrarilor de reabilitare.

“Multe probleme apar in modul in care se face proiectarea termosistemului. Trebuie facute controale la proiectanti. Graba cu care se ajunge la partea de executie este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta segmentul de izolare termica a cladirilor”, a aratat Cristea.

Tot in cadrul discutiei despre procesul de reabilitare termica, reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) sustin ca scoala romaneasca de constructii este mai apreciata afara decat in Romania.

“Trebuie sa asistam la o transformare din interior. Am inceput un proces de transformare din interior care presupune autocontrolul. Se fura in proiectare, se fura la produs, sunt lucruri pe care trebuie sa le eliminam pentru o mai buna activitate in acest sector. (…) Avem dificultati cand facem diferenta dintre calitate, uitand ca avem “n” calitati si toata lumea cumpara produsul in care se califica cu pretul. Problema este legata de declararea calitatii. Aici apare furtul – problema reala este sa vedem cat de decenti suntem cu ceea ce declaram fata de ceea ce livram. O solutie pentru schimbarea acestei”, sustine Tiberiu Andrioaiei, secretar general in cadrul Patronatului Societatilor in Constructii, care este de parere ca o solutie pentru imbunatatirea si cresterea performantelor in sector va fi nevoie de o crestere a salariului minim.

Tot in cadrul aceleiasi discutii a luat parte si Claudiu Georgescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), care este de parere ca firmele de constructii nu isi permit sa trimita oameni la cursuri de specializare, fiind o problema extrem de mare in domeniu.

“Firmele de constructii nu isi trimit oamenii la cursuri pentru ca atunci cand se intorc ori cer salarii mai mari, ori spun ca pleaca din firma. Incepem sa nu mai avem forta de munca perfectionata si nici pregatita.Totul pleaca de la factorul politic si de la principiul ca „se da” in loc sa fie trecuta responsabilitatea la proprietar. Muncitorii trebuie responsabilizati in executia lucrarilor. Cat avem produse bune utilizate incorect si nu oameni specializati si un control real nu vom asista la o schimbare de atitudine in piata. (…) Punerea in executie trebuie sa devina prioritara, altfel rezultatele vor fi tot mai tragice. Pe executie suntem captivi unor proceduri fara acoperire”, a punctat Claudiu Georgescu.

Concluziile discutiei au aratat ca pentru a avea constructii sustenabile si corect realizate din punct de vedere tehnic este nevoie de o comunicare mult mai buna intre partile implicate in proiecte, dar si o responsabilitate mai mare asumata atat din partea producatorilor de materiale de constructii, cat si a proiectantilor si executantilor, in asa fel incat beneficiarii sa se bucure mult timp dupa terminarea garantiei de confort si siguranta in propria locuinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri