Daniel Bach, CEO Holcim: Piata ar putea fi impulsionata doar de o absorbtie mai mare a fondurilor europene

Daniel Bach, CEO Holcim: Piata ar putea fi impulsionata doar de o absorbtie mai mare a fondurilor europene“Este foarte posibil ca 2013 sa fie mai dificil decat 2012 din cauza situatiei de criza care continua in zona euro si a conditiilor dificile de piata din sectorul constructiilor. Piata de profil ar putea fi impulsionata in 2013 doar de o absorbtie mai puternica a fondurilor europene, care se afla inca la un nivel redus. Acest lucru ar trebui sa fie prioritar pentru Guvern pentru a impulsiona lucrarile de infrastructura, care contribuie la cresterea Produsului Intern Brut si atrag investitorii straini”.

Sonia Artinian, CEO Lafarge: Infrastructura va fi motorul dezvoltarii economice in 2013

Sonia Artinian, CEO Lafarge: Infrastructura va fi motorul dezvoltarii economice in 2013„Motorul dezvoltarii economice rapide si de succes a Romaniei va fi infrastructura. Modernizarea drumurilor si cailor ferate existente, noi kilometri de autostrazi, poduri care sa faca legatura intre comunitati si regiuni, infrastructura energetica: hidrocentrale, eoliene, etc., aeroporturi pentru acces mai usor - pe aceste lucruri s-ar putea pune accentul in sectorul constructiilor in 2013. Odata ce se va contura scena politica dupa alegerile generale, este obligatoriu – in principiu – sa se implementeze strategii de dezvoltare la nivel national”.

Florian Aldea, CEO Carpatcement: In Romania inca exista mult spatiu unde se poate construi

Florian Aldea, CEO Carpatcement: In Romania inca exista mult spatiu unde se poate construi“Piata de constructii ar putea sa dea semne de revenire, insa pentru a-si relua trendul ascendent este clar nevoie ca investitorii sa isi recapete increderea in mediul de afaceri. Un rol important il are utilizarea fondurilor europene si atragerea de parteneritate de tip public-privat si atragerea investitorilor straini pentru a-si deschide facilitati industriale de productie.Pe piata cimentului in acest moment un rol important il au proiectele de infrastructura. Inca sunt nevoi de dezvoltare a pietei, atat pe sectorul industrial, reabilitari si amenajari rauri, cat si in sectorul energetic sau constructia de locuinte. In Romania inca exista mult spatiu unde se poate construi".

Marcel Barbut, proprietarul AdePlast: In 2013 vor porni motoarele cresterii, iar adevaratul boom va incepe din 2014

Marcel Barbut, proprietarul AdePlast: In 2013 vor porni motoarele cresterii, iar adevaratul boom va incepe din 2014“Avem cinci ani de cand a inceput criza. In opinia mea, in 2012 s-a atins minimul posibil. Din 2013 piata va incepe timid sa creasca. Toti cei care si-au amanat micile reparatii in case au ajuns la momentul in care trebuie sa mai aiba grija si de mediul in care traiesc. Cresterea increderii populatiei in economie poate genera un efect psihologic pentru deblocarea consumului. Este esential sa se intample astfel, pentru toate pietele, nu doar pentru zona constructiilor. Tind sa cred ca in anul 2013 va avea loc o miscare timida de pornire a motoarelor, iar adevaratul boom va incepe din 2014”.

Daniel Guzu, proprietar Duraziv: Daca vor continua lucrarile de reabilitare, piata isi va reveni

Daniel Guzu, proprietar Duraziv: Daca vor continua lucrarile de reabilitare, piata isi va reveni“In 2013 flexibilitatea companiilor din piata va fi extrem de importanta. Neavand nicio garantie in ceea ce priveste evolutia pietei de constructii, fiecare dintre jucatorii care si-au propus sa mearga mai departe va trebui sa se adapteze la conditiile pietei. Consider ca piata de constructii isi poate reveni in 2013 daca vor continua lucrarile de reabilitare termica, dar pe teren, nu pe hartie cum s-a intamplat pana acum, precum si daca vor demara proiecte noi. In 2012 piata a fost puternic sustinuta de lucrarile de renovare. Acestea au avut o pondere covarsitoare in vanzari. Dar pentru a comercializa volume importante de produse e nevoie de proiecte noi”.

