Romania, in recesiune

Romania, in recesiuneRomania intra oficial, in luna mai, in recesiune tehnica, dupa declinul economiei pe perioada a doua trimestre consecutive.

Wall-Street arata pe 18 mai cum au evoluat salariile in cel mai dur trimestru pentru economia Romania din ultimii 10 ani.

Wall-Street a fost primul loc din presa romaneasca (cel putin din media online) in care un economist afirma raspicat ca economia Romaniei va intra in recesiune in 2009, iar impactul va fi puternic la nivelul economiei reale, prin scaderea consumului, dupa cum declara seful OTP Bank, Laszlo Diosi, intr-un interviu acordat publicatiei noastre.

In septembrie, Comisiei Nationala de Prognoza (CNP) anunta o estimare optimista, mizand pe iesirea din recesiune a economiei romanesti, cu un prim trimestru de crestere economica fata de trimestrul precedent, in intervalul aprilie-iunie 2010, dupa sapte trimestre consecutive de scadere.

Cu siguranta, a stabili o ierarhie a celor mai importante evenimente de business dintr-un an, mai ales unul de criza, reprezinta un demers subiectiv. Jurnalistii Wall-Street au ales cele mai importante momente economice din 2009 atat in functie de importanta lor pentru economia romaneasca, dar si prin prisma subiectelor de presa dezvoltate de-a lungului anului.

Va invitam sa alegeti dumneavoastra, cititorii Wall-Street, cel de-al 15-lea eveniment de business al anului 2009, in functie de ce ati citit in presa de afaceri de-a lungul ultimelor 12 luni. Trimiteti propunerea dumneavoastra aici, la sectiunea Comentarii sau pe email la adresa
redactie@wall-street.ro.


Banii de la FMI si Comisia Europeana

Banii de la FMI si Comisia EuropeanaDupa o evaluare de doua saptamani a unei delegatii FMI in Romania, negocierile statului roman cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale se concretizau pe 25 martie, intr-un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro sunt de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

De-a lungul anului, Wall-Street si-a tinut in priza cititorii cu cele mai importante vesti, studii, concluzii si decizii anuntate de reprezentantii FMI.

Spre exemplu, in august, dupa ce prima misiune a FMI in tara noastra s-a finalizat cu rostirea unor cuvinte pe care multi s-au ferit sa le spuna – “recesiune severa”, analistii economici, bancherii de investitii, oamenii de afaceri, sindicalistii, brokerii si avocatii de business au analizat pentru Wall-Street concluziile dure ale Fondului.











Indice al crizei: Restantele la credite

Indice al crizei: Restantele la crediteNecazul bancherilor si un indicator-cheie al crizei, restantele la credite acumulate de populatie si companii au depasit mai multe praguri psihologice in 2009, primul fiind cel de un miliard de euro.

Wall-Street a publicat constant in 2009 cele mai proaspete ierarhii cu judetele afectate de restantele la credite.

Creditele restante ajunsesera la 7,2 mld. lei (1,68 mld. euro) in luna octombrie a acestui an, fiind cu 10,54% mai mari fata de luna precedenta si cu 288% mai mari fata de perioada similara din 2008.

De asemenea, restantele pentru creditele mai mari de 20.000 lei au crescut cu 9,9% doar intr-o luna, in conditiile in care intarzierile la plata de peste 90 de zile au depasit 4 miliarde de lei.



Somajul, o mare problema in 2009

Somajul, o mare problema in 2009“Cel mai mare numar de someri din ultimii X ani si Y luni”. Asa au sunat cateva din sutele de alerte trimise de Wall-Street in 2009. Numarul total de someri a crescut de la luna la luna in 2009, iar estimarile raman pesimiste si pentru 2010: rata somajului va urca pana la somaj de 8,5% in 2010, potrivit lui Mihai Seitan, noul sef de la Ministerul Muncii.

Ultimul bilant: numarul de someri a crescut in luna noiembrie cu 29.184 fata de luna precedenta, pana la 683.123, nivel neatins din martie 2004, ce corespunde unei rate a somajului de 7,5%.

O estimare si mai pesimista ii apartine economistului Bancii Mondiale, Catalin Pauna: rata somajului va atinge un varf in prima parte a lui 2010, dar acesta se va plasa probabil sub 10%, insa vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate in care reintegrarea va fi dificila.







Bursa si-a revenit dupa cel mai prost an din istorie

Bursa si-a revenit dupa cel mai prost an din istorieDupa 2008, cel mai prost an pentru Bursa de la Bucuresti, piata de capital locala si-a revenit.

Totusi, deprecierile anuale de peste 75% din 2008 au adus dupa sine o scadere semnificativa a lichiditatii pietei de capital, reducand implicit business-urile de brokeraj.

Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, crede ca marele dezavantaj al bursei romanesti l-a reprezentat tocmai imposibilitatea tehnica de a putea obtine profit din aceste scaderi.

Daca anul 2008 a fost al scaderilor, 2009 al speculatiilor, analistii spuns ca sunt sanse foarte mari ca anul 2010 sa fie anul unor consolidari si poate debutul dezvoltarii propriu-zise a pietei de capital romanesti.

Companiile, in insolventa

Companiile, in insolventaCriza economica a afectat tot mai puternic majoritatea companiilor, prin scaderea vanzarilor, ingreunarea accesului la finantare, reducerea considerabila a lichiditatilor si cresterea numarului de falimente in 2009.

Retailerii PIC si Flamingo sunt doar cateva cazuri de companii care au intrat in 2009 in insolventa.

Vezi aici cum arata in septembrie Harta cazurilor de insolventa.

In 2009, Wall-Street a publicat mai multe articole despre efectele insolventei, cu detalii despre ce implica un proces de reorganizare judiciara.

Colapsul din auto

Colapsul din autoDupa primele 11 luni, vanzarile de autoturisme au scazut cu 53% in Romania, la 121.931 unitati, de la 257.852 unitati in intervalul ianuarie-noiembrie 2008, potrivit APIA.

Anul acesta, Dacia este lider de piata cu o cota de 30,4%, cu 37.016 de autoturisme comercializate.

Desi lovit de criza, anul 2009 a fost plin de evenimente in industria auto din Romania, de la demararea productiei Ford la Craiova, la vanzarea participatiei Mercedes-Benz Romania si pana la schimbari in managementul companiilor din domeniu.



ISD-urile s-au erodat

ISD-urile s-au erodatInvestitiile straine directe in Romania s-au redus in primele zece luni cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent.

Totusi, Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca in 2010 investitiile straine directe vor fi de circa 4,5-5 miliarde euro, in usoara crestere fata de valoarea anticipata pentru acest an.

Leasingul s-a topit

Leasingul s-a topitScaderea pietei de leasing in acest an fata de 2008 este de 74%, iar firmele de leasing se asteapta la o scadere a pietei in 2010.

Piata de leasing s-a topit pana la 1,25 miliarde de euro, de la 4,8 miliarde de euro, nivel atins anul trecut.

Jucatorii din leasing acuza statul ca intarzie sa aduca solutii de gestionare eficienta a crizei, firmele de leasing avand costuri ridicate pe fondul declinului economic.


Piata de publicitate - 38%

Piata de publicitate - 38%Piata de publicitate, minus 38% in 2009. Printul, cel mai afectat.

Investitiile in cumpararea de spatiu publicitar vor ajunge in acest an la 347 milioane de euro, mai putin cu 38% fata de 540 milioane de euro anul trecut, ceea ce ar situa piata aproape de nivelul din anul 2006, potrivit estimarilor studiului Media Fact Book.

Piata de publicitate online din Romania a generat, in primul semestru al acestui an, venituri de 25,5 mil. lei (6 mil. euro), in scadere cu 25% fata de perioada similara din 2008, arata studiul Romanian Online Advertising Study” (ROADS) realizat de IAB Romania, asociatia industriei de publicitate online, in parteneriat cu PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).


Fabrici inchise

Fabrici inchiseIndustria bunurilor de larg consum din Romania a ramas si anul acesta deosebit de concurentiala, activitatea jucatorilor nefiind afectata atat de mult de criza financiara, cat de propriul ciclu de business. Chiar daca au existat decizii importante de sistare a productiei pe plan local, acestea au fost contrabalansate de hotararea unor jucatori de talia PepsiAmericas sau Unilever de a-si extinde activitatea in Romania.