Catalin Rotaru, market manager KAI Group: Sistemul de creditare poate aduce revenirea in piata

Catalin Rotaru, market manager KAI Group: Sistemul de creditare poate aduce revenirea in piata“In 2013 piata de placi ceramice se va mentine la un nivel similar celui din 2012. Revenirea ar putea avea loc doar in conditiile relaxarii sistemului de creditare. Cred ca exista cerere de spatii noi de locuit, sunt oameni dispusi sa isi asume pasi precum accesarea unor credite pentru ca beneficiaza de salarii constante care sa le permita sa returneze aceste datorii, dar in absenta garantiilor cerute de multe ori de banci practic accesul acestora la noi surse de finantare este blocat. Un oarecare plus de curaj din partea bancilor ar influenta foarte mult domeniul constructiilor. Evident ca aparitia unor surse de finantare suplimentare ar putea genera o crestere in domeniu in 2013”.


Andrei Sulyok, director general Lindab Romania: Realist vorbind, piata ar putea scadea si cu pana la 10%

Andrei Sulyok, director general Lindab Romania: Realist vorbind, piata ar putea scadea si cu pana la 10%“Anul 2013 nu va aduce nimic spectaculos. Va fi mai greu decat 2012 deoarece putine companii reusesc sa faca profit si sa se dezvolte. Marea lor majoritate daca pot sa scoata intr-un an profit de 2-5% sunt multumite si fericite. In acest moment nu putem vorbi despre o dezvoltare a companiilor ci de o mentinere a lor. Pe un scenariu optimist piata se va pastra la nivelul din 2012, insa pe o estimare mai realista vad o scadere a pietei cuprinsa intre 5-10%. Romania este o tara mult prea mica din punct de vedere economic pentru ca singura sa poata face o schimbare de trend. Suntem in bataia vantului, iar atata timp cat in Europa exista recesiune, noi nu putem trece peste ea”.


Ileana Nicolae, director general Sika: Piata este foarte zbuciumata, cu diferente mari de la o luna la alta

Ileana Nicolae, director general Sika: Piata este foarte zbuciumata, cu diferente mari de la o luna la alta“Chiar daca premisele nu sunt foarte optimiste in ceea ce priveste anul 2013, mediul concurential intensificat si acceptarea din partea pietei a noilor tehnologii, care sustin nevoia de crestere a durabilitatii lucrarilor de constructii, conduc la cresterea cererii de materiale de constructii profesionale. Evolutia din ultimele luni ne arata ca piata este foarte zbuciumata, cu diferente mari de la o luna la alta. Din aceasta cauza este foarte greu de facut o prognoza pentru 2013. Chiar si asa, ma astept la o crestere a sectorului D-I-Y in detrimentul celorlalti jucatori din piata de desfacere a materialelor de constructii. Sper de asemenea ca vor fi proiecte sustinute de investitii private precum si proiecte in infrastructura finantate de stat”.

Emil Gota, director general Elis Pavaje: Motorul principal de crestere va fi dat de proiectele din fonduri europene

Emil Gota, director general Elis Pavaje: Motorul principal de crestere va fi dat de proiectele din fonduri europene“Din cauza semnalelor negative care au fost date pe final de an, atat in privinta proiectelor din fonduri europene cat si a proiectelor de interes public, cuvintele de ordine in sectorul prefabricatelor vor fi "consolidare" si "prudenta". Ma astept la o crestere de 10% a pietei prefabricatelor, o evolutie pozitiva pentru conditiile actuale din industrie, ceea ce ar putea atinge nivelul de 110 milioane de euro in 2013. Motorul principal va fi oferit de proiectele realizate din fonduri europene, urmate de proiectele comerciale dar si de cele din sectorul rezidential”.


Liviu Stoleru, director general Cemacon: Va fi o lupta de supravietuire in piata

Liviu Stoleru, director general Cemacon: Va fi o lupta de supravietuire in piata“In 2013 piata va fi definita de o lupta pentru supravietuire a celor mai multi dintre jucatori. Piata materialelor de constructii, in cel mai pesimist scenariu va fi la nivelul anului 2012 (rezidential si nerezidential), iar intr-un scenariu pozitiv poate aparea o crestere de maxim 10%, care nu este mare daca luam in considerare ca s-a ajuns la un nivel foarte scazut.Tendintele principale de consum vor fi catre infrastructura (sustinuta ca politica guvernamentala) si catre „anveloparile” termice ale cladirilor existente”.