Unul dintre cele mai rasunatoare anunturi din piata bunurilor de larg consum din acest an l-a reprezentat inchiderea unitatii de productie a Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania de la Iasi. In 2008 compania renunta si la fabrica din Oradea. Astfel, in prezent, Coca-Cola HBC Romania mai detine trei unitati de productie – Ploiesti, Timisoara si Poiana Negri.

Pe 19 noiembrie Kraft Foods Romania a oprit definitiv productia in fabrica de la Brasov, urmand ca pana la sfarsitul lunii noiembrie cei 220 de angajati ramasi in societate sa primeasca preavizele de disponibilizare, iar de la inceputul lunii ianuarie 2010 sa intre in somaj.

Tranzactia Cosmote - Zapp

Tranzactia Cosmote - ZappGrupul Cosmote a semnat la Bucuresti la data de 1 iulie 2009 acordul de achizitie a companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp. Acordul de cumparare a actiunilor a fost semnat de Michael Tsamaz, CEO al Cosmote Group si, din partea vanzatorului, de catre Nadim Akkawi, Director Corporate Finance, membru al Saudi Oger Group.

Suma pentru achizitia actiunilor Zapp este estimata la aproximativ 61 milioane euro.

Dupa ce Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Telemobil, aratand ca nu se creeaza sau se consolideaza o pozitie dominanta si ca nu exista indoieli privind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediu concurential normal, Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania, a declarat ca se afla "la inceputul unei noi etape de dezvoltare, de o mare complexitate".

La finalul lunii noiembrie, Theocharopoulos a preluat si atributiile de presedinte si CEO la Telemobil SA (Zapp), Chris Bataillard.

Fuziunile si achizitiile au inghetat

Fuziunile si achizitiile au inghetatValoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de anul trecut.

Piata de fuziuni si achizitii din Romania pe primele 11 luni s-a ridicat la 914 milioane euro, conform unui raport de piata intern al Capital Partners.

Bancherii de investitii explica declinul activitatii pe piata de M&A prin erodarea apetitului investitorilor, care este influentat de lipsa predictibilitatii si a previziunilor.

Wall-Street a organizat conferinta M&A Outlook, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate anul acesta pietei de fuziuni si achizitii. Cititi aici concluziile conferintei organizata in luna mai.

Salarii mai mici si joburi mai putine

Salarii mai mici si joburi mai putineAnul de criza a decimat planurile de angajare: dupa un sfarsit 2008 care a speriat companiile de pe piata romaneasca, anul 2009 a inceput prin taieri drastice de bugete, inghetarea salariilor si suspendarea proiectelor de extindere. Finantele, real-estate-ul si constructiile, marii angajatori din 2007-2008, au tras obloanele si au inceput operatiunea – supravietuirea in economia inecata de criza.

Cand, la sfarsitul anului 2008, criza incepea sa erodeze stabilitatea business-urilor de pe piata locala, analistii si specialistii in HR se consolau la gandul ca, dupa un 2009 furtunos, anul 2010 va aduce stabilitate si o usoara crestere economica. Acum, la mai bine de un an de criza, previziunile profesionistilor din resurse umane se mentin rezervate.

Evenimentul de business propus de cititorii Wall-Street

Evenimentul de business propus de cititorii Wall-StreetCu siguranta, a stabili o ierarhie a celor mai importante evenimente de business dintr-un an, mai ales unul de criza, reprezinta un demers subiectiv. Jurnalistii Wall-Street au ales cele mai importante momente economice din 2009 atat in functie de importanta lor pentru economia romaneasca, dar si prin prisma subiectelor de presa dezvoltate de-a lungului anului.

Va invitam sa alegeti dumneavoastra, cititorii Wall-Street, cel de-al 15-lea eveniment de business al anului 2009, in functie de ce ati citit in presa de afaceri de-a lungul ultimelor 12 luni. Trimiteti propunerea dumneavoastra aici, la sectiunea de Comentarii sau pe email la adresa redactie@wall-street.ro.